Ook SOPSWEPS aan zegekar Eenhoorn

Met pijn en moeite, hangen en wurgen en veel (tijdnood)spektakel heeft De Eenhoorn in Amsterdam haar goede klassering in 1A weten te behouden d.m.v. een zwaarbevochten overwinning op de vriendenclub die SOPSWEPS heet.

In de donkere maar gezellige krochten van cafe Batavia, op een steenworpafstand van het Centraal Station, was het tot de laatste minuten van de tweede tijdnoodfase zeer spannend. Uiteindelijk wisten Henk-Jan Visser en Martijn Monteban hun gunstige stellingen te verzilveren en werd een 3,5-4,5 achterstand alsnog omgebogen in een kleine overwinning. Dankzij de voor ons gunstige overwinning van BSG op koploper Purmerend staat De Eenhoorn nu op hetzelfde aantal matchpunten als bovengenoemde teams, en met de wedstrijd tegen BSG nog in het verschiet in ronde 8 blijft alles mogelijk.

De eerste beslissing viel bij Ron (bord 7). Hij speelde tegen tegen Michiel Geelen de Panov variant van de Caro-Kann en kreeg al snel de mogelijkheid een klein voordeel te pakken door een eindspel met het loperpaar in te gaan. Op het moment dat hij groot voordeel kon pakken, verzuimde hij echter en liet de stelling naar remise vervlakken.

Daan (bord 3) kon het in zijn geliefde Engels niet bolwerken tegen de sterke Marcel Peek en verloor – misschien speelden belangrijkere zaken in zijn gedachten (…)

Vlak na de eerst tijdnoodfase viel een aantal beslissingen welke resulteerden in een 3-3 tussenstand.
Arne Moll (bord 4) trof een zwaar voorbereide Tom Bottema tegenover zich. Nadat de bekende paden van de Tarrasch Verdediging verlaten waren, kwam Arne onder druk te staan maar bleef overeind door taai verdedigen. Nadat Bottema twee goede kansen op duidelijk voordeel had gemist, ontstond een remiseachtig eindspel, waarin de witspeler op de 40ste zet heel even de dodelijke kracht van dame+paard in het eindspel vergat. Wat hem direct fataal werd.

Bord één dan. Peters tegenstander Machiel de Heer speelde een Philidor-verdediging, maar pakte dat te passief aan. Met gezonde zetten behield wit een (ruimte)voordeel en in een stelling met tegengestelde rokades kon hij ook als eerste dreigingen tegen de vijandige koning creëren. In een poging de boel te compliceren moest De Heer een afwikkeling toelaten tot een eindspel met een pion minder. In tijdnood miste zwart ergens een kans op een taaiere verdediging en vlak na de tijdcontrole kon Peter door een tactische venijnigheid het volle punt pakken zonder een technische fase te hoeven spelen.

Joseph (bord 9) speelde met wit tegen Frank Smeele. Het werd een Benoni, waarin hij door een onnauwkeurigheid in de opening het initiatief lange tijd aan zijn tegenstander moest laten. Hoewel Joseph vervolgens een minder eindspel in werd gedwongen, wist hij het stellingsvoordeel nog om te buigen. Uiteindelijk bleef de partij op een gelijkspel steken.

Mark trof op bord 2 in IM Li Riemersma de op papier sterkste sopwepser. Hij speelde creatief en lang niet slecht, offerde een kwaliteit voor een pion en aktiviteit, maar ergens ging iets mis en belandde hij in een verloren eindspel.

Op bord 8 meende Ardjan dat hij het grootste deel van de middag in een Alapin Siciliaan (2.c3) tegen Webbink en onder een heftige koningsaanval duidelijk minder had gestaan. Echter, Rybka toonde aan dat zijn koningsveste met minimale middelen en accuraat spel wel degelijk goed te verdedigen was en de strategie dus toch klopte. Een minder accuraat moment gaf Webbink even winnend voordeel, die het niet zag en zwart weer de kansen liet. Er was wellicht meer te maken van de zwarte vrijpion op d3 maar in de partij vervlakte de stelling snel tot remise.

Tom (bord 10) keek het grootste deel van de middag met zwart in een gesloten Siciliaan tegen een stelling met een stuk minder voor geringe compensatie. Hij hield het lang vol maar moest uiteindelijk het onvermijdelijke accepteren. Dat betekende een 3,5 – 4,5 tussenstand met nog twee partijen bezig die goed voor ons stonden.

Allereerst mocht Henk-Jan (bord 6) het volle punt incasseren, op zijn geheel eigen wijze. D.w.z. door twee krankzinnige tijdnoodfases te overleven – tegenstander Johan Booij deed vrolijk mee. In eerste instantie stond onze man gewonnen, had op een bepaald moment in 1 zet kunnen verliezen, en bereikte weer een gunstige maar krankzinnig moeilijke stand met vrijpionnen die doormarcheerden voor beide partijen. Op enig moment stonden er inderdaad vier dames op het bord. Naar verluidt ging het voordeel zo goed als verloren maar in de tweede tijdnoodfase trok Henk-Jan toch aan het langste eind.
4,5-4,5 en alleen Martijn Monteban (bord 5)en Emile Wustefeld strijden nog…

Martijn had in een klassieke Franse partij naar eigen zeggen de gehele partij licht voordeel maar een doorbraak bleef uit. Of het genoeg was om te winnen was niet duidelijk, totdat de zwartspeler twee onnauwkeurigheden pleegde op de 49e en 50e zet, waarna het alleen nog maar de vraag was of Martijn zijn voordeel binnen de bedenktijd zou kunnen verzilveren. Met nog 2 minuten op de klok lukte dat en had De Eenhoorn met 5,5-4,5 gewonnen! Cafe Batavia bleek een goede plek om dit te vieren, gevolgd door een copieuze Chinese maaltijd aan de Zeedijk en nachtelijke avonturen voor een aantal spelers. Volgende station is Dr. Max Euwe, op 12 februari te gast in Hoorn. We zien er naar uit.

5 reacties op “Ook SOPSWEPS aan zegekar Eenhoorn”

 1. “De eerste beslissing viel bij Ron (bord 7). Hij speelde tegen tegen Michiel Geelen de Panov variant van de Caro-Kann en kreeg al snel de mogelijkheid een klein voordeel te pakken door een eindspel met het loperpaar in te gaan. Op het moment dat hij groot voordeel kon pakken, verzuimde hij echter en liet de stelling naar remise vervlakken.”

  Een remise is geen beslissing. 🙂

 2. Waarom is er eigenlijk nog geen aankondiging van het grote schaakfestijn in Enkhuizen op de Eenhoorn site geplaatst? Is toch leuk als de Eenhoorn een grote delegatie kan afvaardigen? Ik ben in ieder geval zaterdag van de partij, wie volgt???

 3. ben erbij hoor

 4. Wat valt er te winnen?

 5. hey dreojs ik mis het verslag van de vierhoorn

  ps 1e prijs de boodschappenmand
  2e prijs een vvv bon
  3e prijs gratis deelname aan de interne van de eenhoorn
  4e skoda suburb
  5e kraslot