Tweehoorn verliest van koploper KC2

Zaterdag 8 januari speelde de Eenhoorn 2 in Haarlem tegen koploper Kennemer Combinatie 2. Na een spannende wedstrijd werd het 5-3 voor de thuisploeg, dus helaas, weer geen punten.

Het was slecht weer in Haarlem en het woei zo hard dat het notatieboekje van Wilko in het Spaarne verdween. Binnen in het Denksportcentrum was het druk en warm, 7 wedstrijden werden er gespeeld, vijf teams van KC en twee van HWP Haarlem.

Omdat een paar van onze kanonnen er niet bij waren werden er weer invallers opgeroepen. Deze keer was dat niet zo eenvoudig. Maar uiteindelijk was het toch gelukt om acht man aan de borden te krijgen, en de invallers waren ouderwets op dreef.

Piet Aardenburg was snipverkouden en was liever in bed gebleven. Toch speelde hij een ijzersterke partij aan bord 7, hij behaalde een gedecideerde overwinning tegen Pieter Kroon.

We hadden nog een invaller nodig en dat werd Sereyo. Maar nu mag ik hem geen invaller meer noemen want hij speelde voor de derde keer mee, en daarmee kan hij niet langer uitkomen voor het derde. Hij zal daarom de rest van het seizoen deel uitmaken van de Tweehoorn. Sereyo moest lang wachten voor hij kon beginnen, zijn oorspronkelijke tegenstander kwam niet opdagen en werd na 50 minuten vervangen door Pim Beers. Het werd een spannende partij waarin Sereyo twee pionnen offerde maar niet kon vinden hoe het verder moest. Hij pakte 1 pion terug en hield het eindspel degelijk remise.

Toen had Ronald Ritsema al lang gewonnen, Ronald had zich goed op Benjamin Go voorbereid en liet geen zinvolle pion- of stukoffers toe. In de stelling die toen ontstond voelde Ronald zich prima thuis en hij wist het punt binnen te slepen.

Wilko speelde tegen Peter Pijpers, een van de topscorers van de klasse. Ook deze keer was Peter goed in vorm en Wilko kon het niet houden. Alexander moest ook het onderspit delven tegen de sterke Jan Bakker.

Jerrel speelde voor het eerst dit seizoen aan bord 1, maar het lukte hem niet om Hicham Boulahfa te verslaan. Integendeel, hij verloor een pion in een dubbele lopereindspel. Hij wist de stelling nog lang te keepen maar uiteindelijk was het toch niet te houden.

Arjon zat naast mij en had een ingewikkelde stelling op het bord waar ik niet veel van begreep. Op een bepaald moment kwam ik erachter dat hij een volle toren minder had. Hij wist het Ron van Wezel nog wel wat moeilijk te maken, maar tegen zeven uur was het toch echt gedaan.

Op dat moment zat ik zelf ook nog te spelen tegen Jules van Doeland. Mijn tegenstander had een pion geofferd, maar zijn aanval sloeg niet door en hij had moeite om de pion terug te winnen. Eerlijk gezegd raakte ik voor de eerste tijdnoodfase bijna de draad kwijt maar uiteindelijk kon ik afwikkelen naar een iets minder eindspel. Dat werd door mijn tegenstander niet goed gespeeld, en bij de tweede tijdnoodfase speelde ik op winst. In de laatste minuten gebeurde er nog van alles met blunders van beide kanten, eindigend in remise.

Er zijn nu nog vier ronden te gaan en we hebben nog steeds geen matchpunten. Ik hoop dat op 12 februari iedereen erbij is want als we nog mee willen doen moeten we nu wel een keer gaan winnen!

7 reacties op “Tweehoorn verliest van koploper KC2”

 1. Met de nieuwe regels mag je 3 keer invallen in een hoger team!

 2. Jammer. Het blijft lastig.

  @Hicham

  Je moet de regels maar eens lezen.

  ARTIKEL 19 (27)
  2. Een speler mag niet uitkomen in een team, wanneer hij reeds driemaal in een hoger team meespeelde (geldt ook voor KNSB-teams).

 3. Leuk verslag! Voor Wilco: ik heb een hekel aan de variant die jij speelde. Ik weet dat 8.) Dc2 nog theorie is maar ik heb ooit eens een video bekenen over deze variant en die maakte me niet blij. Daarom week ik af met 8.) Ld2 en mijn Fritz 12 geeft deze zet ook. Veel zetten die ik speelde keurt Fritz goed maar je hebt 1 grote kans gemist. Na mijn 34.) Tg3 speelde je Lc6. Volgens Fritz had ik nu Txc6 moeten spelen en er volgt een lange winstvariant. I.p.v. Lc6 was echter Td1 heel sterk. Die zet had ik compleet gemist. Jij in de tijdnoodfase (gelukkig) ook. Leuke partij.

 4. @Bas maar lees dan wel de goede regels

  Alleen in de KNSB reglementen staat toch echt:

  Artikel 12.4 Een lid, dat als invaller meer dan driemaal in een hoger team heeft gespeeld, mag in het lopende competitieseizoen niet meer uitkomen voor een lager team van dezelfde vereniging.

  Er is een inconsistentie met de onderbond

 5. Bas, Hicham, Marcel jullie hebben allemaal gelijk. Maar Sereyo mag niet meer in het derde uitkomen want dat team speelt in de NHSB, en daar geldt de strengere regel die Bas noemt. Ik denk dat KC hier ook wel eens mee te maken heeft met zoveel teams in KNSB en NHSB. Uitkijken dus!

 6. Maar mogen de onderbonden dan wel afwijken van KNSB regels als dit ongunstiger is voor de leden??
  Ik meen ergens gelezen te hebben dat bij conflicten KNSB regels leidend dienen te zijn (dit ivm subsidietoekenning van NOC oid… )

 7. Uitgangspunt is, dat een organisator van een toernooi, met inachtneming van de Fide-rgels, zijn eigen reglementen mag opstellen. IN het NHSB-competitiereglement is inderdaad bepaald, dat :

  Zie ARTIKEL 19 (27)
  1. Een speler mag per speelseizoen niet voor een lager team uitkomen dan waarvoor hij is opgegeven.
  2. Een speler mag niet uitkomen in een team, wanneer hij reeds driemaal in een hoger team meespeelde (geldt ook voor KNSB-teams).
  3. Een speler kan per competitieronde maximaal tweemaal spelen (geldt ook voor KNSB-teams).
  4. Voor de spelerscontrole geldt dat per competitieronde een hoger team altijd eerder speelt dan een daaropvolgend team.
  5. Een speler die een partij vooruit speelt, kan voor geen enkel ander KNSB- of NHSB-team een partij spelen op de door de competitieleider vastgestelde datum voor de oorspronkelijke wedstrijd.

  Er bestaat geen regel , dat de KNSB-reglementen op dit punt voorgaan. Dat is wel voor beleid, inderdaad omdat het NOC-NSF dat voorschreef in verband met de subsidieverlening. Bij onduidelijkheid over de uitleg van de regel is het raad om vooraf even te overleggen met de competitieleider Aart Strik : die kan hierin als enige uitsluitsel over geven.

  Fred Avis, voorzitter NHSB