Vierhoorn blijft winnen (ook met z’n 3-en)

Donderdag 3-2 vertrokken we richting Bovenkarspel om de strijd aan te binden met de Groene Zes. Aangezien ik zelf niet mocht spelen ( ik werd herkend dus een valse naam opgeven ging ook niet) moesten Mayke, Aart en Sebastiaan het met zijn drieen doen. Om onze tegenstander nog meer angst in te boezemen besloot ik bord 4 vrij te laten.
Op bord 3 speelde Sebastiaan met wit tegen Simon Dorpema welke een onorthodoxe opening speelde met op het oog veel zwaktes. Sebastiaan ontwikkelde zijn stukken en stond klaar om een tegengestelde rokade uit te voeren en de boel open te breken maar aangezien zijn tegenstander hetzelfde dacht bleven de koningen in het midden en bleek de zwarte positie toch wel hoopvol. Beide schakers gebruiken veel tijd om hun plannen te bedenken waarbij Sebastiaan op het juiste moment rokeerde en het centrum openbrak. Simon zijn stukken konden hierdoor niet goed samenwerken wat hem een kwaliteit koste. In plaats van door te drukken dacht Sebastiaan te consolideren waardoor zwart beter en beter kwam te staan. Gelukkig herpakte Sebastiaan zich op tijd (mede door de tijdnood van zijn tegenstander) en sloeg met een mooie combinatie genadeloos toe. De 1-1 wordt om 22.37 uur gescoord.
Op bord 2 is Aart dan nog volop bezig. Aart is een beetje verbolgen over het feit dat we maar met 3 spelen en is “not amused” hij speelt de opening erg agressief maar niet goed. Tegenstander Axel Zee veroverd een pion en dreigt allemaal nare dingen. Gelukkig gaat Aart er even goed voor zitten en speelt een puike partij. Maar aangezien Axel ook erg goed speelt word het voor Aart vechten met een pion achter tegen een goede tegenstander die de druk er vol ophoud. Beide gebruiken veel tijd en Aart moet iedere keer de juiste zet vinden om zich te verdedigen . Als vervolgens Aart in grote tijdnood komt word zijn tegenstander (en ik) veel zenuwachtiger dan Aart welke ijskoud blijft en weergaloos zijn stukken ( paard , toren, loper en koning) naar de juiste velden brengt. Aart wint vervolgens de pion terug en er blijft een remise stelling over. De stand is 1,5-1,5 om 23.07 uur en Aart gaat terecht zijn remise vieren.
Op bord 1 is Mayke dan nog bezig. In een heuse Dick van Geet opening ontwikkelt ze rustig haar stukken. Tegenstander Ron Smit is niet onder de indruk en pakt wat ruimte voordeel. Nadat Ron zijn witte loper ruilt tegen een paard op f3 laat Mayke even zien hoe je zwakke velden optimaal gebruikt. Ze plant haar paard op veld f5 welke niet te verjagen is en begint een koningsaanval. Ron heeft totaal geen tegenspel en is overgeleverd aan het spel van Mayke , maar dan als Mayke een pion wint gooit Ron er nog een kwaliteit tegenaan. Op dat moment telde ik het punt al maar Ron kwam nog met een paar leuke tactische grappen met zijn paarden die ijzersterk leken. Gelukkig had Mayke in tijdnood haar zenuwen (bijna helemaal) in bedwang slachte een paard waardoor het definitief over was voor Ron. Om 23.30 uur is de stand dan eindelijk 2,5-1,5 na een bloedstollende avond met echt prachtige hoogstaande partijen.

2 reacties op “Vierhoorn blijft winnen (ook met z’n 3-en)”

  1. Heel netjes, winnen met één speler minder.
    Alleen jammer dat het verslag zo laat op de site verschijnt.
    Maar toch, gefeliciteerd!

  2. Netjes, hoor. Hopelijk de volgende keer weer wel met vier ‘man’.