Eenhoorn I in vorm, BSG teleurgesteld maar toch aan kop

Het verhaal voorafgaand aan de wedstrijd tegen BSG was de vraag of het Duitse kanon Berelowitsch aan zo treden in Hoorn. We moesten immers ons eigen kanon Mark van Ojik al missen deze dag, dus de kansen leken erg klein op een goed resultaat. Uiteindelijk kwam Berelowisch niet opdagen, een geluk voor ons.
Een aantal dagen voor de wedstrijd werd er druk overleg gevoerd over de te volgen strategie. Wie moest Mark vervangen, konden we wel iemand voor Mark vinden? Immers, niet alleen de Eenhoorn, maar ook de Tweehoorn en Driehoorn spelen op Zaterdag. Heel gezellig, maar veel invallers hou je niet over. Uiteindelijk heeft Bas Dudink, de coach van het derde, ondanks het degradatiegevaar Holger Bonte aan het eerste afgestaan. Een gouden greep, zo bleek achteraf! Niet alleen wist het derde te winnen, Holger zorgde er in een hele spannende partij voor dat zijn halve punt het eerste op 5-5 bracht tegen het sterke BSG.
Henk-Jan (bord1 ) was als eerste klaar. Hij kreeg een Najdorf-Sozin tegen zich in stelling gebracht door Henk van der Poel. Zoals altijd is Henkie zeer goed op de hoogte van de finesses in de openingsfase, dus hij wist de stelling relatief rustig te houden. Wel bleef na wat afwikkelingen een dode stelling over, waarin niet veel meer te halen was voor beide partijen. Remise.
Martijn (bord 3) was erg tevreden over de openingsfase van zijn partij tegen Leon Pliester. Zelfs zo tevreden zo scheen het mij, dat ik op enig vuurwerk hoopte. Mijn verbazing was groot toen enige zetten later de vrede werd getekend. Leon zag misschien ook wel in dat zijn stelling niet heel goed was, wie zal het zeggen. Martijn daarentegen was misschien te veel onder de indruk van de goede resultaten van Leon dit jaar in de competitie.
Ardjan (bord 9) speelde een taaie partij tegen Ton van der Heijden. Wit offerde een pion voor wat activiteit en Ardjan moest op een gegeven moment de pion op een bepaalde manier teruggeven. Hij koos echter een wat ongelukkige manier om dit te doen, waardoor hij de mogelijkheid om te rokeren verloor. Wit had in de eindstelling toch wel duidelijk het voordeel, maar men besloot ook hier tot remise.
Peter (bord 5) liet ergens in de overgang naar het middenspel een combinatie toe die hem een pion kostte. Die manier waarop Ewoud de Grootte vervolgens in de aanval ging, zag er erg goed uit. Peter kon vrede hebben met dit verlies. Zijn tegenstanders had gewoon heel goed gespeeld.
Ik speelde tot mijn verbazing tegen Lars Ootes op bord 8. Hoewel de partij begon als een Pirc, ontstond er op een gegeven moment een structuur die me deed denken aan open Spaans. Het gehele middenspel ging de strijd om mijn pion op e5. Kon ik die wel of niet handhaven. Uiteindelijk lukte dat en na de ruil van een aantal lichte stukken bleven naast de zware stukken alleen de zwartveldige lopers over. Ik had een potentiële pionnenmassa. Toen ik dames wist te ruilen kon die moeiteloos naar voren gespeeld worden. Zwart zat in de tang en toen zwart de a-lijn opende kon ik die gebruiken om beslissend zijn stelling binnen te dringen.
Jeroen speelde een goede pot met zwart (bord 7). Hij beantwoordde het agressieve spel van Coen van der Heijden op goede wijze, ruilde op tijd zijn witveldige loper tegen een wit paard en vond de juiste zet om al zijn stukken in het spel te brengen. Toen ging wit te ver met 16.Lxf7+?, waarna zwart in één klap gewonnen stond. Jeroen ging voortvarend de winst halen, maar speelde op een paar momenten net even te snel, te beginnen met 19…Dd4+ (beter 19…b4). Maar vooral de zet 26…Tf1+?? was legendarisch. Gelukkig bleef een paardeindspel over dat uiteindelijk remise werd.
Daan (bord 6) bracht de elektronica in de war door voordat de wedstrijd begon alvast een paar zetjes te doen. Deze moesten snel uit het programma gewist worden, maar blijkbaar ging daar iets mis. Zijn partij werd niet geregistreerd. Hij speelde tegen Lennart Ootes een op het oog ingewikkelde partij die uiteindelijk remise werd.
Arne speelde tegen Jesper de Groote op bord 4 een partij die vrij rustig begon maar ontaarde in een heuse koningsaanval met de zware stukken. Zwart verdedigde zich goed, maar blunderde met 31…d5?? de stelling weg. Na 32. Tf6 was het opeens over.
We stonden nu één bordpunt voor, maar de laatste twee partijen zagen er slecht uit. Sjors kwam zonder voordeel uit de opening en wist zijn ontwikkelingsproblemen niet op te lossen. Zwart opende de stelling en Sjors kwam niet meer aan rokeren toe. Frans Borm speelde het mooi uit, hoewel hij Sjors nog wel een aantal keren de kans gaf terug te keren in de partij.
En toen stonden we gelijk met alleen Holger aan bord 10 nog bezig. Hij stond twee pionnen achter in een eindspel waarin hij twee lopers tegen twee paarden had. De kracht van het loperpaar kwam sterk naar voren in dit eindspel. Hij wist de pionnen die hij achter stond te heroveren en naar een remisestelling toe te spelen.
Dus daarmee werd het 5-5. Voor ons een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie. BSG staat nu bovenaan, maar als Purmerend de uitgestelde wedstrijd uit ronde 5 weet te winnen, nemen zij de koppositie over van BSG. BSG zal dus teleurgesteld zijn met het resultaat.

13 reacties op “Eenhoorn I in vorm, BSG teleurgesteld maar toch aan kop”

  1. Verslag op website BSG

  2. Schitterend van die zetjes vooraf door Daan. De techniek van tegenwoordig is nog steeds niet opgewassen tegen zulk soort blijheid!

  3. Vraag: Is er voor deze wedstrijd ooit extern een 2400-speler verslagen door iemand van de Eenhoorn?

  4. het kanon versloeg vorig jaar een 23hoog, maar dit lijkt inderdaad een record.

  5. Feitenman, ik vermoed dat het kanon dit record wellicht ooit in de oertijd heeft gehad, maar dat het reeds zo’n 10 a 11 jaar in handen is geweest van de tegenstander van de kleine Nikolic. Ik kan er naast zitten natuurlijk.

  6. GroteG, dit is waarachtig waar, was t Zultan die de kleine Nicolic beentje lichtte?! Ik herinner mij dat ook Doggy Dog in zijn goede tijd voorname slachtoffers maakte. Onder andere nog Mighiel de Jong.
    Neemt niet weg dat de overwinning van the Magic Dane nu op 1 staat.

  7. Ik denk dat die Nikolic wel een hogere FIDE-rating had dan Lars Ootes. Natuurlijk is het wel een geweldige prestatie van Ron.

    De beste speler ooit die verslagen is door een Eenhoornspeler is volgens mij Daniel Stellwagen (verslagen door Peter Doggers).

  8. Ik zit net even de partij van Jeroen na te spelen. Ergens na 29. Ld6 hangt er een zwarte loper en later een zwart paard en dáárna een wit paard. Heeft Daan ook hier stiekem wat zetjes gedaan?

  9. Na 29.Ld6 is er gewoon geruild, maar hoe het daarna precies gegaan is, kan ik ook niet meer helemaal afleiden. Jeroen zat wel naast Daan, dus het zou goed kunnen dat Daan nog een bord in de war gebracht heeft.

  10. Weet niet wat Stellwagen’s rating was op ‘t moment dat Doggy ‘m beukte, maar had Doggy niet ook ooit van wijlen Alex Wojtkiewicz gewonnen? Ik dit verband wijs ik trouwens ook nog maar even op mijn overwinning op Igor Novikov, St. Petersburg 1995. Deze beste man had toen een FIDE rating van 2597.

  11. Toegegeven, ik was toen nog geen Eenhoorn-speler… 😉

  12. heren van de eenhoorn van harte met het mooie gelijkspel even over feiten gesproken is het toeval of niet ? dat jullie zonder mental coach piet punten pakken of is dat vooraf afgesproken het begint mij namelijk op te vallen en ander feit als jullie lekkerder schaken zonder die vervelende van ojik denk ik dat wij in het tweede hem eventueel wel kunnen gebruiken alles is bespreekbaar natuurlijk

  13. Wij hebben al een uitstekende kopman. Misschien dat Ojik eventueel thee kan gaan halen voor hem 🙂