KNSB ronde 6: Puzzel

Speciaal voor Rob een extra puzzeltje. Uit de laatste fase van Bonte – Drost. Zwart heeft zich aardig in de nesten gewerkt. In de partij werd de loper op b4 geposteerd. Wat is de enige zet die niet direct lijkt te verliezen na La3?

Bonte - Drost

De essentie is dat zwart zich in een wurggreep bevindt waaraan alleen met e5 valt te ontkomen. De penning op e7 is ernstig. De koning loopt naar d7 of d8 en als zwart e7 probeert te dekken of de koning de weg verspert, wordt hij uitgetempeerd. Na e5 verschaft zwart zich van tempo’s en een vrijpion. Als wit promotie wil tegengaan moet het de wurggreep loslaten. bv na …. e4 f6 gxf6 en Lxe4.

Oh en Lb4 is minder omdat de loper eerder binnen bereik van de paarden is. ivm schaakjes enzo.

10 reacties op “KNSB ronde 6: Puzzel”

  1. Ik heb hier zo snel niet een antwoord op. Een prachtig eindspel is het wel. Maar moet zwart zich echt zorgen maken na exf5? En kan wit winnen na Pf6? Hoe slaat wit toe na e5?

  2. Pc3, Pf6 en exf5 werken allemaal niet. Het loperpaar zal domineren. Het ietwat merkwaardige e5 daarintegen is de enige zet waarbij zwart nog leeft.

  3. leuke zet, geen vrijpion voor wit maar voor zwart! en met pd2 verdedig je hem ook nog… sneaky

  4. Pd2 verliest dus ook. De koning gaat naar d7 of d8 en wint overtuigend.

  5. na 1. e5 Lb2 kun je 2. Pd2 denk ik spelen om je pion te behouden? Het leek me dat je anders misschien de pion weggaf (alleen om uit de penning te komen). Of is dat ook zo?
    Is Lb4 alleen maar slechter door a5 ofzo?

    Ik vind het maar lastig ^^

  6. Ik geloof er helemaal geen biet van. exf5 Kc7 Pf6 Kd8 Pd5 gxf5 en dan? Wit wint de a-pion en het paard op d7 maar houdt de foute loper over. Zwart zet de koning op h8 en staat pat of krijgt h7 erbij. De f-pion wordt op f6 geruild en de h-pion is niets waard.

  7. O ja, Pf6 dan fxe6 Pxg4 gevolgd door Pe5 en eventueel Pc6 om de koning van d7 en d8 te pesten

  8. Rob, na 1…exf5 2.Kc7 Pf6 speelt wit nuchter 3.gxf5! en zwart komt op den duur in tempodwang met paardverlies als gevolg. Ook na 1…e5 is het trouwens wit die op winst speelt. Het is opmerkelijk hoe sterk die lopers zijn in combinatie met de actieve witte koning!

  9. Dat pat zit er trouwens nooit in omdat de g-pion nog kan spelen. Bijv met een zwarte koning op h8 de configuratie witte koning op f8 en loper op g8, zwart moet g6 of g5 spelen waarna hxg6 en g7 mat volgt.

  10. Ik snap het, ik heb de stelling tegen de computer gespeeld en ook met Pf6 kan ik het niet houden, omdat het enige vrije paard door de lopers wordt gedomineerd