Tweehoorn verslaat ook HWP Zaanstad

Op zaterdag 6 februari heeft HSV de Eenhoorn 2 met 5,5-2,5 gewonnen van HWP Zaanstad en daarmee de koppositie veroverd. Na een misstap in de vierde ronde hebben we nu de twee belangrijkste concurrenten voor het kampioenschap verslagen en liggen we weer helemaal op koers voor het kampioenschap. , Alleen Caissa Amsterdam blijft nog in het spoor, zij versloegen Zukertort en staan slechts 1 bordpunt achter. Er volgen dus nog drie spannende ronden!

Aan deze ruime overwinning ging een superspannende wedstrijd vooraf. Hoewel Rob aan bord 8 snel een goede, en even later duidelijk gewonnen stelling bereikte, liep toch niet alles op rolletjes deze keer. Jerrel liep tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen op. Hij bereikte met zwart geen gelijke stelling en werd volgens de regelen der kunst van het bord geschoven. Een andere tegenvaller was de remise van Arjon aan bord 7. Met zijn nieuwe rating had hij zo’n 250 punten meer dan zijn tegenstander, maar daar was op het bord weinig van te merken. In een moeilijke stelling wist hij eeuwig schaak te bereiken.

Een grote meevaller was de overwinning van Alexander tegen Chris de Saegher, waarmee hij revanche nam voor zijn nederlaag, ook met zwart, in het Corus-toernooi. Maar dat werd weer tenietgedaan door de nederlaag, ook weer de eerste van het seizoen, van Ronald, die zich goed had voorbereid en eerst in hoog tempo sterke zetten produceerde, maar hij ging 1 zet te laat in de denktank. De laatste sjabloonzet gaf een pion weg waarna zijn tegenstander het keurig uitmaakte. Ondertussen had Rob gewonnen dus was de stand weer gelijk.

De wedstrijd kantelde in ons voordeel toen Joseph de aanval van zijn tegenstander pareerde en een pion leek te gaan winnen. Zijn tegenstander besloot een andere weg te gaan, gaf een toren voor vier pionnen, maar die werden keurig geneutraliseerd en daarna veroverd. Toen ook Tom in een spannende partij aan het langste eind trok waren de matchpunten ineens binnen.

Wilko had al vroeg een kwaliteit verloren, maar zoals dat zo vaak gaat met een kwaliteit had hij er veel activiteit voor terug. Uiteindelijk probeerde zijn tegenstander het initiatief te grijpen door weer een toren tegen een loper terug te geven. Dat lukte aardig, maar hij gebruikte veel tijd. Toen hij nog maar twee minuten over had, plaatste Wilko een pionoffer, goed voor remise, maar onder druk van de klok raakte de Zaankanter de kluts kwijt en verloor have en goed.

Dit laatste bordpuntje kwam ons goed van pas, want dit is precies onze voorsprong op Caissa, die met 5-3 wonnen van Zukertort Amstelveen. Caissa heeft dit seizoen slechts 1x verloren, en dat was tegen ons, dus we moeten er rekening mee houden dat ze ook de rest gaan winnen. Wij moeten dus hetzelfde doen, en de bordpuntenrace in ons voordeel beslechten!

6 maart spelen we weer, uit tegen Utrecht 4!

De Eenhoorn 2 – HWP Zaanstad 5½ – 2½
1.Molenaar,J.(Joseph) – Roebers,J.S.(Jan) 1 – 0
2.Balla,T.(Tom) – Molenaar,C.(Christiaan) 1 – 0
3.Geerts,A.(Alexander) – Saegher de,C.(Chris) 1 – 0
4.Ritsema,R.J.E.(Ronald) – Brink,J.A.(Jan) 0 – 1
5.Thakoerdien,J.(Jerrel) – Haastert van,P.(Paul) 0 – 1
6.Gracht van der,W.G.M.(Wilko) – Blokland van,T.(Tjerk) 1 – 0
7.Buikstra,A.P.F.(Arjon) – Tates,T.G.(Thomas) ½ – ½
8.Mulder,R.(Rob) – Soest van,R.J.(Roland) 1 – 0

P.S.

Na de partij waren een paar mensen verbaasd dat ik mijn tegenstander niet mat had gezet. Ikzelf ook een beetje, maar ik ben nu eenmaal Sereyo niet. De computer had geen moeite met de volgende stelling, die zo in het werkboek stap 4 kan:

Stelling na 22..Tc8

Ik voerde hier de druk op met 23 Ta3. Wie doet het beter?

11 reacties op “Tweehoorn verslaat ook HWP Zaanstad”

  1. Blokland had vlak voor het einde natuurlijk wel nog gewoon kunnen winnen met TxT maar dat mag de pret niet drukken.
    Een mooie prestatie en ik twijfel niet aan promotie. Tijd om een paar 2100 spelers aan te trekken. Hmm maar waar halen we die vandaan ?

  2. helemaal gelijk sjoerd ik voel me erg eenzaam wat dat betreft haha maar versterking is onderweg

  3. klasse, heel knap om de troika van HWP op 3-0 te zetten.
    Jerrel, Ronald Jammer, dit team komt er wel!

  4. XXXX had je best wel mogen zien. Maar ook zonder is de zwarte stelling niet om aan te zien.

  5. Goed zo Bas, maar je moet het niet verklappen!

  6. Excuus, maar heb ik nu een prijs gewonnen?

  7. Die had je wel mogen zien (als je gelijk eindigt op bordpunten winnen toch de teams met de mooiste matcombinaties?) Maar goed, ik heb gisteren veel ergere dingen gemist hoor…

    Mooie score!

  8. Gefeliciteerd mannen, dat is toch weer een knappe teamprestatie! Hopen dat Caissa nog wat punten gaat morsen, ze hebben nog een best lastig programma. Vooral de overwinningen van Joseph en Alexander mogen er zeker zijn tegen zulke sterke schakers. Het lijkt er op alsof de titelaspiraties het beste naar boven haald bij de tweehoorner’s!

    En idd wel een leuk matmotief, maar redelijk eenvoudig.
    (als je weet dat er iets in zit)

  9. heren van de tweehoorn ik heb begrepen dat we even op een bepaald persoon moeten inpraten die op 1 maart de sleutel van zijn nieuwe huis krijgt deze persoon zit met de gedachte om zaterdag 6-3 af te zeggen om te gaan klussen in zijn nieuwe huis (op zich een geldige reden) maar ivm onze prestaties moeten we er alles aan doen om zo sterk mogelijk voor de dag te komen ideeen zijn welkom

  10. We regelen wel een leuk uitje voor Heleen als goedmakertje. Een schaakclinic van Delemarre ligt voor de hand, maar wellicht dat een etentje ook erg leuk is.

  11. ik dacht zelf meer aan opgeven voor help mijn man is klusser
    of iedereen die 6-3 niet wint krijgt een werkstraf van 60 uur bij geerts
    succes joseph