Tweehoorn slaat toe in Amsterdam

Zaterdag 9 januari speelde HSV de Eenhoorn 2 in Amsterdam tegen de koploper Caissa 4. Na een wedstrijd die tot op het laatste moment spannend bleef haalde de Eenhoorn uiteindelijk de matchpunten binnen waardoor de strijd om het kampioenschap weer helemaal open is. Wij staan nu samen met Caissa en HWP Zaanstad aan de leiding!

Van te voren werd al gewaarschuwd voor zware winterse omstandigheden, waardoor uiteindelijk 20 wedstrijden van de KNSB-competitie werden afgelast. Voor ons vielen de problemen mee, Amsterdam is voor de meeste spelers van de Eenhoorn gemakkelijk te bereiken, als ze er al niet wonen. Toch was er een trein uitgevallen zodat we iets te laat in de speelzaal aankwamen. Ons eerste team had zich iets beter voorbereid want die zaten al klaar voor hun wedstrijd tegen Caissa 1. Voor deze keer had de wedstrijdleider opdracht gekregen om soepel om te gaan met laatkomers, waarvoor dank.

De winterse omstandigheden buiten vielen voor ons dus wel mee, maar de omstandigheden binnen waren ook niet makkelijke. Voor de eerste drie teams van Caissa was er een wat krappe ruimte in een hoekje van sporthal de Pijp, maar de twee lagere teams werden in een zeer klein kamertje gepropt, een soort grote voorraadkast bij de sportkantine, waar tientallen korfballers en hockeymeisjes gezellig aan het naborrelen waren onder het genot van keiharde popmuziek. De ruimte was erg krap, maar Caissa had wel heerlijke fateuils geregeld. Deze namen echter ook ruimte in, waardoor je nauwelijks je kont kon keren. Als iemand opstond was het niet te voorkomen dat stoelen en tafels allemaal werden aangetikt waardoor om de haverklap op alle zestien borden de stukken gingen dansen.

Tom wond zich behoorlijk op over het lawaai en had veel moeite om zijn hoofd bij de partij te houden. Toen hij aan bord drie een remiseaanbod kreeg nam hij het direct maar aan zodat hij uit deze hel kon ontsnappen. Hierdoor kreeg de rest van de spelers ook weer ietsje meer lucht.

De stellingen ontwikkelden zich vrij gunstig voor de Eenhoorn, maar het was Caissa die een voorsprong nam. Arjon had aan bord zeven niet veel bereikt met zijn gambiet, zijn tegenstander had alle gevaren omzeild, maar het had nog spannend kunnen worden als Arjon niet pardoes een toren weg had gegeven.

Aan de witborden ging het dus nog niet echt florissant. Gelukkig werd de achterstand weer weggepoetst door Wilko, die aan bord zes ouderwets op dreef was. Als een eerstestapper ging hij al in de opening met zijn dame op pionnenjacht. Nadat hij twee pionnen had gewonnen verdedigde hij zijn passieve stelling uitstekend, na een aantal krachtzetten besliste zijn vrije b-pion.

Hierna vielen nog twee goede remises bij Ronald en bij Jort beide met zwart tegen sterke tegenstanders.

Jerrel leek aan bord vijf een sterke aanval te hebben opgezet, maar hij werd verrast door een onverwachte riposte en mocht blij zijn dat hij in een hyperscherpe stelling nog een halfje kon binnenhalen.
Toen stond het dus 3-3, maar het zag er even slecht uit, want zowel Joseph als Rob was in een eerst goede stelling de controle kwijtgeraakt.

Joseph had aan bord 1 remise afgeslagen, maar raakte even de kluts kwijt en moest een stuk inleveren. In het resterende eindspel had hij nog een aantal gevaarlijke pionnen, en op wonderlijke wijze lukte het hem om als eerste te promoveren, 4-3 dus.

Dus was alleen Rob nog bezig. Rob had aan bord vier eerst een zwakke opening van zijn tegenstander afgestraft en twee pionnen gewonnen, maar durfde op het kritische moment niet aan te vallen, waarna hij bijna werd opgebracht met een kwaliteitsoffer. Het lukte ternauwernood om een toreneindspel te bereiken waarin bijna al zijn pionnen verloren gingen. Gelukkig sloeg de witspeler een pionnetje te veel zodat de zwarte koning kon binnendringen waarna de volgende steling ontstond.
Slotstelling Rob

Remise dus, en 4,5-3,5 voor de Eenhoorn. We doen weer helemaal mee voor het kampioenschap. HWP Zaanstad is de nieuwe koploper op bordpunten, maar die komen op 6 februari naar Hoorn!

20 reacties op “Tweehoorn slaat toe in Amsterdam”

  1. Zwart moet wel aan zet zijn om het remise te maken! Jullie komen wel erg goed weg zo.

  2. goed weg komen valt wel mee denk ik bas als je rob zijun stelling naar 10 zetten bekijkt
    waar is het verslag van het derde trouwens?
    en van het vierde ? die een bloedstollende 4-4 speelden tegen ktv2

  3. Klasse gedaan, mannen! We doen weer helemaal mee, woeha!

  4. Zo en wanneer krijg ik nou dat gratis mobieltje? 😛

  5. Ja, die remise was episch, en de winst die Joseph heeft gevonden trouwens ook! Netjes hoor, volgende keer hou ik mijn torens wel gewoon op het bord 🙂

  6. Ik heb de partij op de site gezet. ik vind hem erg leuk, maar het is verreweg mijn slechtste partij van 2010. De computer liet zien dat eerst ik een 100% winst heb gemist (die zet durfde ik niet), maar direct daarna miste Cees Visser een kans om het af te maken. In het vervolg hebben we allebei nog van alles gemist, ik had minimaal 2x een betere verdediging, terwijl wit tot vlak voor het einde (h4! ipv f5??) goede winstkansen hield. Maar ja, hoe kan het ook anders in dat lawaai daar.

  7. Pfff, 26. Lxg7 was inderdaad wel pijnlijk geweest hoor! Op zich gek, Lc6 is de helft van dat idee, je zou denken dat de rest dan ook gelijk komt? Niet dat Lc5 niet ook zou moeten winnen hoor =) e3 was een leuke zet, mooi remise gemaakt.

  8. rob hoe zit het eigenlijk qua regels ivm geluidsoverlast?
    ik heb de wedstrijdleider 2 keer gevraagd of het zachter kon(leuke muziek trouwens) en dat hielp dan weer even voor 5 minuten nou begrijp ik wel dat hun er ook last van hebben maar het is toch heel irritant ik schaak nu al vrij lang maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt (geluid en ruimte) volgende keer maar oordopjes mee voor het geval dat? en moet een schaakruimte een minimale afmeting hebben?

  9. Nou ja, we hebben gewonnen dus voor ons geen reden om te klagen. Bij verlies hadden we dat kunnen proberen (Overspelen!)

    Bij Caissa zijn ze er vast beter aan gewend, misschien hadden ze wel allemaal stiekem oordopjes maar ik heb het niet gezien. Voor de volgende keer moeten ze maar 16 oordopjes klaarleggen voor de tegenstander.

  10. Ik zat al vrij vroeg aan de bar, met een biertje in de hand.
    de geluidsinstallatie was net als t bier binnen handbereik, en ook ik vond de muziek erg aangenaam.

  11. en de hockeymeisjes?

  12. Op zich zou het wel een idee zijn om gewoon direct de schaakborden op de bar te zetten om de hele facade van een geluidsdichte ruimte gewoon te laten voor wat het is. (volgens Robs redenatie mag ik volgens mij voor mezelf wel klagen ;))

  13. Al dat geklaag over geluidsoverlast…gewoon wat vaker trainen in de Laurierboom met veel bier en een fijn rookgordijn waar je kleren nog dagen van stinken. En die hockeymeisjes…ook daar moeten we natuurlijk niet over klagen. Ok ok, ze waren een beetje jong en sommige zagen eruit als kogelstoters, maar ja…in de Boom heb ik geen vrouw gezien hoor 🙂

  14. om misverstanden te voorkomen ik vond de lokatie waar we moesten schaken super gezellig leuke jonge barvrouw (alleen rare naam jante) lekker gepoolt (3-0)tegen arjon dus die heeft 4 keer verloren die dag haha leuk bier drinken met onze kopman en 3 heren van purmerend tegen leuke prijzen (2 euro voor een vaasje) alleen jammer dat we moesten schaken maar goed al met al leuke dag geweest
    maar klagen lijkt mijn wel terecht en zeker omdat ik het ook goede muziek vond dat ga je namelijk automatisch meezingen

  15. Mijn tegenstander en ik hebben met z’n tweeën de grootste lol gehad tijdens de wedstrijd. Eerst ging Balla heel voorzichtig net hoorbaar meezingen. Even later begon de tegenstander van Rob mee te neuriën. En als klap op de vuurpijl begon mijn tegenstander zelf te klagen: niet over de muziek op zich, maar of er niet een ander nummer gespeeld kon worden! Was weer een legendarische middag hahaha!

  16. Zeg stelletje swingers, Bom is toch de kopman? Met wie zat hij dan te bieren?

  17. De grote Van Ojik noemt zich de kopman van de club 🙂

  18. Laat Joseph het niet horen..

  19. hoezo sjoerd van ojik noemt zich de kopman van de club en ik geef toe hij heeft een leuke score maar joseph is DE kopman van de club namelijk zelfde score op gemiddeld een hoger bord en als joseph wint wint het team als joseph verliest dan verliest het team dus joseph is statisch gezien DE kopman

  20. Geen speld tussen te krijgen. Maar sinds -ie van het schaap verloor kijk ik toch anders naar ‘m.