Driehoorn stijgt twee plaatsen ondanks verlies bij HWP

Het KNMI waarschuwt voor sneeuwjacht en sneeuwduinen. Waardoor we weer twee nieuwe woorden aan ons vocabulaire kunnen toevoegen. Sneeuwjacht is verticaal waaiende sneeuw en sneeuwduinen zijn het gevolg daarvan. Kortom, niet de meest ideale omstandigheden om een reis naar Haarlem te ondernemen. De kleine straten zijn voorzien van een dik pak sneeuw en daarmee erg glibberig. Gelukkig zijn de grote wegen zijn goed begaanbaar. We nemen extra tijd voor de reis en om precies 13:00 zijn we in Haarlem. In het speellokaal zien we dat de damwedstrijden zijn afgelast. Schakers zijn niet voor één gat te vangen!

De zaal is wel wat koud. Maar hopen dat het snel warm wordt. De wedstrijd loopt voorspoedig Holger wint al snel zijn partij. Eerst werd de HWP-er opgezadeld met een achtergebleven d-pion daarna snoepte Holger de a-pion en vervolgens werd een hele toren in de aanbieding gedaan. 0-1

Op zeven viel Niels goed in. De koningsaanval had door moeten slaan. Helaas lukt dat niet en verloor hij zelfs een stuk. 1-1 Sereyo mocht het weer proberen op 8. Hij stond iets minder maar kwam niet echt in gevaar. 1,5 – 1,5. Arnold speelde op vier tegen Arie Pancras. Arnold verloor, ook hier werd een stuk kado gedaan. 2,5 – 1,5

Jasper op vijf was gebrand op een goed resultaat. Jasper stond lekker ondanks dat hij een pion minder had. Zijn loper hield de zwarte pionnen in bedwang en zijn eigen vrij pion was sterk genoeg. 2,5 – 2,5

Op drie speelde Bas tegen invaller Sander van Helsloot. Ik kreeg een prima stelling en na wederom een aardige combinatie kwamen we in een eindspel met toren en plus pion tegen paard loper en pionnen. De stelling is als volgt met wit aan zet.

Dudink - Helsloot

Het aardige is dat deze stelling gelijk is maar met een kleine wijziging wint wit al. Zet bv de pion op b7 maar eens op b6. Zwart was echter in staat om zijn stukken te co-ordineren en wit kan zijn winst dromen al snel gedag zeggen. Terwijl ik eigenlijk remise had moeten gaan probeerde ik te winnen. Dit leidde tot een hopeloze stelling met zwart aan zet.

Dudink - Helsloot (2)

Rob Mulder had dan enig fortuin maar deze mag er ook zijn. Zwart wil zijn paard gebruiken zonder h6 te verliezen en komt dus tot Lf8? en wit prijst zich erg gelukkig met de theoretische remise. 3-3

Daarna verliest Roy een stuk in tijdnood en moet Sjoerd dus winnen om een matchpunt binnen te halen.

Lips - Kelder

Met hulp herinner ik mij deze stelling in tijdnood. Volgens Harry Lips had Sjoerd hier nog een winstpoging kunnen doen met Ta3 en dat is inderdaad juist. Sjoerd mist dit en verliest snel hierna materiaal en de partij. De eindstand wordt 5-3.

Gelukkig is dit goed genoeg om twee plaatsen te stijgen in de stand.

5 reacties op “Driehoorn stijgt twee plaatsen ondanks verlies bij HWP”

  1. bijna goed. Het zijn alleen maar de loper, koning (x2) en toren die verkeerd staan.

    Dus: witte loper op d3, witte koning op e3, zwarte toren op b3, zwarte koning op g8.
    Waardoor iets als Ta3 Lb2 Pc4+ mogelijk wordt.

    Bas > thx ik heb het aangepast

  2. Nou dat deze nederlaag ons twee plekken winst oplevert klopt niet helemaal, de eindstand van KTV tegen de Wijkertoren stond alleen nog niet vermeld. Zit er dus dik in dat we nog steeds op een degradatieplek vertoeven. Gelukkig krijgen we nog 3 van onze degradatieconcurrenten plus Aarswoud, dus als we zes matchpunten scoren uit onze laatste 4 duels, dan is er helemaal niks aan de hand!

    Wel opvallend trouwens dat maar liefst vier spelers uit ons team 1 of meer stukken hebben weg geblunderd vanuit stellingen waar niks aan de hand was en ook aan Haarlemse zijde werden de nodige stukken geblunderd. Misschien toch de kou die onze hersenen aan heeft getast of was het toch het gepiep en gehijg van een van onze tegenstanders, dat zorgde voor de nodige afleiding???

  3. Gehijg en gepiep ben ik wel gewend

  4. @Holger. We gaan er wel degelijk twee plaatsen op vooruit. Ook al zou KTV meer dan 1 bordpunt halen,wat wel waarschijnlijk is, dan staan we nog altijd gelijk met Heerhugowaard.

  5. Helaas niet gewonnen mannen.
    Maar klasse gedaan Holger en Jasper.
    En Sjoerd verloren, maar toch ……het was geen remise 😉
    En van Seréyo ook heel netjes gedaan.
    Ook blij dat jullie allemaal weer heelhuids terug zijn gekomen zonder al te
    veel glij partijen op de weg.

    Jullie zien mij binnenkort wel weer eens.
    Liefs San