SMB promoveert na drama in Hoorn

Het eerste wonder geschiedde toen NSI De Eenhoorn een kansloos lijkende achterstand van 1-4 wist om te zetten in een 5-4 voorsprong. Voor het tweede wonder, remise houden in de laatste partij, kwamen de Westfriezen precies 41 sekonden tekort. Want in de laatste minuten van zijn bedenktijd toonde Fiztgerald Krudde zijn klasse, koelbloedigheid en vingervlugheid door een technisch gewonnen maar lastige stelling met een kwaliteit meer tegen Daan Zult alsnog in zijn voordeel te beslissen. En daarmee SMB het benodigde matchpunt te schenken voor het kampioenschap en de begeerde promotie naar de Meesterklasse.

Aanvankelijk leken de bezoekers uit Nijmegen zonder veel problemen op het kampioenschap af te gaan. Retera won snel toen Langedijk pardoes een stuk weggaf (in moeilijke stelling) en Van Gisbergen bekroonde op het eerste bord een goede partij tegen Monteban met een fraai dameoffer. Dat Klip zijn aanvankelijke voordeel tegen Peter Doggers niet wist te verzilveren (remise) leek weinig meer uit te maken; tezamen met de remise die werd genoteerd bij Koopmans en Deen, in combinatie met de stellingen op de overige borden leek het alsof weinig meer de SMB-ers kon overkomen. Vooral niet toen Van Heeswijk ook nog eens Edeling opbracht (1-4).

Op de overige vijf borden hadden konden alleen Visser en Moll voor NSI De Eenhoorn bogen op voordeel terwijl Zult tegen Krudde moest hopen dat hij met een kwaliteit minder een vesting kon bouwen. Van Ojik-Tjiam en Broersen-Aubel leken gelijkopgaand of onduidelijk.
Maar opeens vielen alle partijen uit in het voordeel van NSI De Eenhoorn. Arne Moll maakte tegen Carl Wustefeld gebruik van zijn recent opgedane kennis van 1.b3 (zie de boekbespreking van zijn hand op de chessvibes website), kon de opening snel spelen en dat kwam handig uit bij de latere complicaties. Een zwart paard op b3, ondersteund door een pion op a4 en dame op a2, kon niet meer ontsnappen aan pion c2 en werd na verloop van tijd verorberd.

Henk-Jan Visser speelde een puike partij en verzilverde zijn pluspion in een toreneindspel tegen Vincent Deegens. Mark van Ojik tegen Dharma Tjiam was lange tijd onduidelijk maar toen Van Ojik met een fijne damemanouvre een pion (terug)won stond het eindspel meteen heel goed voor hem en met prima techniek sleepte hij het punt binnen (4-4!).

Resteerden nog twee partijen. De Nijmeegse topscorer Jochem Aubel had lange tijd een zeker niet mindere stelling maar na de tijdnoodcontrole waren de rollen omgedraaid en stond Sjors Broersen aan het roer. De (vanuit Eenhoorn oogpunt) benodigde winst leek echter geen eenvoudige klus. Broersen verbruikte bijna al zijn bedenktijd, stond zijn tegenstander in ruil voor een kwaliteit twee vrijpionnen ondersteund door een paard toe, maar uiteindelijk wist Broersen inderdaad de vis op het droge te brengen. En hoe! Zijn toren offerend een enkele pion wist hij twee vrijpionnen te creeren die ondersteund door de koning het vijandelijke paard de baas waren.

Toen rustte op Fitgerald Krudde en Daan Zult de zware taak om hun club het kampioenschap en de promotie te bezorgen. Daartoe had Zult ‘slechts’ een halfje nodig en gezien de resterende bedenktijd (ongeveer 7 om 2 minuten in zijn voordeel), en het feit dat Krudde in de twee uren daarvoor nauwelijks progressie had geboekt, leek dat geen onmogelijk taak. Dit was het moment dat NSI De Eenhoorn voor het eerst goede kansen had op een historisch resultaat.
Maar een kwal blijft een kwal en Krudde kon straffeloos blijven proberen te winnen, terwijl Zult zeer op zijn hoede moest blijven om niet te verliezen. Vervolgens waren tientallen omstanders ademloos toeschouwer van een foutloze demonstratie van Fitzgerald Krudde. Binnen een ruime minuut en a tempo spelend wint hij een pion, na een blunder ook nog een stuk, promoveert een pion tot dame en weet hij Zult mat te zetten. Met nog 41 sekonden op de klok…

SMB, de duidelijke favoriet in klasse 1A wordt dan op het nippertje kampioen, terwijl NSI De Eenhoorn ‘slechts’ kan terugkijken op een voortreffelijk seizoen waarin het weinig geluk kende, maar toch dichtbij de titel kwam dankzij meerdere topscorers en het feit dat slechts driemaal een invaller moest worden opgesteld.
Proficiat SMB en veel succes in de Meesterklasse!