De dag dat de Meesterklasse aan de neus voorbij blitzte

Omdat het verslag al even op zich liet wachten, bij deze een ooggetuige verslag.

De dag begon niet echt lekker. De groots aangekondigde live-uitzending kon geen doorgang vinden door technische problemen. Tja, het blijft listige materie.

Dan de wedstrijden. Ik vroeg of SMB in de sterkste opstelling was aangetreden. “Gelukkig wel, want daarmee hebben ze al twee keer verloren”, luidde het antwoord. En rond een uur of 13:00 leek het inderdaad allemaal erg goed te gaan, doordat Arne al op winst afstevende. Na de opmerkelijke 1. b3 was al snel een stelling ontstaan met een gewonnen eindspel. Zo makkelijk ging dat niet want er moesten nog eerst wat stukken geruild worden.

Ik ging boodschappen doen en ondertussen verloor verloor Martijn op een, speelde Peter op drie remise tegen Klip, verloor Ardjan en Jeroen en speelde Ron remise. Waardoor een tussenstand ontstond van 1-4. De benodigde 5,5 bordpunt leken heel heeeeeel ver weg.

De wanhoop was onterecht want de Eenhoorn zou vervolgens een tussensprintje trekken van vier punten.

Arne wist een tegenstoot te weerleggen. Met een batterij schaakjes werd pion na pion gesnoept. Toen ook zwarts hoop op promotie in rook opging, werd de vlag gestreken.

Vervolgens won Henk-Jan na een indrukwekkende en vrij scherpe partij. Het draaide allemaal om een zwarte pion op e4 en een witte op e5. Het gevecht ging over de sterkte dan wel zwakte van deze pionnen. Na een serie niet altijd begrijpelijke zetten bleek juist de zwarte sterk te zijn want de witte ging verloren. Wellicht dat HJ deze partij van commentaar wil voorzien. De anschlusstor was gemaakt!

En korte blik op de overige borden gaf hoop op een verrassing. Deze kennelijk voorbarige conclusie werd door Daan afgedaan met een wegwerpgebaar. Mark speelde tegen Dharma Tjiam (2364). “De enige waar ik niet zo maar van win” aldus Mark. In de partij bleek daar niets van. Mark heeft het boekje “Gute Läufer, schlechte Läufer” goed bekeken want het loperpaar van Dharma kon niet op tegen zijn paard en loper. Het paard bezette een outpost maar werd geruild. Dat leverde wel twee vrij pionnen op. En spoedig de zeer knappe winst.

Toen was het toneel voor Sjors. Aan het laatste bord speelde hij een ‘voorzichtige’ partij. Het duurde even voor de stukken los kwamen maar toen zag het er wel meteen goed uit. De stukken van Sjors waren actiever en dreigden constant de pionnen op de damevleugel te ruimen. De zwarte stukken concentreerde zich op niet overtuigende wijze op de koning. Toch was het nog niet zo makkelijk om winst binnen te halen. Na heel leep combineerwerk in tijdnood had Sjors twee pionnen op de damevleugel tegen een radeloos paard voor zwart. De achterstand werd zo in een 5-4 voorsprong omgebogen.

Daan moest dan maar afronden met een remise. Hij had een kwaliteit verloren rond de tijdnoodfase maar het leek erop als hij een aardig vesting had opgetrokken. Zijn tegenstander investeerde tijd, veel tijd. Mogelijk wachtend op de uitslag van het bord van Sjors. Hoe dan ook hij had in het uur verlenging weinig vooruitgang geboekt. Na het bekend worden van de uitslag van Sjors, had Daan tien minuten tegen twee voor F. Krudde en een alles beslissende blitz diende zich aan.

F. Krudde was echter helemaal in zijn ‘element’. Met argeloos gemak werd gewrikt aan de vesting tot deze uiteenviel. Het leek of Daan diverse tempi had maar deze verdwenen als sneeuw voor de zon. Tot tenslotte na zo’n 120? zetten het onvermijdelijke waar werd. SMB scoorde het benodigde vijfde punt en veroverde daarmee het kampioenschap.

Van harte gefeliciteerd.

8 reacties op “De dag dat de Meesterklasse aan de neus voorbij blitzte”

  1. Uitstekend verslag Bas! Jammer dat je volgend jaar ook op zaterdag speelt, anders mocht je de verslagen van het tweede ook wel doen.

    Het was opnieuw een geweldige wedstrijd van de Eenhoorn. In de eerste klasse hoeven we voor niemand onder te doen.

  2. Nare uitslag maar 2e plek op het 1na hoogste nivo is nog steeds een prachtige prestatie. Dat eindspel van Daan moet maar niet geanalyseerd worden maar ik dacht dat hij op een gegeven moment goeie kansen had op een halfje. Volgens mij heeft iig Co B. de zetten genoteerd mocht iemand geinteresseerd zijn.
    En het toreneindspel van Henk Jan wil ik inderdaad ook wel zien. De wedstrijd was hoe dan ook zeer spannend en finale-waardig.

  3. Ik heb mijn partij niet meer kunnen noteren na zet 60.

    Als ik de notatie van Co B zou kunnen krijgen: heel graag!

    (wie is Co B? kan iemand dit doorsturen naar hem?)

    Alvast bedankt,
    Fitzgerald

  4. Co B = Co Buijsman

    clubkrant @caissa-hoorn.nl

  5. Zo meneer krudde waagt het zich hier te vertonen..
    En, wat denkt meneer..de dans ontsprongen of een overtuigend punt?

  6. Dank je Bas.
    Op schakers.info is nog een verslag van mijn hand te vinden.
    Volgens de laatste analyses van het trio Zult/Moll/Rybka is het nog steeds niet helemaal duidelijk of de stelling van Daan objectief houdbaar was.

  7. http://www.schakers.info/

  8. http://eenhoorn.caissa-eenhoorn.nl/?p=480