Joesoepov en de waterkan

Op vrijdag 6 maart maakte schaaklegende Artur Joesoepov voor de derde maal zijn entree in de Huesmolen voor een goed bezochte lezing. Deze maal waren ook een aantal leden van de jubilerende vereniging De Groene Zes van de partij.
Het eerste thema was deze maal het kwaliteitsoffer. Aan de hand van partijen van Aljechin, Botwinnik en Ponomariov legde Joesoepov uit hoe deze Groten het (defensieve) kwaliteitsoffer gebruikten om een mindere stelling te keepen, en om daarna zelfs nog te winnen. Opvallend is het psychologische voordeel dat de offeraar blijkbaar krijgt. Nuttige les voor een ieder: wanneer je zo’n defensief kwaliteitsoffer wilt plegen, zorg dan dat je in ieder geval die andere toren behoudt! Anders kun je waarschijnlijk niet genoeg tegenkansen meer creeren. (Aan degenen die een kwaliteitsoffer tegen zich dreigen te krijgen dus de taak om zo mogelijk de overige torens te ruilen).

Na de thee gaf Joesoepov zijn mening over de recente WK-tweekamp Anand-Kramnik en legde ons de beslissende, door Anand in flitsende stijl gewonnen, derde partij voor. Opmerkelijk was de krachtige mening van Joesoepov over de mentaliteit van Kramnik. Hij kon er niet over uit dat die, in partij 5, nogmaals Anand een scherpe Meraner liet spelen,terwijl dat toch een terrein is waarop Anand veel beter uit de voeten kan. Volgens Joesoepov wilde Kramnik alleen maar bewijzen dat hij ook op dit terrein gelijkwaardig of zelfs superieur is aan Anand – en het kwam hem duur te staan. Een duidelijke karakterzwakte van Kramnik volgens Joesoepov.

Het hilarische hoogtepunt van de avond kwam toen Joesoepov pardoes de zwarte koning aanstootte, en die van helemaal bovenaan het demonstratiebord in zijn eigen waterkan viel, terwijl de opening van de kan nauwelijks groter is dan de koning! Een sterk staaltje coordinatie. Joesoepov lag dubbel (de zaal ook) en gaf als commentaar dat dit het beste was waarop wit, die verloren stond, kon hopen…

Hopelijk zien wij hem volgend jaar weer terug in Hoorn!

3 reacties op “Joesoepov en de waterkan”

  1. Die partij van Pono, tegen wie speelde hij die ook al weer?

  2. Hij speelde tegen Svidler.

  3. oja, bedankt. Ga ik nog s opzoeken/naspelen dan.