Eenhoorn strijdend ten onder tegen sterrenteam

De Eenhoorn heeft zijn huid duur verkocht in Bunschoten-Spakenburg, waar met een respectabele 7,5-2,5 verloren werd van het sterrenteam van En Passant.

Met twee invallers aantreden tegen misschien wel het sterkste team van Nederland – dat is een uitdaging. Toch werd door ieder met optimisme naar de wedstrijd toegeleefd, en dit was duidelijk te merken aan de goede sfeer die in het Denksportcentrum hing. Helaas geen verse vis dit maal, maar het EK schaatsen, een verse kruidkoek, tien bananen en een flink aantal Nederlands (ex-)topspelers zorgden voor optimale speelomstandigheden.

Nullen moesten er natuurlijk vallen. Ardjan Langedijk was de eerste die de strijd moest staken – een mislukte opening tegen Tea Lanchava kon niet meer gerepareerd worden.
Martijn Monteban, die met wit aan het eerste bord tegen Erwin L’Ami moest aantreden, had een ‘tough day at the office’. Met kleine positionele middelen trok L’Ami de partij superieur naar zich toe. Martijn speelde niet slecht, maar L’Ami speelde beter.’
Wilco van der Gracht stelde zich met zwart zoals altijd solide op tegen Bruno Carlier, maar werd langzaam maar zeker toch onder de voet gelopen.
Peter Doggers speelde met zwart een prima, degelijke partij tegen niemand minder dan Jan Smeets en leek lange tijd af te stevenen op een welverdiend halfje. Dat het in het verre dame-eindspel toch nog misging was misschien niet helemaal verrassend, maar wel jammer.
Arlette van Weersel had tegen Richard Vedder een zwaar Spaans loopgravengevecht op het bord, waarin beide spelers als waanzinnigen aan het manoeuvreren waren. Toen de stelling open kwam sloeg de vlam direct in de pan. Een dynamische stelling met wederzijdse kansen ontstond, maar in het heetst van de strijd blunderde Arlette en moest direct opgeven.

Jeroen Edeling brak de ban door Hans Bohm keurig op remise te houden. Staat leuk op je CV natuurlijk, vooral als het zo soepel ging als zaterdag.
Arne Moll stond met wit de hele partij met zijn rug tegen de muur tegen Zaoquin Peng. Maar hij boog niet: uiteindelijk wist hij met een paardpromotie het theoretische remiseeindspel KT tegen KP te bereiken: loon naar werken.
Daan Zult, de man in vorm, blijft in de race voor een IM-norm door een voor de poorten van de hel weggesleept halfje tegen Friso Nijboer. Daan’s immer aanwezige optimisme redde hem ook nu weer, want in een eindspel waarvan iedereen – Nijboer incluis – dacht dat het glad verloren was, vond Zult een studieachtige remisewending, die zijn tegenstander hoofdschuddend moest accepteren.
En dan Ron Deen. Nuchtere jongen, berucht reuzendoder. Ook nu weer pakte hij zijn punt tegen een sterke tegenstander mee: in een complex Siciliaans middenspelgevecht tegen Alina L’Ami was hij de koelbloedigste en incasseerde na een misrekening van zijn tegenstandster het volle punt.

Maar ondanks deze successen werd de partij van de dag gespeeld door Henk-Jan Visser, die er samen met zijn tegenstander Manuel Bosboom een waar spektakel van maakte. Het was Bosboom die alle schepen achter zich verbrandde en met zwart in een scherpe Najdorf zijn dame offerde voor twee lopers en een moordend initiatief. Maar Henk-Jan bleef koel en wist ondanks vliegende tijdnood overeind te blijven. Sterker: het was Visser die rond de 40ste zet de winst voor het grijpen had, maar zijn 41ste zet, nog a tempo uitgevoerd, veranderde een gewonnen in een uitsterst moeizame stelling. Na de tijdnoodfase voerde Bosboom opnieuw de druk op, waarna Visser strijdend ten onder ging. Zulke dingen gebeuren, maar jammer blijft het.

De Eenhoorn moet scherp blijven om in de eerste klasse te blijven. De tegen En Passant gepakte bordpuntjes zouden daarbij nog wel eens heel goed van pas kunnen komen.

7 reacties op “Eenhoorn strijdend ten onder tegen sterrenteam”

 1. Leuk om weer eens iets over het eerste te lezen. De punten zullen later moeten komen.

 2. Yep, altijd goed als het vlaggeschip verslag doet. Jammer dat het geen thuiswedstrijd was.

 3. Een heel behoorlijk resultaat tegen al die grootmeesters. De Eenhoorn is ook een topteam. Gefeliciteerd!

 4. Verslag op Schaaksite: http://schaaksite.nl/page.php?id=3778

 5. Hoe heeft de Eenhoorn gespeeld in februari?

 6. Weer verloren, helaas. De komende drie wedstrijden spant het erom!

  Een overzicht is te vinden op:
  http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2011-2012/klassen/1a

 7. leuk om af en toe weer eens wat van jullie te lezen, en om dan weer nieuwe namen tegen te komen…..
  hoop snel bericht te lezen over de komende twee wedstrijden die met winst worden afgesloten…