Tweehoorn boekt ruime zege

Teamleider Molenaar had ons nog zo gewaarschuwd met zijn voorspelling dat de uitwedstrijd bij hekkensluiter LSG 5 de moeilijkste wedstrijd van het seizoen ging worden. Clichématige onzin natuurlijk, maar enige overtuiging kan je de man niet ontzeggen want hij stuurde een opstelling mee met zijn eigen naam op bord 6 om zo de wat beter in vorm zijnde teamgenoten de hete kastanjes uit het vuur te laten halen. Kastanjes van 170 elopuntjes per bord minder, dat dan weer wel. Uiteindelijk leverde dit weinig problemen op.

Op bijzonder fraaie wijze wist Molenaar (6) zelf de score te openen. Na groot voordeel in de opening te hebben behaald vond tegenstander Huizer het tijd voor een remiseaanbod om dat 4 zetten later direct na een vrijwel winnend stukoffer te herhalen. Molenaar bladerde even door de ratinglijst op de tafel van de wedstrijdleider en vond ruim 330 redenen om te weigeren, wat ook geschiedde onder de bizarre woorden “ik wil het wel even zien.” Dat wilden we allemaal wel, maar nog eens 5 zetten later liet Huizer een grote fout volgen door een gigantische blunder en kon Joseph de hele avond genieten door tot zeven maal het simpele maar winnende trucje tonen.

Invaller Roy Kerkhoven (7) stond als eerste gewonnen, kwam er niet direct doorheen en besloot, in een stelling met nog steeds een dikke pion meer, remise te geven met het oog op de stand op wat andere borden. Een van die borden was dat van Arjon Buikstra (5), die na goed uit de opening te zijn gekomen de tegenkansen van tegenstander Heijboer onderschatte en toch een gevaarlijk initiatief over zich heen leek te krijgen. Heijboer besloot echter tot een minder directe aanpak en nodeloos tempoverlies hielp Buikstra toch aan een eenvoudige overwinning.

Waarschijnlijk de beste partij van de dag werd aan het eerste bord afgewerkt door ons nieuwe talent Gilbert Vrancken (1) – niet verwonderlijk, wanneer de helft van je zetten door Fischer zijn bedacht. Tegenstander Bloothoofd kende het plan niet, wist nog een venijnig tactisch grapje erin te breien, maar kon snel na de fraaie oplossing (‘Kh1 – zet van de partij’) tot opgave worden gedwongen. De andere invaller Kevin (8) leedt als enige een nederlaag. Na een mislukte opening kwam hij in het middenspel nog goed terug in de partij maar in tijdnood ging het ineens mis. Tom Balla (4) wist zijn 100% score te handhaven met een welverdiende vechtremise tegen Van Os. De witspeler had de hele partij een licht voordeel, en in het eindspel werd het nog bijna even echt gevaarlijk, maar Balla wist het nog droog te houden.

De tegenstander van Geerts (2) koos voor een pretentieloze openingsopzet en kon met wit al na een zet of 10 gaan verdedigen. Een matige reactie op een opmars van de zwarte h-pion bracht hem in vrijwel onoverkomelijke problemen maar het slechten van de daaropvolgende taaie verdediging kostte Geerts zoveel moeite dat deze de opgelegde winst miste en afwikkelde naar een potremise-eindspel. In tijdnood produceerde de Leidenaar 3 mindere zetten die het stellingsoordeel via lastig eindspel, verloren eindspel in compleet uit deden veranderen. Op dat moment was alleen Jerrel Thakoerdien (3) nog bezig. De zwarte openingsopzet kon het daglicht nauwelijks verdragen, maar na een zet of 15 leek alles nog best mee te vallen. Inmiddels was Thakoerdien volledig doordrongen van het idee dat het met de kleine middelen moest gebeuren. Op fraaie wijze werd een verzwakkend b5 uitgelokt (later op de avond in een klein college aan Molenaar uitgelegd), en 10 zetten later bleek dit het zwarte einde in te luiden. De tegenstander speelde voor de vorm nog even door totdat een negatief saldo van 2 lopers werd bereikt.

Dit alles resulteerde in een licht geflatteerde 2-6 overwinning waardoor we nu 8 mp hebben verzameld en de tweede plaats hebben overgenomen.

LSG V 1862 HSV De Eenhoorn II 2033 2 6
1. Gerrie Bloothoofd 1850 Gilbert Vrancken 2159 0 1
2. Marcel de Jeu 1945 Alexander Geerts 2040 0 1
3. Joop Bakker 1878 Jerrel Thakoerdien 2088 0 1
4. Albert van Os 1928 Tom Balla 2082 ½ ½
5. Herman Heijboer 1869 Arjon Buikstra 1997 0 1
6. Olivier Huizer 1806 Joseph Molenaar 2138 0 1
7. Bart van den Bosse 1809 Roy Kerkhoven 1890 ½ ½
8. Wybe Evenhuis 1812 Kevin Smit 1867 1 0

4 reacties op “Tweehoorn boekt ruime zege”

  1. Nog 1 bordpuntje af van de 1e plaats!

  2. Heerlijk verslag Geerts,
    en wellicht zit er voor Balla dit jaar een Rob Hartoch norm in.

  3. daar ga ik zeker voor Daan ps gefeliciteerd met je remise ik neem aan dat je Nijboer hebt verteld waar hij de fout inging?

  4. bom ???

    zit jij nou mn vriend Daan te dissen ???