Purmerend trekt aan het langste eind

Het klassieke duel tussen De Eenhoorn en SC Purmerend werd net als vorig seizoen een overwinning voor de Purmerenders. De onderlinge krachtverschillen zijn klein maar onze tegenstanders hebben GM Dimitri Reinderman in de gelederen die goed is voor een (bijna) zekere winstpartij en daarbij vaak net het beslissende verschil maakt.

De Eenhoorn startte zaterdag met een 0 – 1 achterstand. Jeroen en Warner de Weerd hadden reeds vooruitgespeeld en ondanks een kansrijke stelling ging het mis en kon Warner profiteren. Het vervolg kende bij aanvang de nodige hilariteit bij het bekendmaken van de (tactische) opstellingen. Ron was als eerste klaar, zijn partij tegen Rob Schoorl eindigde in remise. Het kwaliteitsoffer van Rob was misschien niet correct maar Ron vertrouwde het niet en gaf materiaal terug waarna de vrede werd getekend. Nog voor de eerste tijdcontrole vielen twee beslissingen ten gunste van het thuis team. Daan zette Pieter Hopman hardhandig van het bord en even later gaf Lucas van Mil tegen Mark een stuk weg zodat De Eenhoorn op een 2½ – 1½ voorsprong kwam. In deze fase stonden de meeste borden bevredigend zodat een eindoverwinning mogelijk leek. Vervolgens ging het echter mis bij Farhad. Tegen Reinderman had hij een goede stelling bereikt en na dameruil leek remise binnen bereik te liggen. Farhad wilde echter meer, liet de dames op het bord, en kreeg te maken met de sterkte van een grootmeester die zijn kansen benut. Daarna kwam Purmerend weer op voorsprong door Yong Hoon de Roover die Henk-Jan verschalkte. Henk-Jan stond weliswaar een kwaliteit voor maar de witte compensatie was ijzersterk en in tijdnood kon Henk-Jan zich niet afdoende verdedigen tegen een koningsaanval. Arlette speelde goed tegen Nicky Law maar moest genoegen nemen met remise. Arne had in het middenspel tegen Giel Spaans een kwaliteit veroverd en kon zijn voordeel vasthouden en in het eindspel verzilveren. De stand was weer gelijk: 4 – 4 maar de resterende borden zagen er niet goed uit. Peter wist tegen Ronald Overveld nog wel het halfje veilig te stellen in een toreneindspel met een pion minder. Bij Martijn ging het echter mis. In een partij die langzaam op gang kwam wist Enrico Blees te profiteren van de positionele problemen van Martijn en daarmee werd Enrico de matchwinner.