Seréyo C-kampioen van Noord–Holland

In navolging van de broers Ben en Dean Saunders (voor de echte “schaaknerds”: de winnaars van TVOH en Popstars, woonachtig in Hoorn) zet ook Seréyo Bekkink Hoorn op de kaart.

Seréyo leverde een knappe prestatie door de C-categorie (tm 14 jaar) te winnen. Met een deelnemers veld van ca 25 spelers, was Seréyo als 2e geplaatst op rating. Speeltempo was 7 rondes van 45 min. p.p.p.p., wat tegenwoordig kort is voor Seréyo.
Zaterdag had hij een halfje moeten afstaan aan Halana Vlaming (zoals Erwin l’ Ami eens zei: “spelen tegen een vrouw is toch een soort van anders”). Gelukkig speelden z’n directe concurrenten ook remise tegen elkaar, waardoor hij de 1e dag afsloot met 3,5 uit 4 en gedeeld eerste stond.

Zondag werd het duel tussen Dave (de nr 1 geplaatst) en Seréyo remise waardoor de laatste ronde spannend werd. Seréyo won deze maar Dave verloor waardoor Maurits van Rees (beide Santpoort) langszij kwam en gedeeld eerste werd met Seréyo met 6 uit 7. Opmerkelijk was dat Maurits en Seréyo elkaar niet in de normale 7 ronden hadden geloot.
Barrages waren dus noodzakelijk. Dit was 15 min. p.p.p.p + 5 sec. per zet.

De eerste barrage had Seréyo zwart geloot en speelde een konings-indische partij. Hij kwam niet goed uit de opening, bleef wel z’n zenuwen onder bedwang houden, maar leek de partij te verliezen met nog enkele seconden op de klok. Hij bleef goed aanvallen en druk zetten waardoor Maurits dacht dat Seréyo mat kon zetten en hij bood met nog 10 sec. op de klok remise aan, wat Seréyo onmiddellijk aannam.

Even paar minuten voetballen en dan tijd voor de 2e barrage. Hier kwam Seréyo met wit terecht in de Aljechin die overging in een Pirc, maar Seréyo deed een zet verkeerd en kwam hierdoor een pion achter. Hij bleef koelbloedig aanvallen, accepteerde 2x geen remise aanbod, maar uiteindelijk moest hij toch in remise berusten, dus een gelijke tussenstand. Hierdoor moest een snelschaakpotje van 5 min. p.p.p.p. + 5 sec met sudden death de doorslag gaan geven wie zich kampioen mocht noemen en wie de NK plaats zou krijgen.

Dit is natuurlijk een zenuwslopende aangelegenheid na 2 vermoeiende lange dagen schaken. (met name voor de betreffende ouders:-))
De kleurloting bepaalde dat Seréyo met wit mocht starten. Hij bleek snel geleerd te hebben van zijn verkeerde zetkeuze want deze Aljechin/Pirc opening speelde hij wel de juiste zetten. Op een gegeven moment had Seréyo nog 1 minuut tegen 2 minuten voor Maurits. Dacht toen lang na en met nog 30 seconden op de klok begon hij met de beslissende aanval. In een paar zetten verdwenen lopers, paarden, dame van het bord en met een aftrekaanval moest Maurits opgeven. Werkelijk zenuwslopend en Seréyo is hiermee heel knap kampioen van Noord-Holland in de C geworden. Ook heeft hij hiermee het felbegeerde ticket voor deelname aan het NK-C verdiend wat gespeeld wordt van 29/4 tm 8/5 in Haarlem. Hier gaat hij proberen weer een ticket voor het EK te verdienen.

3 reacties op “Seréyo C-kampioen van Noord–Holland”

  1. Van harte gefeliciteerd Sereyo en familie Bekkink. AlsJoey ook een Noord -Hollandse titel wint is de vergelijking met de familie Saunders helemaal in orde!

  2. @ardjan: helaas..gister had ik n goeie dag, maar vandaag niet. Ik had 4,5 uit 9 bij de D:-( maar gelukkig mag het ik volgend jaar nog n x proberen..

  3. Sereyo, gefelicteerd!
    Raar inderdaad dat jullie in het toernooi elkaar niet hadden getroffen en er zo’n slot nodig was, maar uistekend afgerond :-).

    @Yeoj: een nette 50% score, volgend jaar ongetwijfeld een hoger percentage 😉