Driehoorn bekert verder

Het vaststellen van een datum voor de bekerwedstrijd Eenhoorn – Magnus had nog heel wat voeten in de aarde. Zo gauw het speelschema begin januari bekend was, zijn de teamleiders om tafel gekropen om dit kort te sluiten. Echter, door deelname van diverse spelers van beide teams aan Corus, trainingen van Jop Delemarre, bondswedstrijden etc. was de enige mogelijke vrijdagavond gisteravond 18 februari omdat volgende week al weer de loting voor de volgende ronde van de beker plaatsvindt.

Omdat dit de vrijdag is voor de voorjaarsvakantie en velen op (wintersport) vakantie gaan, kon de Driehoorn niet haar allersterkste team opstellen. Als Magnus met hun bovenste 4 borden zou komen, zou het wel eens heel moeilijk kunnen worden.
Echter, ook Magnus had problemen om een team te vormen. Twee uur voor de wedstrijd was er nog contact tussen de teamleiders, maar ja, uitstellen was geen optie vanwege de deadline. Dus beide teams konden niet in hun sterkste opstelling spelen, waarbij Magnus hier meer onder te lijden had dan de Driehoorn.

Derhalve gingen stipt om 20.00 uur de klokken lopen. Op bord 1 speelde met zwart Jort Faber. Jort had zich voorbereid op de plus 2000 tegenstander en begon hierdoor met een SOS opening tegen Magnus speler Siem Roet (1940). Deze goede voorbereiding betaalde zich uit in een mooie overwinning.

Op het tweede bord won Kevin met wit tegen Lucas Bos (1140) Wat staat daar nu, een rating van 1140 in een bekerwedstrijd??? Jawel, een ratingverschil van maar liefst meer dan 700 punten!

Moet de teamleider van Magnus nu beticht worden van minachting ten opzichte van de Eenhoorn?
Dit schijnt namelijk gedacht te worden door een bepaald soort schakers (zie verslag Caissa Hoorn – MSC).
Stel je voor zeg, een teamcaptain die het aandurft om een speler met meer dan 700 ratingpunten verschil op te stellen, wat een blijk van disrespect voor de Eenhoorn.

Echter, de Eenhoorn ziet het juist als ultieme vorm van respect om in ieder geval met een compleet team te komen opdagen! Al het geregel, gebel, ge-email wat hier aan voorafgaat om toch maar niet met een leeg bord te hoeven komen, dat wordt zeer gewaardeerd! Dat lijkt ons ook een niet meer dan normale houding.

En waar ligt eigenlijk de grens van wat door sommige schakers blijkbaar als fatsoenlijk wordt beschouwd? Is een ratingverschil van 300 nog wel acceptabel? En 400?

Een verschil van 500-600 punten komt zeker dan ook dicht in de buurt van minachting?

Ik zal dan maar niet verwijzen naar de vorige ronde in de promotieklasse NHSB waar 14-jarige jeugdspeler Tjark Vos van Zukertort grootmeester Harmen Jonkman van Heerhugowaard verslaat. Ook bijna 600 ratingpunten verschil. Is dit dan minachting?

Het getuigt juist van decadent gedrag als schakers op basis van hun rating blijkbaar spelers met een niet zo hoge rating als de hunne willen uitsluiten om tegen te spelen..

Op bord 3 de playing team-captain van Magnus Marcel Scholten (1643) die het opnam tegen Sjoerd (1789) Hoewel Sjoerd nog altijd moet wennen aan het stipte begin van 20.00 uur slaagde hij er redelijk in zijn tegenstander niet al te lang te laten wachten:-)
En ook hier speelde zwart een solide partij die uitmondde in een 1-0 overwinning.

Het laatste bord werd een overwinning voor Niels (1738) met wit tegen Hans Bouwmeester (1643)

Kortom, een gezellig avond en met een mooie 4-0 overwinning bekert de Driehoorn verder.

7 reacties op “Driehoorn bekert verder”

 1. Het was dat ik ziek in bed lag, anders had ik graag geholpen om de wedstrijd iets spannender te maken ( ik moet ooit nog eens revanche nemen tegen Kevin). Wel ben ik blij met de opmerkingen dat het wordt gewaardeerd dat we met een compleet team op kwamen dagen. Succes in de volgende ronde!

 2. Het barpersoneel zal blij met jullie zijn , moeten ze nog een avond langer doorwerken.

 3. Roy, ik had de verhandeling over minachting van de tegenstander gelezen op de site van caissa en vond het ook wat merkwaardig (tenslotte heeft de schrijver van dat stuk het redelijk succesvol op durven nemen tegen spelers als Shirov en Horvath, resp. 616 en 446 ratingpunten verschil). Hoe het ook zij, je moet je niet te veel aantrekken van het gemopper van zo’n goeie ouwe brombeer, hij bedoelt het heus niet kwaad en op internet is het makkelijk praten!

  Overigens speelde Lucas geruime tijd een uitstekende partij, Kevin had wel wat initatief maar niks concreets totdat 1 blunder een stuk koste. Ik geloof ook niet dat Kevin zich diep geminacht voelde, in ieder geval niet door de tegenstander..

 4. @Jort: zwart aan zet:

  http://www.chessvideos.tv/chess-diagram-generator.php?fen=3r2k1/p2rqppp/1p2pn2/8/2RP3Q/1P1B4/P4PPP/2R3K1

 5. Ik wil graag terugkomen op het door Eenhoornleden geschreven betoog over de alinea die ik in mijn Caissa verslag weidde over het opstellen van Joey aan bord 1 van Driehoorn tegen Adri Haakman. In mijn optiek is het totaal geen probleem om een jonge speler op een hoger niveau ervaring te laten opdoen, als er geen anderen beschikbaar zouden zijn. Alleen zou ik dat niet aan bord 1 doen ,maar aan bord 8, want daar was de tegenstand voor Joey ook zwaar geweest. Verder vergelijkt Sjoerd naar mijn partijen tegen Shirov en Horvath. Deze zijn gespeeld in een Zwitsers toernooi en daar had ik dus geen keus wie er mijn tegenstanders zou zijn.
  Dus zoals deze brombeer heeft gereageerd is het wel een brombeer met ervaring in het schaakwereldje en zeker niet geschreven om iemand over de knie te leggen.

 6. @Peter

  Zoals zo vaak zijn er meerdere manieren om hier na te kijken. Roy wordt geconfronteerd met een late afzegging en doet veel moeite om een team rond te krijgen. Voor Joey is zowel bord 8 als bord 1 een zware opgave. Dus als je het voor het team een keuze maakt, is deze niet zo raar.

  De andere kijk is dat iedereen komt voor een leuke pot. Dan maak je aan bord 1 eerder een andere keuze. Ik had graag tegen Adrie gespeeld maar kwam op vier te zitten. Hoe dan ook het heeft niets met wel of geen respect te maken dat argument begrijp ik dan ook niet zo goed.

  Ik denk dat KTV er niet om maalt. Ze zijn terecht uit de degradatiezone en bovendien is Caissa 1 nu officieus kampioen. En ook dat is terecht. Van harte gefeliciteerd!

 7. Die Bas, wat een goeie ouwe mediator toch. Moet ik nog iets zeggen over na-kijken?

  @ Peter, ik wil ook niemand over de knie leggen (iig geen hier aanwezige schakers) en aan je ervaring en sterkte wordt niet getwijfeld. Maar ondanks het ratingverschil stond je tegen Shirov dus nog een stuk beter, en zo hoopte Joey wellicht ook op een stunt (zie ook Jonkman-Vos)
  Daarnaast hoopte de teamleider wss dat met deze opstelling de winstkans voor het team werd gemaximaliseerd door bord 1 op te offeren terwijl er wat ervaring kon worden opgedaan. Ik weet zeker dat er geen sprake was van geen respect voor de tegenstander.