De Koet 2 (!) verrassend basisschoolkampioen.

Finale Schoolschaken West-Friesland voor basisscholen 2010-2011
Deze finale werd op woensdagmiddag 2 maart in de gezellige aula van de Jan Luykenschool in Schellinkhout gespeeld. Er hadden zes teams zich geplaatst, waaronder drie teams van de Jan Luykenschool,twee teams van De Koet uit Midwoud en het team van Het Ooievaarsnest uit Zwaag.
In de eerste ronde speelden de teams van De Koet tegen elkaar en het eerste team van Jan Luyken tegen het derde team van hun school, Het Ooievaarsnest speelde tegen het tweede team van Jan Luyken. Het was een verrassende ronde want het tweede team van De Koet won met 2½-1½ heel knap van het eerste team van hun school. Het derde team van Jan Luykenschool wist mooi gelijk te spelen tegen hen eerste team. Het Ooievaarsnest wist met 2 ½-1½ te winnen van het tweede team van Jan Luykenschool. Maar aan het eerste bord van Het Ooievaarsnest speelde dan ook Joey Bekkink, Noord-Hollands kampioen E categorie.

In de tweede ronde won het eerste team van De Koet met 4-0 van het derde team van Jan Luykenschool. Het eerste team van Jan Luykenschool won met 4-0 van hun eigen tweede team. De Koet II versloeg Het Ooievaarsnest met 3-1.

In de derde ronde won De Koet I net als hun tweede team met 3-1 van Het Ooievaarsnest. Het tweede team van Jan Luykenschool won met 3-1 van hun derde team. Het tweede team van De Koet bleef verrassen want nu wonnen zij met 3-1 van het eerste team van de Jan Luykenschool. Een knappe prestatie.

In de vierde ronde wonnen de beide teams van De Koet. Het eerste team won met 4-0 van het tweede team van Jan Luykenschool en het tweede team versloeg het derde team van Jan Luykenschool met 3½-½. Het eerste team van De Jan Luykenschool won met 3-1 van Het Ooievaarsnest.

In de laatste ronde gingen de beide teams van De Koet aan de leiding. Het eerste team had 12½ punt, het tweede team 12 punten. Het eerste team van Luykenschool kwam hier achter met 10 punten. Dus spanning alom. In deze ronde kregen we de topwedstrijd tussen de beide eerste teams van Jan Luykenschool en De Koet. Deze schitterende schaakwedstrijd werd uiteindelijk met 2½- 1½ gewonnen door de Jan Luykenschool. De beide tweede teams van De Koet en Jan Luykenschool speelden ook tegen elkaar en deze boeiende wedstrijd werd gelijk: 2-2. Het derde team van de Jan Luykenschool won met 3-1 van Het Ooievaarsnest.
We kregen nu de volgende eindstand: de beide teams van De Koet behaalden 14 punten maar omdat het tweede team het eerste had verslagen werden zij de nieuwe kampioen van West-Friesland. Van harte gefeliciteerd! Het eerste team van De Koet werd tweede. Het eerste team van de Jan Luykenschool werd derde met 12½ punt. De vierde plaats was voor het tweede team van de Jan Luykenschool met 6½ punt, de vijfde en zesde plaats waren, met hetzelfde puntenaantal, voor het derde team van de Jan Luykenschool en Het Ooievaarsnest.
Wij bedanken de Jan Luykenschool en hun staf van vrijwilligers hartelijk voor de gastvrijheid. Sander en Ben bedankt voor de wedstrijdleiding.