14 dec: Caissa1 – De eenhoorn 3

Dinsdag staat een echte klassieker op het programma; het duel tussen de Hoornse schaakmachten Caissa en de Eenhoorn.
De Eenhoorn, ontstaan na een scheuring binnen Caissa, is inmiddels ge-evolueerd naar een topclub die het provinciale niveau allang onstegen is. Caissa, wellicht met wat minder ambitie, is blijven steken op het regionale niveau maar heeft hier toch een behoorlijke staat van dienst.
Daar caissa aantreed tegen de 3e rangs-reserves van de eenhoorn zal waarschijnlijk toch nog sprake zijn van een gelijke strijd. Een strijd die nog interessanter wordt door de voorgeschiedenis.

Vele jaren terug besloot een aantal dappere driehoorners zich namelijk in het hol van de leeuw te wagen. Zij werden dubbellid en maakten de clubcompetitie van caissa succesvol onveilig.
Ondertussen was het jonge driehoorn team ook bezig met een zegereeks die eindigde in promotie naar de 1e klasse. En caissa 1, dat in de interne had kennis gemaakt met deze angstwekkende kracht, besloot het noodlot niet af te wachten.
Op het allerlaatste moment promoveerden ze naar de promotieklasse en wisten zo de driehoorn te ontlopen. Sindsdien speelt caissa verstoppertje. Promoveerde de driehoorn; dan degradeerde Caissa. Enzovoorts. Caissa bleef zijn achtervolger elk jaar net één stap voor. Tot eind vorig seizoen. En daar kond het 1e van Caissa niks aan doen.

De 3hoorn had net met veel moeite de promotieklasse weten te verlaten. Caissa1 leek ze weer te slim af te zijn door zonder winst het seizoen in de eerste klasse af te sluiten. Maar het 2e van Caissa was niet op de hoogte van deze strategie en plaatste zich voor de 1e klasse. Vervolgens moest Caissa1, als sterkste team van de club, dit jaar toch in de 1e klasse uitkomen. En zo staan we plots aan de vooravond van een nu al legendarische clash. Op het spel staat de 1e plaats in de 1e klasse, en wellicht een lancering naar de promotieklasse en verder.

Nu denkt men misschien dat Caissa, gezien het vluchtgedrag, totaal kansloos is. Dat is echter niet het geval. Op hun eigen manier kunnen de Caissanen best aardig schaken. En bovendien is de driehoorn ernstig verzwakt. Barry maakte dit jaar de overstap naar het zonnige Zuiden en puntenmachine Fapser werd weggekocht door Aartswoud. Hierdoor is Caissa inmiddels op papier zelfs favoriet met een gemiddelde elo van 1903 tegen 1864.

Caissa kan ook toppers als Holscher, Wessels en Avis opstellen. Erik van Tooren heeft bovendien weer de bloedvorm van 2 jaar geleden ( in de interne bevestigd met o.a. winst op Frank Tieken, Jan Haijer en remises tegen Bert Spil en 1.a4). Ook de jonge Ploeger is dit jaar in topvorm en ze heeft een score van maar liefst 100 procent. Het zal dus zeker geen walkover worden.

We hebben dus aan de ene kant het jonge, dynamische, maar wat verzwakte team van de eenhoorn en aan de andere kant het behoudende, conservatieve, oudere Caissa. Denk dynamiek versus Structuur, hypermodern tegen klassiek, Nimzowitsch versus Tarrasch, creativiteit versus boekjeskennis.
En dat maakt de eenhoorn, ondanks het ratingverschil toch wel de lichte favoriet.

Aan de bar in de Huesmolen wordt 2:1 voor de eenhoorn genoteerd, inzetten kan tot 20:00 14 december.

5 reacties op “14 dec: Caissa1 – De eenhoorn 3”

 1. ‘olie op het vuur’ noemen we dat.
  We wachten in spanning af op de wedstrijd…

 2. Ik ben benieuwd welke driehoorner dit stukje geschreven heeft.
  Er wordt wel gesproken over het vertrek van Fapser en Barry (terecht natuurlijk)
  maar de grootste verzwakking ( Regloh) wordt niet genoemd, is het zo dat deze stiekum toch meespeeld ?
  Of was de schrijver deze speler vergeten? (dat zal Dreojs niet leuk vinden)

 3. We houden alle opties open wat het meespelen van Regloh betreft……

 4. Heerlijk, ik heb er nu al zin in. Een beetje spanning opbouwen mag toch wel?

 5. Inderdaad bedroevend dat-ie is vergeten, aan de andere kant, je kan ook niet te veel verwachten van de pulp die hier geplaatst wordt.
  Enfin; in de wandelgangen gaat het gerucht dat Regloh, Fapser en Bally allemaal terugkomen voor deze wedstrijd. Dan hebben we mss wel een kans!