3Hoorn verliest weer niet!

Terwijl vrijdagavond zij die training nodig hadden door IM Jop gedrilled werden, moest het 3e aan de bak tegen het sterke bekerteam van chess society zandvoort.
Het team was iets verzwakt omdat Bas en Holger niet mee konden doen, maar de 3hoorn heeft een sterke traditie in de bekercompetitie. Ook het verzwakte team wist zich voor de 3e ronde te plaatsen, en zoals gewoonlijk met het nodige geluk.

Dat geluk had Roy (4) echter niet nodig. Hij won als enige overtuigend en liet Dennis van der Meijden weinig kans. Met wit kreeg Roy al snel initiatief na 1. e4 e5 2. Lc4 a6 3. Df3 b5, en binnen 22 zetten kon hij een punt noteren. Erg fijn voor het team om met een punt op zak te spelen.
Daarnaastleek Jort (2) ook al snel een punt te pakken ten koste van Stephan Geuljans. Met een soort kruising tussen bird en engels kreeg hij meer ruimte. Geuljans zag zich blijkbaar gedwongen om daarom een kwal te offeren, wat er niet echt overtuigend uitzag. Gaandeweg kreeg hij echter tegenspel en plots leek het slecht af te lopen voor onze man.
Hij boette nog een pion in en met nog een paar seconden op de klok haalde Jort de tijdscontrole. Zijn tegenstander vroeg of ze er al waren, waarop Jort zei dat hij er al was. Toen Geuljans vervolgens lang nadacht over de beste voorzetting (schaak geven met het paard, maar wat dan?) kon Jort de winst claimen. Immers; Jort “was er al”, maar Geuljans nog niet. Tja, soms zit het niet mee.
Dat kan Jasper (3), die een zware avond had, beamen. Voor het eerst sinds tijden verloor hij een bekerpartij en dat zonder enige kansen gehad te hebben. Tegenstander Cliteur wist met wit een loper op f7 te posteren en de zwarte koning moest continu uitkijken voor trucjes op de witte velden.
Bleef over de partij van Sjoerd. Van Beemdelust speelde met wit het Jasper systeem (1 d4 2 Pc3) en uiteindelijk ontstond een Pirc-achtige stelling. Rond zet 20 ging Sjoerd in de denktank met als gevolg een totale vereenvoudiging en een -ik vrees toch wel-potremise eindspel van gelijk materiaal met DT+pionnen. Dames werden al snel geruild en er leek niet veel aan de hand. Zwart dacht echter te lang na over gewone zetten en kwam in lichte tijdnood. Misschien zag hij daarom niet dat hij, zoals Jort na de partij aangaf, gewoon torens kon ruilen met remise. In de partij bleven de torens op het bord en zat zwart met een min of meer zwakke vrijpion, die hij bovendien pardoes zonder compensatie weggaf op de 36e zet.
Wat overbleef was een lastig eindspel met 4 tegen 3 pionnen en voor beide kanten een toren.
Uiteindelijk bleek het toch nog remise te houden. De arme tegenstander kreeg het nog even hard te verduren van zijn teamgenoten, maar mijns inziens toch wel onterecht.
Gevolg is echter wel dat de society er uit ligt en de 3hoorn doorbekert.

1 8145731 Sjoerd Kelder 1902 – 7364775 Ramon van Beemdelust 2045 ½-½
2 8195044 Jort Faber 1886 – 6878619 Stephan Geuljans 1951 1-0
3 6420557 Jasper Seelemeijer 1925 – 7169800 Olaf Cliteur 1966 0-1
4 7455195 Roy Kerkhoven 1933 – 7320610 Dennis van der Meijden 1853 1-0

24 reacties op “3Hoorn verliest weer niet!”

  1. gefeliciteerd mannen knappe prestatie
    ik was in de veronderstelling dat sjoerd keihard gevlagd zou gaan worden aangezien de tegenstander meer tijd had en een gezonde pion voor
    gelukkig remise geworden sterkte in de volgende ronde misschien aartswoud thuis?

  2. Ongelooflijk het voelt toch een beetje als een naaistreek van onze Benjamin. maar desalniettemin van harte.

  3. Ja ik ben zelf ook niet vies van acties die op het randje zijn, maar deze is er toch wel over heen lijkt mij. Op zich is het ook wel de eigen verantwoordelijkheid om de zetten bij te houden en/of bij te werken, maar als je aan je tegenstander vraagt of WE er al zijn en er wordt Ja gezegd, dat gaat zelfs MIJ te ver. Wat mij betreft wel een fikse smet op deze knappe prestatie. Maar toch gefeliciteerd mannen!!

  4. Ach, schaken is ook een spel van onvolledige informatie, zo blijkt maar weer. Ik vind dat Jort in teambelang alles uit de kast heeft getrokken, waar anders het voor de rest van ‘t team ook over was geweest (het lijkt me dat Jasper die kans om het in de beker goed te kunnen maken zeker wil pakken… of niet!?)

  5. Ik ben het zelf ook met jullie eens dat het niet een al te leuke manier is om te winnen, maar ik wil de situatie nog wel even uitleggen. Ik zat hartstikte in tijdnood en erg in de stress. Ik zete mijn laatste zet met nog maar een aantal seconden op de klok. Ik was al helemaal blij da tik er was en direct daarop vraagt de tegenstander, we zijn er toch? Ik zei uit mezelf ja we zijn bij de 36ste zet. Ik ging er vanuit dat mijn tegenstander bedoelde dat we bij zet 36 waren en dat hij dus nog maar 1 zet hoefde te doen. Ik ging er natuurlijk niet van uit dat mijn tegenstander zet 20 had overgeslagen en vervolgens dacht dat we al bij 37 zijn. Ik ga er vanuit dat mijn tegenstander natuurlijk goed noteert. Als hij vervolgens zijn laatste zet niets doet vind ik het lullig om te doen, maar ik claim natuurlijk wel.

  6. De tegenstander mag dit soort zaken natuurlijk helemaal niet vragen al is ook dat begrijpelijk. Jort zei dat hij (lees Jort, lees “ik” ) er al was; en dat was helemaal waar. Een mooie en professionele oplossing ! En vooral erg grappig.
    En zoals Buikie zegt; hierdoor zijn we wel door naar de volgende ronde.

    Overigens is schaken natuurlijk bij uitstek een spel met volledige informatie- wat een onzin wordt er toch zo nu en dan op deze site geschreven!!

  7. P.s. Nog meer successen voor de eenhoorn. Eenhoorner Arne Moll won gister het boerenkool toernooi bij zijn 1e poging met 6,5/7. Regloh pakte de 2e plek. Marc Helder van Aartswoud werd gedeeld 3e met Jeroen Bakker. Ballah speelde agressief schaak maar greep net naast de prijzen. Met Doggers, Edeling, Buikie e.a. was het een van de sterker bezette edities.

  8. KTV heeft zaterdag 4-4 gespeeld tegen de wijker toren (uitgestelde wedstrijd) dus 3hoorn staat niet langer op een degradatieplaats!

  9. Ja het was weer een mooi toernooi met een terechte winnaar! Ik was best trots op een tweede plaats in de eindrangschikking bij het BMW toernooi 2010. Overigens zag ik inderdaad dat Jeroen Bakker derde is geworden. Het begint er meer en meer op te lijken dat het geen toeval is geweest dat hij mij in Haarlem op verpletterende wijze wist te verschalken!

    Ben ik nou de enige die het is opgevallen dat Niels Fout NIET met een fles Whiskey naar huis is gegaan? Dat moet toch wel DE deceptie van het BMW geweest zijn!

  10. Keurige prestatie, Holger! Ik denk dat je volgend jaar niet meer in het derde speelt 😉

  11. Hmm Regloh 2, Bakker 3..Ik weet het niet hoor..En zover ik weet telt het B&W nog niet mee voor de teamindeling.

  12. Volgende keer wil ik weer wit tegen tom 🙂

  13. Ik hoop maar dat dit Jeroen bakker is..
    Trouwens Bakker, ik zou nog de data van de trainingen doorgeven:
    Delemarre is er op 12 maart, 23 april, 14 mei, 28 mei en 11 juni. Van 19.30 tot 22.00 (5 Eur). Er wordt gebruik gemaakt van een boek van Dvoretsky, en dat kan je geloof ik weer met korting aanschaffen. Onze penningmeester heeft waarschijnlijk wel meer informatie.

  14. Nee volgens mij wilt Jeroen “de kraker” Kraakman een poging wagen om de verdediging van Tom “de bom” Balla te kraken. Of zou het echt Jeroen ” poep aan zijn schoen” bakker zijn die de bom uit wilt dagen voor een match als ze allebei nuchter zijn? Wat een held is het toch ook!

  15. Ik was nuchter !
    Ik weet zelfs nog dat het KID was !
    Verder eigenlijk niet zo veel behalve dat de bom weigerde 3 bier te betalen voor remise ! dus toen had ik geen keus meer

  16. @regloh, je bedoelt Henk?

  17. ik heb begrepen dat ik met jeroen ‘”de kraker” kraakman nog een biertje moet gaan drinken wat jeroen”poep aan zijn schoen” bakker betreft zal ik het hele verhaal maar vertellen jeroen leefde met het trauma dat hij nog nooit van mijn heeft gewonnen/remise gespeeld hij ging hier bijna aan onderdoor ik werd namelijk gebeld door een zekere E Bakker met de vraag of ik voor 250 euro jeroen wilde laten winnen(puur voor zijn zelfvertrouwen en dat vervelende trauma) ik heb haar verteld dat ik als goeie jongen haar best wilde helpen dus(nee ik heb nog geen geld ontvangen het blijft een Bakker)

  18. Voor geld alléen?

  19. Je maakt er een mooi verhaal van Tom 🙂

    Ik dacht eigenlijk wel dat het zoiets moest zijn want je speelde als een krant. Dat kan natuurlijk niet met het talent van van de eenhoorn !

  20. ik vond het wel een mooi (verzonnen)verhaal ik kan nog namelijk nog steeds niet bevatten dat ik er kansloos vanaf ben gehakt door jeroen

  21. drank maakt meer kapot dan talent goed kan maken !

  22. Jeroen is gewoon de Bom!

  23. In de reacties lees ik over ene ‘Buikie’ of zoiets.
    Was deze persoon in mrt.2009 ook niet luidruchtig aanwezig op het Koedijk
    Rapid voor 4-tallen? En toen 16e geworden!! Schande!
    Dit kan en moet beter.
    Kom eens met het sterkste team op 13 maart a.s om dit te bewijzen.
    En er is een mooie trofee te winnen; en dan natuurlijk ook KAAS.
    Aanmelden klan via mij.

  24. Nou… we moesten in de A groep omdat 1/4e van ons team toen nog landelijk speelde, terwijl 2/4e gewoon fijn ergens in de NHSB mee deed… Het andere kwart was creatief liefhebber van het spel… We zijn trouwens gewoon gedeeld 7e geworden, en aan mij heeft het niet gelegen 😉 (en al helemaal niet aan mijn luidruchtigheid…)