AB team loopt tegen 2 nederlagen op in Haarlem

Het had heel wat voeten in de aarde om een compleet team op te stellen, maar uiteindelijk gingen Jort, Sereyo, Sebastiaan (beide niet helemaal 100% na ziekte) en Joey op weg naar Haarlem. Eveline en Esther waren mee als begeleiders.

Om 10.00 uur was iedereen present behalve Jort, hij en Hillie vertrouwden blindelings op een verkeerd ingestelde tomtom en werden via een veerpont (!) van Hoorn naar Haarlem geleid en kwamen daardoor iets later aan.

Tegenstander was Voorschoten, met 4 sterke spelers. Sebastiaan was als eerste klaar en had verloren. Zn tegenstander had dan ook een rating van ca 1700.
Sebastiaan wilde Engels openen met zwart maar speelde als eerste zet f5. Volgens z’n tegenstander was het overigens een Hollandse opening. Hij kwam wel 1 pion voor te staan, maar wit kon doorlopen met z’n h-pion.

Daarna kwam Joey terug uit de speelzaal. Hij maakte vandaag zijn debuut in het AB team. Hij moest met wit tegen Jasper met rating van ca 1700. Joey opende met e4 maar zn tegenstander deed toen d6, ze kwamen in een Pirc waar Joey nog nooit van heeft gehoord. Volgens Jort stond Joey op een gegeven moment erg goed maar in de 13e zet offerde Joey een pion maar de tegenstander zag het en Joey verloor een pion, maar hij stond nog wel goed. Later gingen er veel stukken van het bord en had Joey alleen nog maar een koning tegen een koning met 4 pionnen en 1 loper dus 0-1.

Met een tussenstand van 0-2 was er dus werk aan de winkel voor Sereyo en Jort. Maar omdat Sereyo ook een bord was opgeschoven en nu op bord 2 speelde had hij het niet gemakkelijk.

Sereyo speelde met wit tegen de Najdorf. Het ging goed, was een partij van 3,5 uur. In het eindspel kreeg Sereyo 3 pionnen meer, maar het paard en de loper van zwart konden er 2 opsnoepen en uiteindelijk was het een remise stelling, dus ½ – ½.

Met een tussenstand van ½ – 2½ telde Jorts partij niet meer voor het teamresultaat mee, maar natuurlijk nog wel voor zichzelf. Het was de langste partij van de ochtend. Na een wat raar gespeelde gesloten siciliaan van de kant van zwart kreeg Jort te maken met ruimtegebrek en een dichte stelling. En na afruil van eenstel lopers kwam de koningsstelling onder vuur te liggen. Bij beide speelde er tijdgebrek maar Jort bleef hier kalm onder. In het eindspel gaf Jort een stuk voor 3 vrijpionnen en trok de wedstrijd naar zich toe, 1-0.

Om 14.30 begon de 2e ronde van de dag, dit maal tegen het sterke team van Leiderdorp.

Sebastiaan had met wit een opening met e4. Na gewoon ontwikkeld te hebben verloor hij na de 19 zet een toren, wat uiteindelijk resulteerde in mat in een hoek. 0-1.

Joey speelde een erg goed partij, zn tegenstander had maar liefst ca. 500 ratingpunten meer, op een gegeven moment had hij zelfs winstkansen, maar hij overzag die mataanval niet. Toen kwam hij helaas achter te staan en verloor de partij. Tussenstand wederom 0-2.

Sereyo moest met zwart tegen een tegenstander met rating van 1816 en dit werd een siciliaanse draak. Ging gelijk op en de partij bleef continue in evenwicht, een terechte remise.

Jort speelde wederom als laatste van het team en was vastberaden om van zn tegenstander te winnen, omdat hij de vorige keer dat hij tegen hem speelde verloren had. Na een rare opening van het engels (met de volgende zetten van zwart: c5, e6, Dc7, a6) vergat zwart g6 te doen om Jorts f5 te voorkomen. Hierdoor kreeg wit het initiatief en wist zn tegenstander helemaal terug te dringen. Na een mooie combinatie won Jort de dame en was het over, 1-0.

6 reacties op “AB team loopt tegen 2 nederlagen op in Haarlem”

 1. Inderdaad, het is hollands…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Engels_(schaakopening)

  Goed gedaan trouwens Jort, leer sebastiaan maar wat openingen 😉 (niet Pf3 Pg5 Pxf7….)

 2. er is weinig mis met Pf3 Pg5, de grote Deen won in zijn jonge jaren menig Nh en westfriese titel en speelde met enige regelmaat deze vervaarlijke zetten.

 3. En het 5e wint glorieus met 4-0
  Spoedig meer info!

 4. He jasper, dat zal leuk worden morgen!

 5. Hey Dreojs
  En denk je dat Jasper daar echt nog op reageert, rond die tijd??
  Die lag toen allang al te ronken, in tegenstelling tot jou bereidt hij zich wel goed
  voor als hij de volgende dag een wedstrijdt heeft.
  iig succes en geen remise aanbieden zonder overleg!!

 6. Ik begin zo langzamerhand te denken dat we beter (slaap)dronken aan de start kunnen verschijnen want ondanks de voorbereiding heeft fapser geen deuk in een pakje boter kunnen duwen.