Eenhoorn herstelt zich enigszins in Aalsmeer

Na de eerste tijdcontrole, en een 5-2 tussenstand in ons voordeel, was wel duidelijk dat de wedstrijd tegen de Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging (AAS) in de pocket was. Uiteindelijk werd het slechts 5,5-4,5 voor de onzen, maar van een spannende wedstrijd is nooit sprake geweest.

Ron was als eerste klaar. Hij wordt net als Peter Svidler een echte Grunfeld-specialist en had niet veel moeite met Ben van Leur.
Daan is in topvorm, getuige zijn 6 uit 6 in het Eygenbrood toernooi, maar vandaag lukt het niet. In een Engelse opening moest hij vroeg Ke8-e7 spelen, een teken dat iets was misgegaan. Vervolgens speelde zijn tegenstander, in zoverre ik heb meegekregen, een puike partij.

Mark remiseerde op het eerste bord vrij snel tegen de talentvolle Jeffrey van Vliet. En dat terwijl hij halverwege de partij uitriep dat ‘zwart zich na afloop, net als tegenstanders van Karpov, zal afvragen waar hij het fout heeft gedaan’. Dat viel dus wel mee, want Mark miste het goede plan en zag zijn voordeel vervagen. (Dat kon zijn goede humeur niet bederven, en na afloop tijdens het gebruikelijke vluggeren werden zijn tegenstanders luidkeels bezongen in de Doopsgezinde Kerk!)

Jeroen remiseerde een ingewikkelde Siciliaan met wit (met het Edeling-systeem) en rond de eerste tijdcontrole vielen drie gunstige beslissingen bij Peter, Martijn en Ardjan. Peter gaf een pion weg met zwart in een Spanjaard, op zet 5, althans dat dacht hij. Achteraf bleek het een goed speelbaar pionoffer. Met prima spel haalde hij het punt binnen, o.a. door tweemaal met een c-pion op d4 te slaan.

Martijn’s tegenstander, Herman Neufeglise, dacht met zwart bijna een uur na over tien min of meer standaardzetten in een Koningsindier. Dat leverde hem weliswaar een gelijke stelling op maar ook een tijdsachterstand die hem lelijk opbrak, toen hij in tijdnood twee torens toeliet op de 7e rij en prompt mat werd gezet.
Ardjan mocht eindelijk weer eens het genoegen beleven van een winstpartij, tegen de bekende Zaanse schaker Simon Groot. Een opportunistisch pionoffer bracht aanvalskansen, die werden benut met een zege op de 30e zet.

Dat betekende een 5-2 voorsprong, maar het grootste drama moest nog komen. Allereerst Arne, met zwart tegen Marco de Groot. Zijn partij geeft voldoende stof voor een zelfstandig verslag. De conclusie moet zijn dat onze man in overwegende stelling ‘een van de slechtste zetten die ik ooit heb gedaan’ (38…Lg6??), in wederzijdse grote tijdnood. Wit behaalt een tweede dame – waarvoor in eerste instantie onreglementair een omgekeerde toren werd geplaatst -, overleeft de schermutselingen, ook met de klok en arbiter, en incasseert even later het punt. Een dreun voor onze man.

Gelukkig kunnen we dit verdragen, aangezien Sjors (met zwart) 1,2 en later zelfs 3 pionnen voorstaat, zonder enige compensatie voor de tegenstander, maar… geef nooit op! Dat blijkt ook in deze partij, want uiteindelijk eindigt wit met een koning op h1 en een rondzwervende toren, terwijl Sjors twee reuzen van pionnen heeft op h3 en g4, alsmede een toren op g2. Remise derhalve, zoals de oplettende lezer kan vaststellen!

Als laatste is dan nog Henk-Jan (met wit) aan het bikkelen. De eerste tijdnoodfase overleefde hij ternauwernood – 5 zetten in evenveel seconden is wat mij opviel – en wist met een laatste handigheid te ontsnappen naar een toreneindspel met pion minder. En dat, terwijl zwart in het vroege middenspel en met zijn koning in het centrum met d6-d5 de stelling onverantwoord opende.
Enfin, onze held moet een lastig eindspel verdedigen (remise?) en overleeft de tweede tijdnoodfase niet.

Conclusie. De Eenhoorn herstelt zich van een belabberde start tegen Philidor Leeuwarden, maar het vertoonde spel ligt i.h.a. nog onder het nivo van vorig jaar. Dat kan en moet dus beter.

8 reacties op “Eenhoorn herstelt zich enigszins in Aalsmeer”

  1. Peter gaf een pion weg met zwart in een Spanjaard, op zet 5, althans dat dacht hij. Achteraf bleek het een goed speelbaar pionoffer.

    Toevallig 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 d6 5.d4 ?
    Dat is de laatste weken weer helemaal hot !

  2. O, pardon, met zwart..

  3. “Peter gaf een pion weg met zwart in een Spanjaard, op zet 5, althans dat dacht hij.” moest dus zijn: offerde een pion.

  4. “Mark miste het goede plan” dit moet zijn. Maar week af van het goede pad (plan), hij zag een spook en elimineerde dit vakkundig, edoch at the expense of een half punt.

  5. Klinkt als: Het kan nog veel beter!

  6. “Peter gaf een pion weg met zwart in een Spanjaard, op zet 5, althans dat dacht hij.” moet zijn: “Zijn teamgenoten dachten om dat Peter een pion weggaf, omdat ze zelf niet zagen waar de compensatie vandaan moest komen. Peter zelf zag dit uiteraard wel.”

  7. “Peter zelf zag dit uiteraard wel” moet zijn: “Peter zag dat ook nog niet precies, maar voelde aan dat het genoeg spel moest opleveren omdat er allerlei tactische mogelijkheden in de stelling kwamen en zwart het loperpaar zou veroveren.”

  8. “”zijn teamgenoten dachten dat peter een pion weggaf” moet zijn zijn teamgenoten op iig 1 na dachten dat peter een pion weggaf, die ene zag de dubbele break aankomen (semi-standaard wendiing) en taxeerde het als zeer interessant, waarbij alles afhing van de witte aanpak