Eenhoorn scoort goed op het Open Hoorns

Dinsdagavond werd de laatste ronde van het Open Hoorns Kampioenschap gespeeld.
Een groot deel van de prijzen werd verdeeld onder Eenhoorn leden.

In groep 1 voerde Ronald Ritsema de ranglijst aan, op de voet gevolgd door Holger die een halfje minder had. In de laatste ronde won Holger snel van Marco Groot. Vanwege de weestandspunten moest Ronald winnen om de titel veilig te stellen. Ronald bereikte een gewonnen stelling tegen Frans Vlugt, maar na een paar slechte zetten was remise onvermijdelijk. Met 5,5 uit 7 delen Ronald en Holger de 1e prijs. Holger heeft echter meer weerstandspunten en zal derhalve de beker krijgen.
Bas Dudink werd gedeeld 3e-6e. Er leek zelfs nog meer in te zitten; in de laatste ronde tegen Bert Spil miste hij waarschijnlijk enkele winstkansen.

Sereyo was in groep 2 al verzekerd van de 1e plaats maar won ook zijn laatste partij in stijl. Hij behaalde 6,5 uit 7, promoveert naar de hoofdgroep en kan de zoveelste titel achter zijn naam zetten.

Pappa Bekkink deed het ook niet slecht en werd in groep 3 gedeeld 2-4e achter Jan Smink die met 7 punten en de zoveelste titel aangaf te sterk te zijn voor deze groep.

Ranglijsten en overige informatie zijn te vinden op de website van caissa.

10 reacties op “Eenhoorn scoort goed op het Open Hoorns”

 1. Als de partij van Ronald klopt dan heeft hij wel op heel nare wijze op zet 72 de titel verspeeld. Ik vermoed echter eerder dat dit een notatie foutje is.

  Wellicht een idee om in het vervolg alleen de titel niet op WP te laten beslissen maar via een rapid-barrage. Lijkt mij eerlijker.

 2. Ik heb het einde van de partij niet gezien, maar dit zou inderdaad wel heel erg ziek zijn? Hoorde wel dat Ronald het gigantisch had weg gegeven maar zo erg kan ik mij nauwelijks voorstellen…….

  Ja ik denk dat de organisatie de kans zo klein acht dat er twee schakers op de eerste plek eindigen en tegen elkaar remise spelen, dat ze geen “correcte” oplossing hebben bedacht. Ik ben ook zeker een voorstander van zo’n rapid barrage. Maar dan wel volgend jaar graag……..

 3. Vorig jaar konden 4 of 5 man, waar onder een/driehoorn ster wilko, gelijk eindigen als Ton Wessels in de laatste ronde verloren had. Uiteindelijk ontsnapte hij op miraculeuze wijze met het nodige halfje en was het niet aan de orde-maar een beslissing op wp, onderling resultaat of barrage zou allemaal erg lastig zijn geweest als hij verloren had.

 4. Heeft iemand trouwens zin om ook mee te doen aan het midzomertoernooi?

 5. Ja dat lijkt mij wel een goed plan, ik doe mee! Ik zag dat er nog een aantal clubleden onze eer hoog proberen te houden op het midzomertoernooi, dus dat wordt een gezellige boel als wij ook mee gaan doen!

 6. Die partij van Ronald is echt vreselijk. Eerst komt ie compleet aangekrant te staan, maar wit weigert 22.Db6 of zelfs 23.Db6 te spelen, om vervolgens ook niet op a6 te slaan. Ronald speelt hem dan weg en komt compleet gewonnen te staan.

  Wat er dan gebeurt is niet te beschrijven – dat iemand een toren wegblundert, dat gebeurt, maar daarna lijkt het alsof de partij volledig fout gereconstrueerd is. Vrijwel iedere zet van wit of zwart na zet 63 geeft een halfje weg.

  Het lijkt me overigens dat er op zet 71 nog twee koningszetten zijn vergeten (71.Txh2 kun je niet spelen) – maar helemaal zeker weten doe ik dat niet, als je ziet hoe wit met zijn koning de verkeerde kant oploopt en zwart weigert te promoveren en tot verbijsterende zetten als Le7 en Lxb4 komt.

  Waarschijnlijk klopt gewoon de hele partij niet en zijn de laatste 20 zetten parodie op reconstructie.

 7. Als de kwaliteit van zetten een maatstaf is voor de geloofwaardigheid van een partij kan de hele partijendatabase van het Open Hoorns in de prullebak. Zomerproject voor alle lezers: vind 1 partij in het OHK zonder blunders.

 8. Ik denk toch dat dit wel de echte partij is, ik hoorde al van allerlei mensen dat er erg slecht gespeeld werd in deze pot. Ik denk dat de spanning daar zeker mee te maken had, hoewel Ronald de week daarvoor tegen mij ook nog een lastig eindspel moest verdedigen en toen leek hij de rust zelve en speelde het gewoon behoorlijk goed!

  Ik ben het er mee eens dat het OHK af en toe een waar blunderfestijn leek te zijn. (Ik deed ook lekker mee getuige mijn partij vs Gerard v/d Graaff waar ik na 6 zetten een toren en een pion achter stond!)
  Maar aan de andere kant heeft dat ook wel zijn charme, want er onstonden op deze manier wel een aantal grappige aanvalspartijen! Persoonlijk vind ik de partij Avis – Ploeger wel echt leuk, geforceerd mat na 13 zetten kom je niet vaak tegen!

 9. @Sjoerd:

  Hierbij nomineer ik de partij Ritsema – Bonte als partij zonder blunder! Zullen wel wat kleine foutjes gemaakt zijn, maar zijn niet echt blunders te noemen lijkt mij! Mochten er toch blunders inzitten zoek ik ff verder in andermans partijen ;).

 10. Nou, ik vind 24. Lf1 en dan 25. Lg2 verlies van twee tempi wel in aanmerking komen als blunder.