Tweehoorn verliest nipt

Voor de wedstrijd voelden we ons de underdog, na twee uurtjes spelen verwachtte ik een enorme afstraffing maar na afloop van de wedstrijd tegen Euwe 2 bleek dat we een goede kans hebben gemist op punten. Het tweede verloor opnieuw, deze keer met het kleinst mogelijke verschil, na een opmerkelijke wedstrijd.

Op zaterdag 28 maart speelden we in de Huesmolen tegen Euwe 2 uit Amsterdam, de oude club van Arne, waar bovendien een paar Eenhoorn-spelers actief zijn in de interne competitie. Euwe 2 speelt een uitstekend seizoen. Ze hebben alleen verloren van Zaandam en waren voor de wedstrijd samen met HWP Haarlem en de Zaandammers koploper. Na de wedstrijd hoeven ze alleen HWP nog naast zich te dulden en hebben ze een serieuze kans op het kampioenschap.

Graag hadden wij een spaak in het wiel gestoken, ook omdat we de puntjes goed kunnen gebruiken om er zeker van te zijn dat we volgens seizoen niet in dezelfde klasse als het derde belanden. Van te voren had ik enige hoop dat we het Euwe lastig konden maken, maar die hoop was ik na drie uur spelen helemaal verloren. Arjon was al heel snel een kwaliteit kwijt zonder enige compensatie en ook bij Ronald ging het niet goed. Daartegenover stond wel een prima stelling bij Arnold die na de opening duidelijk voordeel kreeg.

Ronald was als eerste klaar, in een gelijke stelling combineerde hij een remise-aanbod met een grafzet, waarna hij in plaats van remise een dodelijke koningsaanval over zich heen kreeg. Hij kon daarna vrij snel opgeven. Ook bij Alexander was het al misgegaan, mij is een beetje ontgaan wat er gebeurde omdat ik in die periode zelf ook bijna werd matgezet, maar ook Alexander moest voor de tijdcontrole opgeven.

Met 2-0 achter gebeurde er een ramp bij het bord naast mij. Wilko stond eerst flink onder druk maar had een goede verdediging gevonden. Na 36 zetten stond hij tot verbazing van zijn tegenstander op voor een wandelingetje. Ondertussen viel zijn vlag. Nadat Wilko terugkwam legde de wedstrijdleider hem het speeltempo nog eens uit. 3-0 dus, een unieke nederlaag van Wilko, die je normaal toch echt wel voor een boodschap kunt sturen. Even later moest ook Arjon de vlag strijken en stond het 4-0.

Het volgende rondje langs de borden leidde bij mij tot gemengde gevoelens. Het bleek ineens dat we op alle resterende borden beter tot gewonnen stonden. Als teamleider was dit een welkome verrassing, maar als speler zag ik de bui al hangen.

Arnold was de eerste die tegen scoorde. Arnold had voor de wedstrijd verzocht om met wit te mogen spelen en hij liet zien dat dit niet voor niets was geweest. Hij speelde een partij uit een stuk, na de opening kreeg hij via tactische weg voordeel wat hem uiteindelijk een pion opleverde. In het toreneindspel toonde hij zijn technisch kunnen en sleepte het punt binnen.

Ook heel mooi was de partij van Kevin. Hij hield de stelling van begin tot eind onder controle, en profiteerde onmiddelijk toen zijn tegenstander in de fout ging. Ook Joseph zat weer lekker te schaken, met zwart won hij op een bepaald moment flink materiaal en schoof het gedecideerd uit.

Toen zat ik daar nog in mijn eentje. Na wat problemen in het middenspel, waarin mijn tegenstander mogelijk een winstkans had gemist had ik af kunnen wikkelen naar een voordelig toreneindspel. Het hele team van Euwe 2 kwam rond mijn tegenstander zitten, om hem te steunen bij zijn jacht op het halve puntje dat ze nodig hadden om hun kampioenskansen te behouden. Ik keek om me heen en zag alleen Wilko en Joseph op een afstandje staan kijken. Jongens, hier kunnen we echt nog wat van leren, laten we een keer bij het derde kijken!

Mijn tegenstander gebruikte veel tijd, waardoor ik het gevoel kreeg dat er nog wel wat mogelijk was, maar ondertussen vond hij wel steeds de beste zetten. Elke stap voorwaarts van mij werd beantwoord met een slimme pionnenruil, en na 68 zetten resteerde helaas een theoretische remisestelling en was het pleit beslecht.

Door deze nederlaag staan we nog steeds op 4 punten. SMB 2 heeft gewonnen van het Probleem, wat betekent dat het Probleem een probleem heeft, ze staan nog steeds op 0. SMB 2 heeft nu 5 punten waardoor wij een plaatsje zakken. Vervelend voor ons is dat ook VAS 3 een puntje heeft gehaald tegen BSG 2 waardoor ze slechts 2 punten achter ons staan, in de laatste ronde spelen ze tegen het Probleem. We staan dus nog steeds achtste maar om veilig te zijn moeten we echt zelf weer eens scoren! Op 18 april spelen we uit tegen kampioenskandidaat HWP Haarlem en in de laatste ronde op 9 mei komt SMB 2 naar de Huesmolen. Voornaamste concurrent VAS 3 ontmoet nog de Waagtoren en het Probleem.

1.Molenaar,J.(Joseph) – Lesman,F.(Francis) 1 – 0
2.Geerts,A.(Alexander) – Roemersma,A.(Aad) 0 – 1
3.Gracht van der,W.G.M.(Wilko) – Salomons,R.(Rik) 0 – 1
4.Mulder,R.(Rob) – Wieringa,H.(Helmer) ½ – ½
5.Buikstra,A.P.F.(Arjon) – Straat,E.J.(Evert-Jan) 0 – 1
6.Edeling,A.(Arnold) – Willemsma,A.D.I.(Abe Douwe) 1 – 0
7.Ritsema,R.J.E.(Ronald) – Bodicker,R.(Rob) 0 – 1
8.Smit,K.(Kevin) – Nijenhuis,W.J.(Wim) 1 – 0

2 reacties op “Tweehoorn verliest nipt”

  1. Jammer, heeft inderdaad toch meer ingezeten deze wedstrijd. Jullie zullen er inderdaad nog even flink aan moeten trekken om Vas onder jullie te houden, maar als jullie in volle oorlogssterkte op komen en er als een geheel voor gaan dan moet het toch kunnen! Neem een voorbeeld aan de driehoorn jongens!

  2. De driehoorn hoeft er niet meer aan te trekken of er met zn allen voor te gaan.
    Maar ik heb het volle vertrouwen in handhaving van het 2e!