Tweehoorn kan het ook

Het derde met 5½-2½ gewonnen? Dat kan het tweede ook. We kunnen niet op dezelfde serie bogen als het derde, maar ook het tweede is begonnen aan een mooie serie, namelijk het winnen van alle thuiswedstrijden. Het Probleem uit Amsterdam werd met 5½-2½ geklopt, waarmee we revanche namen voor onze nederlaag in het vorige seizoen.

Het Probleem kwam er op zaterdag 13 december niet aan te pas. Ze hadden hun kopman deze keer tactisch aan bord drie geposteerd. Deze trof een uitgeslapen Wilko, die in een Caro-Kann de witte langerokadestelling met een paar krachtzetten aan stukken blies. In slechts 17 zetjes was het gedaan. Het Probleem kwam deze klap niet meer te boven.

Ook aan mijn eigen bord ging het snel, hoewel ik heel wat meer zetten nodig had. Met wit tegen de Boedapester met Pe4 moest ik veel tijd investeren in de opening, maar ik omzeilde alle klippen en uiteindelijk besloot mijn tegenstander het pionnetje terug te winnen ten koste van een passief paard. Naar wat onnauwkeurigheden van zijn kant wist ik het paard helemaal op te sluiten en zelfs te winnen, waarna het punt kon worden binnengesleept.

Ondertussen had Ronald tactisch remise aangeboden. Zijn tegenstander had uiteraard geweigerd maar verloor wel een belangrijke pion en kwam in een verloren stelling terecht. Op de laatste drie borden stond de Eenhoorn onder druk, maar Arjon toonde aan de stelling beter te begrijpen dan zijn tegenstander. In een complexe afwikkeling won hij eerst een beetje en daarna grof materiaal, 3-0 dus. Daarna kwam het eerste tegenpunt. De koningsstelling van Arnold stond zwaar onder druk. Nadat zijn tegenstander een pion had meegepikt probeerde Arnold met een riskante manoeuvre de h-pion te veroveren. Dat hielp niet echt, de koningsaanval van zijn tegenstander sloeg onmiddelijk door.

Gelukkig was de overwinning op dat moment al bijna zeker omdat wij ook aan de eerste twee borden prima stellingen hadden. Ronald dacht nog even na om in het pionneneindspel de optimale winstweg te vinden, maar die mocht er dan ook zijn: 4-1! Alexander besliste de match met zijn eerste overwinning. In een superscherpe stelling wist hij de juiste weg te vinden, een doorgebroken vrijpion bracht de beslissing, 5-1.

Pas toen kon het Probleem wat terug doen. Kevin kreeg met wit in een damegambiet een sterke koningsaanval tegen. Uiteindelijk leidde dat tot een afwikkeling waarbij zwart de a-pion won. In het resterende toreneindspel kon Kevin zich niet redden, uiteindelijk verloor hij een tweede pion waarna de zwartspeler het bekwaam afmaakte. Joseph heeft nog lang geprobeerd om er een punt aan toe te voegen. In het middenspel won hij een pion, maar onder het geweld van alle zware stukken moest hij het weer prijsgeven waarna een dameeindspel ontstond waarin de dame van Joseph leek te domineren. Door de afwezigheid van vrijpionnen zat er echter geen winst in en moest Joseph in remise berusten.

We gaan dus met vier matchpunten de winterstop in, we hebben het wel eens zwaarder gehad de laatste jaren. Koplopers De Waagtoren en ZSC Saende hebben hun eerste nederlaag geleden waardoor het veld in 3D weer wat in elkaar schuift. In de volgende wedstrijd spelen we op 7 februari in Rotterdam tegen de Ivoren Toren 2. In die wedstrijd bepalen we of we uitzicht houden op de top, of dat we ons voorlopig nestelen in de middenmoot.


NSI de Eenhoorn 2        – Het Probleem          5½-2½

1. Joseph Molenaar  2043 - Gert Jan Goedhart 1963  ½-½
2. Alexander Geerts 2039 - Paul Scheermeijer 1947  1–0
3. Wilko vd Gracht  2012 - Peter Manuel      2002  1-0
4. Rob Mulder       1969 - Frank vd Pavoordt 1877  1-0
5. Ronald Ritsema   1913 - Iwan Bonoo        2006  1-0
6. Arnold Edeling   1936 - Rob Kotmans       2016  0-1
7. Arjon Buikstra   1913 - Mark Nieuwenbroek 1876  1-0
8. Kevin Smit       1816 - Bram vd Linden    1856  0-1

2 reacties op “Tweehoorn kan het ook”

  1. mooie uitslag! De partij van Arjon staat trouwens onder partij naspelen in het linkermenu.

  2. De berichtgeving over mijn eigen partij zou ik iets willen nuanceren: Mijn tegenstander produceerde in gewonnen stelling een mindere zet en een blunder.