Krappe overwinning Driehoorn + partij fragment

Gisteravond werd de derde ronde in de 1e klasse gespeelt door de Driehoorn. Met z’n zessen reisden we af naar Sint Pancras alwaar Opening ’64 zijn wedstrijden speelt. Twee wedstrijden waren reeds gespeeld. Arjon won en Sereyo verloor. Kennelijk waren het spannende wedstrijden.

Eenmaal in Sint Pancras wees Roy ons de weg. Hij won in wel geteld 19 zetten. Maar goed ook want Roy’s fysieke toestand was kennelijk niet echt goed want hij had een WC-rol naast zijn bord staan. Voor zijn neus wel te verstaan. Enfin op de andere borden was nog niet veel duidelijk. Sander had een wat mindere stelling. Wit had zijn f-lijn geopende een dubbel pion op de e lijn waarvan er een heerlijk op e5 stond.

Kevin was al vroeg een toreneindspel ingedoken om even wat nieuw opgedane kennis te oefenen. Intussen won Ronald op 1 in een correcte partij. Piet leek ook gewonnen te staan. Maar ook zijn tegenstander had nog kansen. Dat bleek wel wat Piet stond pardoes mat. Sander bereikte ook een toreneindspel met een pion minder. Allicht beter dat zijn stelling eerder. Toch bleek de stelling niet houdbaar. 3 -3 terug bij af.

Mijn eigen partij was weer eens een foutenfestival. Van beide kanten overigens. In de Nimzo-Indier kreeg ik al snel het loperpaar met een dubbelpion op de c-lijn. Vervolgens kreeg ik een mooie half open f lijn waardoor zwart zijn f pion offerde. Zwart dacht waarschijnlijk dat de pion terug gewonnen kon worden maar dat lukte niet. Toen weer een vreselijk bok mijnerzijds. Geef ik zo maar mijn vrije d-pion weg. Dat kost niet alleen een pion maar de witte stelling is daarna niet meer om aan te glotsen. Of valt het toch mee? Evalueer de volgende stelling.

[pgn height=350 initialHalfmove=21 autoplayMode=none showMoves=hidden]
[Event “Opening 64 – HSV De Eenhoorn”]
[Date “2011.25.11”]
[Round “3”]
[White “Dudink”]
[Black “Morcus”]
[Result “*”]
[SetUp “1”]
[FEN “r4r1k/p3q1p1/bp1n3p/2pnpP2/2P4Q/2PBB3/P2N1RPP/4R1K1 w – – 0 21”]
[PlyCount “13”]
21. f6! Nxf6 (21… Rxf6 22. cxd5 Bxd3 23. Bxh6 Nf5 24. Rxf5 Bxf5 25. Bg5+) 22.
Bxh6 gxh6 23. Qxh6+ Nh7 24. Bxh7 Qg7 25. Rxf8+ Rxf8 26. Qxd6 Kxh7 27. Rxe5 *
[/pgn] Ondertussen was mijn tijd geslonken tot 1:50 en nog tien zetten te gaan. Gelukkig speelt zwart ook niet zijn beste partij. Zwart gaf een toren voor een paard en twee pionen. Dat lijkt wellicht kansrijker dan het was. Het was wit die nog voor de overwinning kon gaan. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd had wit een loper en twee pionnen en zwart een paard en 1 pion. Helaas was de stelling zo dat het paard geofferd kon worden voor beide pionen. Ergo remise.

Kevin was ondertussen nog driftig bezig zijn toren eindspel te converteren naar winst. Kevin had inmiddels 1 pion meer maar dat was wel een randpion. De witte koning was echter zo ver verwijderd dat winst uiteindelijk niet kon worden voorkomen. En daarmee was de matchwinst een feit.

1 reactie op “Krappe overwinning Driehoorn + partij fragment”

  1. Had wat meer punten verwacht maar desalniettemin gefeliciteerd met de winst!