‘Goed’ debuut C team in de landelijke meesterklasse.

Vandaag was de eerste dag van 8 ronden meesterklasse C, gespeeld in Amersfoort. Team Caissa/Eenhoorn moest redelijk vroeg uit de veren voor een zaterdagochtend en was om half 10 paraat in Amersfoort. De 4 spelers, Seréyo, Robbert, Jeroen en Joey hadden er zin in, samen met teamleider Roy. Voor morele support, en verschaffing van het nodige eten en drinken waren de moeders van Robbert en de broertjes Bekkink ook van de partij. Aangezien het clubhuis naast een winkelcentrum lag, was dit ook geen straf voor ze.

De laptop was mee, zodat een ieder na afloop meteen wat commentaar over zijn partij kon geven, waarmee onderstaand verslag is samengesteld. Ons team is als 20e geplaatst van de 24 deelnemende teams obv gemiddelde teamrating dus nederlagen van 4-0 of 3-1 waren eigenlijk niet uitgesloten.

De eerste ronde moesten we tegen het team SHTV uit regio Den Haag.

Jeroen speelde op het derde bord en was als eerste klaar. Hij speelde een wat verdedigende opening. Hierna vond hij een gaatje en kon een aanval opzetten. Helaas brak deze niet echt door en Jeroen verloor zijn paard. Vervolgens de dame en hiermee was het afgelopen.

Vervolgens was Robbert klaar, ook verloren. Robbert had ontdekt dat de indeling 2 dagen van te voren al op de KNSB site stond en had zijn partij dus al voorbereid. Zo ontdekte hij dat zijn tegenstander vaak met g6 opende. Op deze koningsfianchetto was Robbert nu dus goed voorbereid. Helaas week zijn sterke tegenstander (rating 1700) af door niet c6 maar c5 te spelen. Hierdoor moest Robbert in de verdediging terwijl zijn tegenstander kon aanvallen. Robbert had een mooie truc gezien, helaas niet ver genoeg doorgerekend waardoor hij een paard tegen een pion verloor. Het eindspel resulteerde in een pionneneindspel met 1 loper achter waarin Robbert ook nog wat pionnen verloor waarna de nul kon worden bijgeschreven, 2-0 achter als tussenstand.

Joey op bord 4 speelde met wit tegen een op papier iets sterkere tegenstander. Hij speelde een voor Joey rare opening, met g6, maar Joey wist wel ongeveer gelijk uit de opening te komen. Daarna kwam Joey 3 pionnen voor te staan, na veel afruil aan beide kanten, bleek het een remise stelling te zijn geworden met K+T tegen K+P, dus een mooi verdiend half punt. Echter een gelijkspel was hiermee verkeken voor het team.

De langste partij werd gespeeld op bord 1. Dit was meteen een zware openingsstrijd voor Seréyo (1799). Hij had namelijk als tegenstander Stijn Gieben met rating van 1995. Vorige maand nog op het ONJK in Enschede speelden ze ook tegen elkaar en verloor Seréyo na een partij van ruim 4 uur van Stijn, Stijn was daar dan ook de nieuwe Nederlands kampioen in de C-klasse geworden.
Vandaag mocht Seréyo met zwart in een siciliaanse opening het nogmaals proberen. Dit maal was het een best spectaculaire partij. Eerst kwam wit met een pionnenstorm op de koningsvleugel, maar zwart kon dat goed keepen en brak toen het centrum open met de witte koning nog in het midden. Toen ging wit rokeren en Seréyo rondde af met een mooie mat in 3 combinatie. Deze overwinning was mooi maar had verder geen invloed op de teamuitslag, geen matchpunt verdiend, 1,5-2,5.

De 2e ronde moesten we tegen VAS, uit regio Amsterdam.

Wederom was Jeroen op bord 3 het eerste klaar met spelen. Helaas verloren. Hij gaf in de opening een stuk weg en kwam daarmee op achterstand. Hij probeerde nog goed terug te vechten. In het eindspel werd zijn toren echter hinderlijk geblokkeerd door het paard van zijn tegenstander en een pion.

Daarna kwam Joey terug met de mededeling dat hij verloren had. Hij moest tegen een gelijkwaardige tegenstander, Joey speelde met zwart een siciliaanse partij. Wit speelde het morra gambiet hiertegen waarbij Joey nog goed uit de opening kwam. Daarna kreeg Joey te maken met een aanval op een gepend stuk en hierbij verloor hij zijn loper. Dit leidde uiteindelijk zijn verlies in.

Weer een 2-0 achterstand.

Op bord 1 speelde Seréyo een, volgens vele toeschouwers, spektakel partij tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander met rating van 1760. Met wit kreeg Seréyo de Najdorf op het bord. Aanvankelijk stond hij een pion achter omdat zwart de druk goed opvoerde. Maar toen had wit een mooie tegenaanval wat resulteerde in een mat in 6.

Op bord 2 was Robbert toen nog bezig met een solide partij tegen een sterke tegenstander met een rating van bijna 1600. In een siciliaanse opening won hij een pion maar hield wel een wat slechtere stand van de stukken over. Na afruilen over en weer stond Robbert een pion voor, die hij vervolgens verloor en later weer terugwon. Zo kwam hij in een ongelijk lopereindspel met de pion meer, maar dit was een theoretische remisestelling dus het remise aanbod was onvermijdelijk. Weer een nipte verliespartij voor het team. Maar hoopgevend was dat het leerzame partijen waren tegen sterke tegenstanders dus dat biedt hoop voor de volgende ronden..

Gedetailleerde uitslagen zie: http://www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie

1 reactie op “‘Goed’ debuut C team in de landelijke meesterklasse.”

  1. En een TPR van 2107 voor Sereyo. Zo schiet het tenminste op!