Verslag NSI De Eenhoorn 3 – Pumerend 4

Het betreft de derde ronde in de derde klasse B van de NHSB alwaar we na twee opeenvolgende degradaties eindelijk weer voor een kampioenschap gaan. Ja, ons kan je niet verwijten dat we niets voor een kampioenschap over hebben.

En zowaar hebben we hier te maken met een heuse primeur want nog niet eerder waren wedstrijden uit de onderbond live te volgen op internet. Met een aankondigen op het aardige schakers.info en doggers-schaak staan we op de juiste plek nl. vlak naast de verslagen over Kramnik – Fritz en andere grote toernooien.

Hoe zouden de Hoornse Helden onder de druk van het massaal toegestroomde internet publiek presteren? Prima! De grootste stress kwam waarschijnlijk van de techniek om de uitzending te verzorgen. Ik was om 19:00 begonnen en dacht de, bepaald niet intuïtieve, Toma software om 20:00 werkend te hebben. Helaas pindakaas, met hulp van Sander lukte dat uiteindelijk wel om 21:55. Enfin en dan nu de wedstrijden want vier daarvan kunnen we rustig naspelen op http://eenhoorn.caissa-eenhoorn.nl/livegames/tfd.htm.

Bord 1: Seelemeyer – Milli. Jasper is al jaren zijn wilde haren kwijt maar hier leek toch meer strijd naast dan op het bord te worden geleverd. Beurtelings werd met van het bord geslagen stukken ‘gespeeld’ tot ergernis van de wederpartij. Enfin. Wat Jasper ook bezielde het stukoffer op zet 26 zou hooguit tot enige compensatie aan de bar kunnen leiden. Jasper maakte het niet erger en wist remise te houden mede door Serkan niet in zijn resterende 19 seconden door de vlag te jagen. 0,5-0,5

Bord 2 en 3 waren een dag eerder gespeeld zodat Sjoerd en Barry van de uitstekende training van Jop Delemare konden genieten. 2,5- 0,5

Bord 4: Aardenburg – Meijer. Na slecht tien zetten kon Piet een pion innen. Waarna hij tot tot vlak voor de tijdcontrole gewonnen stond. Op zet 34. had zwart volgens Fritz nog gelijkspel kunnen behalen door het openen van de diagonaal (… c5 35. Kg1 Kg7 36. g5 hxg5 37. Rh2 Nf8) en dat is ook gelijk weer de reden waarom zwart het niet heeft gezien. Verder een prima pot en de winst kwam niet meer in gevaar. 3,5 – 0,5

Bord 5: Dudink – Groot. Hoewel ondergetekende nog nooit tegen Arie had gespeeld, is het een bekend gezicht van de interne bij Caissa. Arie greep direct mis en kon na vijf zetten, pion verlies alleen voorkomen door de rokade op te geven. Zo belande wij al vroeg in een eindspel waarbij ik enkele tempo’s maar nog niet de partij had gewonnen. Op zet 19 veranderde de zaak toen ik twee stukken gaf voor een toren. Het was zeker niet goed maar gaf me wel kansen om de ontwikkelingsvoorsprong uit te buiten. Wit wilde zich kennelijk bevrijden maar 25 b5 verloor direct twee pionnen. Even leek het nog mogelijk om de toren op a1 op te sluiten maar dat heeft wit wijselijk niet gedaan. Het laatste stukje is nog vrij lastig hoewel de zwarte stellingen menigmaal werd beoordeeld als ‘winnend voordeel’. Wit maakt het echter niet lastig door nog een stuk kado te doen. 4,5 – 0,5

Bord 6: Blasweiler – Doorn. Ook Doorn is een bekende van Caissa. De strijd gaat lang gelijk op of lijkt zich in ieder geval binnen de remise marges te begeven. Daniel speelt echter handig en gedecideerd en kan na stukken ruil de pionnen op de dame vleugel ruimen. 4,5 – 1,5

Bord 7 Buikstra – Dekker. Tja, het nadeel als je maar digitale vier borden hebt. Ik heb hier bijzonder weinig van gezien. Gelukkig is Arjon van het type geen woorden maar daden zodat ook hier een punt konden worden bijgeschreven en hij zich nu met 3 uit 3 topscorer mag noemen. Gefeliciteerd. 5,5 – 1,5

Bord 8 Faber – Groot. Jort Faber en Kevin Smit zijn de jeugdspelers die aan de poort van het derde kloppen. Kevin deed eerder mee en won. Jort was helaas niet zo fortuinlijk want hij stond al gauw twee stukken achter. Even leek het of hij zich nog terug kon vechten maar dat was wellicht meer hoop dan werkelijkheid. 5,5 – 2,5

Bas Dudink