Eerste matchpunt voor driehoorn

Het seizoen verloopt een beetje moeizaam. Na jaren om de eerste plaats gestreden te hebben, moeten we nu strijden voor lijfsbehoud. In het Zuid-Hollandse Hillegom werd gister eindelijk het eerste matchpunt binnengehaald.

Hillegom ligt inderdaad in Zuid-Holland en dat brengt allerlei problemen met zich mee. De belangrijkste is wel dat de vertrektijd van 12:00 zeer weinig ruimte voor vertraging overliet. Deze was zonder nadenken afgesproken omdat heel Noord-Holland toch wel in een uur te bereizen valt. Dus enigszins gehaast kwamen we om 12:05 bij de Huesmolen aan. Al waar bleek dat Holger nog ontbrak. Enkele minuten later kwam Holger dan toch opduiken en sprong iedereen in de auto om de reis te aanvaarden. In onze haast bleek dat we met vier! auto’s op weg gingen om 8 spelers naar Hillegom te vervoeren. Ik ben blij dat we op deze wijze een bijdrage aan een beter milieu hebben kunnen leveren.

Enfin om exact 13:00 kwamen we in Hillegom aan om vervolgens toch iets te laat te beginnen omdat er na alle spanning even gerookt diende te worden. Bah, nog een slechte bijdrage.

Dan de wedstrijd. Het ging bijzonder snel aan bord twee. Barry speelde tegen Fred van Randen. Barry stond na een eerste blik twee pionnen voor en na een tweede blik het hele huis. In ieder geval twee stukken en een rij pionnen. Overigens werd hier nog erg lang doorgespeeld. Kennelijk had dhr. van Randen het onvermijdelijke nog niet geaccepteerd.

Een vlotte voorsprong lag dus in het verschiet, ware het niet dat Holger voor iedereen hoorbaar gebeld werd. “Kom je fitnessen, Holger?” vroeg de vrouw aan de andere kant van de lijn. Ach, waarom ook niet ik heb nu toch de tijd. Opmerkelijk genoeg vond dit telefoontje een half uur voor het sluiten van de fitnessruimte plaats. Wat heeft dit met schaken te maken? Niet veel maar we kwamen zo wel op een 1-0 achterstand en we weten nu ook uit eerste hand dat Hillegom “een best mooi plaatsje” is.

Toen wist Barry de partij in winst om te zetten en een 1-1 tussenstand op het bord te zetten. Op zes speelde Sjoerd tegen E. Heemskerk. Bijzonder hoe deze schuiver de hele wedstrijd tussen de -0,2 en 0,2 wist te houden. 1,5-1,5

Op drie speelde Japser tegen Ad Reijneveld. Jasper investeerde wel erg overmoedig een stuk voor vage compensatie. Nadat Jasper zijn vrijpionnen op wit zette, had de zwart loper geen moeite meer om deze tegen te houden. 2,5 – 1,5

Op 8 speelde Jort tegen dhr Ippel. Opmerkelijk genoeg vonden beide spelers na afloop dat ze beter stonden in het pionnen eindspel. Hoewel omstanders dhr. Ippel bijvielen, wist Jort toch knap te winnen. 2,5 – 2,5

Dan op vier speelde Bas tegen Jerry de Bey. Ik scoor al bijna het hele seizoen punten in mijn slechte partijen en dit was er weer één van. De hele wedstrijd niet echt lekker gestaan maar gelukkig wist ik een lastig eindspel als volgt te keepen. 3-3

Bas

Arnold kwam ook niet bepaald lekker uit de opening maar kwam uit eindelijk met een stuk meer uit de strijd. Arnold beschikte over het loperpaar en randpionnen wat eea nog een beetje lastig maakte. Gelukkig kon het loperpaar domineren. 3-4 Het eerste matchpunt was binnen met hoop op meer.

Roy beukte al de hele middag tegen de zwarte stelling van Jan Vreeburg. Roy had drie pionnen omgeruild voor een stuk en hoopte de stelling te kunnen beslechten. Dit ging toch niet zo gemakkelijk. Na bijna zes uur spelen had Roy weliswaar een toren meer maar daarvoor had zwart drie ver opgerukte pionnen. Ondanks materieel voordeel was een nul de waarschijnlijke uitslag en dit kwam ook uit. 4-4.

Toch heeft Roy vlak voor het einde een kans laten liggen om de matchwinst binnen te halen. De stelling was als volgt.

Roy

Zwart heeft zojuist Tf1? gespeeld. Ik denk dat de stelling te redden is na Ta5. Ik ga de volledige uitwerking hier niet geven maar wel dat het interessant en leerzaam is.

Tenslotte overheerst de tevredenheid over onze matchpuntje.

10 reacties op “Eerste matchpunt voor driehoorn”

  1. volgende keer met 8 auto’s!

  2. Nee op de fiets, want dat wordt er in de huesmolen gespeeld, of lopend.

  3. Hey de schuiver
    Jij kan dan natuurlijk ook buikschuivend gaan 😉

  4. kleine correctie, ik was pas als 4e klaar, ,maar kon ondanks de achterstand remise nemen omdat JS correct gezien had dat we op de overige borden gingen winnen. Want, buikie en crossroads, in het 3e wordt daar wel op gelet!

  5. Ik zit nu toch al een tijdje te wachten op een verslag van de beker wedstrijd. Komt er nog wat van ?

  6. In ieder geval door na 2-2 tegen Bergen.

    1 6243083 J. Keijsper 1995 – 7216308 Bas Dudink 1936 ½-½
    2 7309445 Jacob de Boer 1915 – 7707293 Barry Plukkel 1938 ½-½
    3 7304407 Albert Dekker 1737 – 6420557 Jasper Seelemeijer 1925 0-1
    4 8414098 Antonio Ballesteros – 7195716 Piet Aardenburg 1797 1-0

    Bas zal op 1 zijn ruimtevoordel wel weer eens niet in winst hebben kunnen omzetten, terwijl Barry ongetwijfeld een eeuwig schaak toestond in een betere stelling. Jasper won nu eindelijk wel eens regelmatig met d4 Pc3 en Piet blunderde helaas materiaal in tijdnood. Zo zal het wel ongeveer gegaan zijn. Laatste bord valt weg, jasper scoort matchpunt en driehoorn bekert door. Winnen we ook eens wat.

  7. Nou ja in ieder geval door, over een paar jaar weet niemand nog iets over deze 2-2! Dan zien ze alleen nog maar de naam van de eenhoorn als bekerwinnaar 2009-2010 staan!

  8. hoi Jasper!

  9. Man man man, wat een nacht..

  10. In de wandelgangen hoorde de schuiver iets over PDA’s en spelers die uit KC zijn gegooid. Tegen KC5 even navragen. Wie heeft allemaal die piep gehoord vandaag?