‘Ik doe vooral mee om veel te leren’

Elfjarige Seréyo naar EK schaken in Italië
sereyozondagkrant.jpgHOORN – De elfjarige Seréyo Bekkink uit Hoorn vertegenwoordigt van 31 augustus tot en met 10 september ons land op het EK schaken in Italië. Via het West-Fries kampioenschap en het Noord-Hollands kampioenschap, plaatste de jonge schaker zich voor het NK in Rijswijk. Daar behaalde hij een tweede plaats. Zondag 30 augustus vertrekt Seréyo met zijn moeder naar Italië. “Ik ga er vooral naartoe om heel veel te leren”, legt hij uit. “Want bij de eerste tien eindigen, dat zal heel moeilijk worden.”

Al op jonge leeftijd bleek Seréyo over groot schaaktalent te beschikken. Hij was zes jaar toen hij in de kerstvakantie van zijn vader de eerste schaaklessen kreeg. “Ik vond het eigenlijk meteen heel leuk. Een paar maanden later deed ik mee aan een schaaktoernooi van de Jeugdraad Zwaag. Ik werd meteen eerste. Daar vertelden ze mij dat ik wel talent had. Daarom ben ik lid geworden van schaakvereniging De Eenhoorn in de Huesmolen.”

Spannend
Inmiddels is de prijzenkast van Seréyo al aardig gevuld. In de loop der jaren deed hij dan ook aan verschillende toernooien mee. Wat vindt Seréyo eigenlijk zo leuk aan schaken? “Je moet goed kunnen nadenken en dus een beetje slim zijn. Het is een uitdaging om je tegenstander te verslaan. Een partij kan ook heel spannend zijn. Dan hoop je maar dat je tegenstander een fout maakt. Bij schaken moet je heel goed opletten. Door één verkeerde zet kun je een partij al verliezen. Maar dat maakt het juist zo leuk!”

Concentreren
Seréyo kijkt erg naar het EK in Italië uit. Elke dag wordt een ronde gespeeld. “Sommige partijen kunnen wel vijf uur duren. Je moet dus wel geduld hebben en je goed kunnen blijven concentreren. Maar dat gaat me wel lukken. Ik denk alleen dat ik niet zo veel kans maak om daarna naar het WK te gaan”, moet Seréyo toegeven. “Dan moet je namelijk bij de beste tien eindigen. Er doen ongeveer honderd andere kinderen in mijn leeftijdscategorie mee en daar zitten hele goede schakers tussen. Maar door het meedoen aan dit kampioenschap kan ik nóg beter worden.” Aan deelname aan dit EK in Italië hangt een flink prijskaartje. Daarom wordt Seréyo gesponsord door de Ajax Kidsclub, Sportraad Hoorn en Gemeente Hoorn.

Hobby’s
Hoewel Seréyo elke dag wel met schaken bezig is, houdt hij nog genoeg tijd over voor andere hobby’s. “Ik zit op karate en ook tafeltennis en voetbal vind ik heel leuk. Maar voor schaken heb ik denk ik wel het meeste talent. Ik wil heel graag een keer meedoen aan het WK. Hoewel… als linksbuiten spelen bij Ajax lijkt me ook wel wat!”

Bron: WestFriesland op Zondag, Foto: Vincent de Vries/RM

1 reactie op “‘Ik doe vooral mee om veel te leren’”

  1. Alvast succes Sereyo!