Tweehoorn zwaar onderuit

Het tweede team heeft op zaterdag 18 april een zware middag gehad in Haarlem. Tegen kampioenskandidaat HWP Haarlem werd met maar liefst 7-1 verloren. Doordat concurrent VAS 3 het met drie bordpunten een stuk beter deed tegen de Waagtoren blijft de spanning onderin 3D tot de laatste ronde bestaan. Onze voorsprong bedraagt nog precies 2 matchpunten en 3 bordpunten. VAS speelt in de laatste ronde tegen het al gedegradeerde Het Probleem, wij ontvangen het al veilige SMB2.

Van te voren had ik al rekening gehouden met een zware middag. HWP Haarlem is na een stroeve start op stoom gekomen en lijkt voortvarend op weg naar het kampioenschap dat in de laatste ronde tegen concurrent Euwe 2 kan worden behaald. In deze ronde moest HWP het doen zonder de zieke René Duchêne. Normaal gesproken is het voordelig voor de tegenstander als een sterke speler als René niet meedoet, maar bij HWP zetten ze onmiddelijk supersub Taco Vrenegoor in. Wij moesten het doen zonder Alexander die werd vervangen door Barry.

In de wedstrijd ging bijna alles mis. Alleen Ronald en Arnold wisten zich aan de malaise te onttrekken. Ronald had met zwart zelfs een aardig overwicht opgebouwd, maar Max Merbis had zijn verdediging klaar en de partij eindigde in remise. Arnold speelde een gelijkopgaande partij tegen Sander Helsloot. Gezien de zich aandienende rampen op de andere borden werd besloten dat Arnold remise mocht nemen, hadden we tenminste nog 1 bordpunt.

De enige die even uitzicht heeft gehad op meer is Barry. In zijn favoriete opening was Barry even de draad kwijt, maar tot zijn geluk plaatste Paul Lieverst een incorrect stukoffer. Barry vond eerst de juiste verdediging en vermeed eeuwig schaak, maar liet zich even later toch foppen en ging mat.

Al heel snel was het misgegaan bij Arjon. Elke actie die Arjon ondernam kostte materiaal en het leverde allemaal niets op. Met een stuk minder probeerde hij het nog even maar vergeefs. Ook Wilko eindigde met een stuk minder, nadat hij dat vergeefs geofferd had voor een mataanval. Tegenstander Bart Gijswijt beweert dat hij van te voren al had gezien dat het offer kansloos was.

De overige drie borden gingen gelijkop, en dan bedoel ik niet gelijk tussen wit en zwart, maar gelijk ten opzichte van elkaar. Bij Joseph, Rob en Kevin was een soort meester tegen amateur te zien. De amateurs uit Hoorn dachten lang na op zoek naar verstandige zetten, maar toch kwamen onze stukken steeds slechter te staan en de Haarlemse stukken steeds beter. Na zo’n drie uur spelen waren we alledrie een kwaliteit kwijt, en nog voor de tijdcontrole waren alle partijen afgelopen en was de grootste nederlaag sinds jaren een feit.

Hoe staan we er nu voor? Concurrent VAS 3 heeft twee bordpunten afgesnoept van onze voorheen zo riante voorsprong, en zullen nog stilletjes hopen op een wonder. Mochten wij ook de laatste ronde verliezen, thuis tegen SMB 2, dan kan VAS gelijkkomen in matchpunten en wordt het bordpunten tellen, waarvan wij er nu nog 3 meer hebben dan VAS.

Op 9 mei spelen we die laatste ronde, wij moeten dan vol aan de bak, in de schaduw van de kampioenswedstrijd in klasse 1A tussen NSI de Eenhoorn en SMB!


HWP Haarlem I - De Eenhoorn 2 7-1

Taco Vrenegoor 2291 - Joseph Molenaar 2056 1-0
Otto Rubingh 2182 - Rob Mulder 1998 1-0
Bart Gijswijt 2205 - Wilko van der Gracht 1980 1-0
Max Merbis 2044 - Ronald Ritsema 1991 ½-½
René in't Veld 2089 - Arjon Buikstra 1953 1-0
Paul Lieverst 2062 - Barry Plukkel 1942 1-0
Sander Helsloot 2034 - Arnold Edeling 1872 ½-½
Pieter de Jager 2061 - Kevin Smit 1815 1-0

19 reacties op “Tweehoorn zwaar onderuit”

 1. Ik geloof totaal niet dat het 2e degradeert, maar look on the bright side; als het zo zou zijn wordt het toch nog gezellig in de promotieklasse!

  En ondanks het ratingverschil toch wel onverwachte uitslag, vind ik. Erg jammer. Ik hoor dat buikie het mss nog wat langer had kunnen proberen of mss hadden sommigen-ondanks hun stijl- wat behoudender moeten spelen. 7-1 lijkt me vertekend. Maar goed; dat is allemaal achteraf. Volgende keer beter!

 2. Jammer mannen en ik hoop dat er niet gedegradeerd wordt.

  Wel een opmerkelijke actie dat Barry voor de derde keer meespeelde. Aangezien er nog bekerfinales moeten worden gespeeld.

 3. dat zei ik vrijdag ook al-het schijnt trouwens dat het mss mag (alex speelt nu ook al 3e x in het 1e)

 4. NHSB competitiereglement, artikel 7:
  3. Indien een speler niet meer in de NHSB-competitie mag spelen (3x ingevallen in de KNSB) mag hij niet meer deelnemen aan de NHSB-bekercompetitie.

  KNSB competitiereglement, artikel 12:
  4. Een lid, dat als invaller meer dan driemaal in een hoger team heeft gespeeld, mag in het lopende competitieseizoen niet meer uitkomen voor een lager team van dezelfde vereniging.

 5. Hmm..dan hebben 3 en 2 hoorn een probleem? Vrijdag nog aan barry en joseph gevraagd..
  Al is er ook weer een probleem minder; Jasper hoeft zich nu geen zorgen te maken voor plek in bekerteam;)

  Maar wellicht is het handig als er voortaan ff overleg is tussen teamleiders of dat er anders rekening mee wordt gehouden..

 6. Oh lekker dan, dus nu kan Barry niet meer op de finaledag voor de beker spelen dus? Dat is tenslotte ook namens de eenhoorn 3? Overleg in dit soort kwesties kan dan geen kwaad nee. Waren zat mensen die nog niet hadden ingevallen en ook hadden kunnen spelen waaronder ik zelf en Sjoerd!

 7. Ja het was wel vrij pijnlijk… Ik was zelf al direct na de opening de boot in, na van normale theorie te zijn afgeweken (die ik niet kende, maar nu ik hem gezien heb ook niet van plan ben ooit te spelen) moesten er in de opening wat dingetjes gefixt worden met Kd1 (die fritz trouwens gelukkig ook de beste vond), en toen de complicaties waren opgelost gaf ik mijn e pion weg omdat ik dacht dat hij hem niet kon nemen…. (1 diep)

  Hopelijk gaat het de volgende wedstrijd beter, en dan gelijk ook maar met ons allemaal tegelijk, even een paar matchpunten en we hoeven ook niet naar dingen als bordpunten te kijken. 🙂

  En ja, wel raar dat Barry nu niet meer voor de beker kan spelen! Was er niemand anders die kon invallen? Jasper had toch nog maar 1 keer meegedaan?

 8. fapser kon niet ivm werk.

 9. Buikie wat zeg ik nou, Sjoerd en ik waren allebei beschikbaar maar wij werden keihard gepasseerd! Waarom begin je nou te babbelen over Fapser, die staat ver onder ons in de rangschikking! Of vind jij soms dat ik en Sjoerd niet binnen “de groep” passen?

 10. ik was niet beschikbaar hoor. Wie ben jij om te bepalen of ik beschikbaar ben, REGLOH ??!!?

 11. Hoezo jij was niet beschikbaar, we zaten bij jou in de tuin te pilsen (en aanslagen te beramen)? Of gaat pilsen voor het redden van de tweehoorn van het degradatiespook! Dat zou echt een schande zijn! Sowieso heb ik een gigantische hekel aan mensen die hun eigen team in de steek laten als hun team ze nodig heeft!

 12. Hey,

  Leuk stukje, echter wel onjuist….

  In mijn partij was het stukoffer wel degelijk correct 🙂

  Ik had 2 opties die direct winnend waren… Txg7 (vol torenoffer dus) of Lxh6. Ik maakte vervolgens een fout om niet Th3 als tussenzet te spelen zodat zwart toch nog remisekansen kreeg.

  Groeten,

  Paul

 13. Het probleem is alleen, dat die zet direct na het stukoffer komt, en je die dus wel een beetje moet bedenken, anders is de zet misschien correct, maar het plan niet zo!

  Ik dacht zelf overigens dat het met Lxh6 [al voor Tb5] Tg8 direct uit was (ik vroeg me nog af waarom het zo lang duurde), dus ik zal er verder maar niks over zeggen ^^’

 14. Leuk potje, Barry heeft zijn formulier laten liggen bij mij thuis dus ik speel het nu na. H6 is een prachtige zet, maar na de blunder Tb5 had Barry kunnen winnen! Alle zetten waren prima tot de 40e, daar was Pc6 winnend. Barry gaf 1 schaakje te veel. Op de 42e had hij weer moeten kiezen voor eeuwig schaak!

 15. Klopt 🙂

  Had je ook nog gekeken naar het nog mooiere offer Txg7 Dxg7 H6 etc etc?

  De computer doet er bijzonder lang over om dat te vinden…

 16. Nee, waar ik wel benieuwd naar ben is waar de loper van wit op zet 32 naar toe ging. Als ik goed lees (notatie wordt slordiger na de 30e zet) is het d2. Dat betekent dat je ook kon winnen met het prozaische Lxa5, na terugslaan kom je binnen met Db6. Of ging de loper naar c1?

 17. De loper ging van g5 naar f4….

  deze partij was gewoon erg leuk en spannend met op het laatst te veel bizarre wendingen in een moeilijke stelling 🙂

 18. Nou heel veel succes allemaal, geef ze van katoen! Ik zal mij morgenmiddag bij de andere railbirds voegen om de een en tweehoorn aan te moedigen! Ik verwacht toch dat er morgen minimaal een kleine overwinning gehaald gaat worden om de handhaving een feit te maken!!!

 19. railbirds??