Verslag finale reserveteams schoolschaak

(Foto’s) Op woensdag 14 januari werd op Het Spectrum in Hoorn de finale van het reservekampioenschap schoolschaken voor basisscholen in West-Friesland gespeeld.
Zes teams hadden zich geplaatst. Dit waren het tweede en derde team van de Jan Luykenschool uit Schellinkhout, Kelderwerf II uit Obdam, het tweede team van De Baskuul Lutjebroek, De Koet II uit Midwoud en het tweede team van gastschool Het Spectrum.
Er werden vijf ronden gespeeld, ieder team speelde tegen elkaar.
In de eerste ronde hadden we alleen maar 4-0 uitslagen. Het tweede team van Jan Luykenschool won van het derde team. Kelderswerf versloeg De Baskuul en De Koet won van de gastschool.
In de tweede ronde werd het al spannend Baskuul speelde gelijk tegen Het Spectrum.
De beide teams van de Jan Luykenschool verloren met 3-1. Het tweede verloor van Kelderswerf en het derde van De Koet.
In derde ronde versloeg De Koet met 3½ – ½ De Baskuul. Het derde team van Jan Luykenschool zorgde in deze ronde voor een verrassing want het versloeg het sterke team van De Kelderswerf met 2½- 1½ .De gastschool speelde weer gelijk, ditmaal tegen het tweede team van de Jan Luykenschool.
In deze ronde nam De Koet de leiding, gevolgd door De Kelderswerf en Jan Luykenschool II.
In de vierde ronde wist De Koet na een spannende wedstrijd nipt van Jan Luykenschool II te winnen met 2½ –1½. We zagen in deze ronde Het Spectrum knap gelijk spelen, ditmaal tegen Kelderswerf. Het derde team van de Jan Luykenschool won ruim van De Baskuul met 3½ – ½. De Koet bleef hierdoor aan de leiding, gevolgd door Kelderswerf.
In de vijfde en laatste ronde moesten de beide koplopers tegen elkaar.
Deze spetterende finale werd uiteindelijk door De Koet met het kleinst mogelijke verschil van 2½ –1½ gewonnen. Het Spectrum speelde voor de vierde maal deze middag gelijk, ditmaal tegen Jan Luykenschool III. Het tweede team van de Jan Luykenschool wist met 3-1 te winnen van De Baskuul.
Hiermede werd De Koet reservekampioen van West-Friesland en ontving een mooie beker, de spelers de gouden medaille.
Op de tweede plaats eindigde De Kelderswerf die een iets kleinere beker in ontvangst mocht nemen en voor de spelers een zilveren medaille.
De derde plaats en de laatste beker waren voor het tweede team van de Jan Luykenschool, met de bronzen medaille voor de spelers.
De vierde plaats was knap voor het derde team van de Jan Luykenschool.
Gastschool Het Spectrum werd vijfde, De Baskuul zesde. Voor deze teams waren er standaardjes voor de spelers.
Bij dezen willen wij Het Spectrum bedanken voor de gastvrijheid.
De Koet en Kelderswerf plaatsen zich voor de halve finale bij de eerste teams die op
4 februari wordt gespeeld.