Nr……17! (updated)

Met het kleinst mogelijke verschil werd vanavond de winst binnen gesleept. Het derde won met 4,5-3,5 van De Waagtoren 3.
Werden het tweede en het eerste van Caissa in Alkmaar nog afgedroogd. Nu was het onze beurt om iets terug te doen. En het was bijzonder spannend.

Op bord vijf werd de eerste remise overeengekomen. De stelling was naar mijn inschatting binnen de remisemarge. Hoewel enkele spelers mij het betere van het spel toedichtte. Een blik op te borden voorspelde weinig goeds maar ik had er desalniettemin vertrouwen in. Op acht speelde Niels een goede pot maar kon het niet bolwerken. Op zes Sjoerd tegen ex-horinees Willem Meijles. Wilem voelde wellicht al nattigheid want na het bekend worden van de opstelling, vroeg hij direct om een ander bord. Dit was natuurlijk niet meer mogelijk. Sjoerd heeft doorgaans geen moeite met Willem en won ook dit keer vrij eenvoudig na een mooie combinatie.

Op één Jasper Seelemeyer. Hij werd al vroeg met de rug tegen de muur gezet. Nu ben ik daar niet direct bang voor maar dit keer ging het echt niet lekker. Hij werd vrij hardhandig van het bord gezet. Daarmee is de stand 1,5-2,5 in het voordeel van de bezoekers. Op zeven speelde Piet met een pion minder. Ook hier werd remise aangeboden door de gasten. Na weer een snelle blik op de borden was er geen reden om het aan te nemen. Toch ik had er vertrouwen in en de vrede werd getekend. Stand 2-3.
Ik vertrouwde op de borden 2 tm 4 waar we op rating de overhand hadden en zoals bekend drukt dat verschil zich pas laat, soms heeeeel laat uit in punten. Op twee Roy. Met nog enkele minuten op de klok en nog zeker tien zetten te gaan, wist hij een kwaliteit te winnen. Na de tijdcontrole gehaald te hebben, brak de nieuwe tijdnood fase aan. Gelukkig wist Roy zijn tegenstander tot overgave te dwingen met nog 1.10 op de klok.

Op vier Holger. De winst kwam een beetje uit de lucht vallen. De zwarte loper kon op h6 inslaan en daarmee begonnen de problemen voor zwart. Holger won alhoewel zwart een dot van een remise kans had gemist. Stand 4-3.

Op drie Barry. Het zag er comfortabel uit voor Barry met twee vrijpionnen in het centrum. Onderschat echter het eindspel met ongelijke lopers en dames niet. Zonder dames bijna altijd remise maar met dame heeft degene met initiatief veel praktische kansen. De speler van Waagtoren had het initiatief en kon nog heerlijk gaan ‘melken’. Opluchting aan onze kant was groot toen de Waagtoren speler ervoor koos om de dames te ruilen. De matchwinst was veilig gesteld. 4,5-3,5

Bert Buitink - Barry Plukkel

@Mark

De stelling is ws. al close to winning. Zeker na de De7 die volgde. Probleem is dat deze zet niet helpt bij het verkrijgen van controle over de witte velden en daardoor is wit hier al in staat om de centrumpionnen op te halen.

Zonder de dames is het zwart die voor de winst gaat. Niet dat het winnend is. In de volgende stelling had wit nog lelijk mis kunnen grijpen.

Slaan?

Wit slaat terecht terug op c5. Wat enkele toeschouwers deed fronsen. Als wit nog wil winnen is dit niet de weg. Doorschuiven (b5) dan maar? Dat kan de stelling echt niet meer hebben de c of de f pion zal doorstomen.

5 reacties op “Nr……17! (updated)”

 1. Netjes hoor! 18 zou natuurlijk uit schaakesthetisch oogpunt heel mooi zijn, dus ik kijk uit naar de volgende 😉

 2. Het derde dendert door, en ik zag ook een leuke winst voor het vijfde.
  Met een trainingsavond van Jop en een goedheiligman toernooi bij de jeugd, gewoonweg een skitterende skaakavond bij de eenhoorn.

 3. Heren gefeliciteerd!
  Dit loopt allemaal lekker met de Eenhoorn.
  Overigens Bas, ook zonder dames zijn stellingen met ongelijke lopers erg tricky. Een aanrader is het boek “gute laufer ,slechte laufer” van Wolfgang Ulhmann.

  groet , Mark

 4. Gefeliciteerd! Ik kan me de laatste nederlaag nog wel herinneren maar wat is dat ontzettend lang geleden. Het team is sindsdien enorm gegroeid, dus wie weet wat er nog in het verschiet ligt.

 5. Netjes mannen. De promotie klasse komt langzamerhand in zicht.