Nr. 16!

Vrijdagavond 7 november, Eenhoorn 3 treedt aan tegen Castricum 2. De hagel nieuwe borden met dito stukken zien er prachtig uit. Er ligt weer een mooie schaakavond in het verschiet.

Evenals het derde is Castricum vorig jaar gepromoveerd. Doorgaans zijn deze onderlinge duels erg belangrijk om degradatie te voorkomen. Niet dat dat het eerste is wat in onze gedachten ligt maar met 15 opeenvolgende winstpartijen op zak is het statistisch gezien mogelijk dat de uitslag niet in ons voordeel zal uitpakken.

Dan de wedstrijden. Vreemd genoeg kwakkelen veel spelers nog met de vorm. Aangezien ik tot het laatste moment bezig was, zal ik dit beknopt moeten bespreken.

Op bord een Jasper Seelemeyer die Hoogeveen nog veel punten verloor tegen op papier eenvoudige tegenstanders. Het geweldige aan Jasper dat hij altijd super gemotiveerd is. Gelukkig liet hij zijn goede spel zien en won in een correcte partij. Op twee Roy. Ook bij hem gaat het de ene keer beter dan de andere. Na een dijk van een aanval opgezet te hebben, ging het toch niet helemaal goed en was hij blij de remise te kunnen accepteren. Op drie Barry. Ook bij Barry heeft Hoogeveen een deuk in het vertrouwen gegeven. De partij was wel des Barry’s maar niet goed. Maar goed als je stukken worden aangeboden, win je ook in mindere vorm. Op vier Sjoerd met een geweldige Fide rating klaar voor het grote werk? Het ging erg goed maar Sjoerd had niet genoeg tijd om het succesvol af te maken. Op zes speelde Piet, de geruisloze puntenmachine. Na een prima opening greep hij ernstig mis. Waarna de remise ook hier dankbaar werd aanvaard. Op zeven Bart. Hij moest dit jaar door de keiharde ratingregels plaats maken voor Niels. Virtueel was Bart Niels al voorbij maar dat mocht niet baten. De invaller greep zijn kans en won overtuigend. Op 8 Niels. Niels wisselt briljante momenten af met wat mindere. Studentenfeestjes eisen nu eenmaal hun tol. Een briljant moment was bv de overwinning in de rapid partij tegen Henk-Jan. Een minder moment, deze avond enkele keren werd het mat in vier gemist en eeuwig schaak was het resultaat.

Dan de schrijver deses. Op vijf Bas. Na een beetje suffe partij waarin de balans maar niet werd doorbroken, won ik door een fout een pion. Wit kreeg daarvoor enig initiatief. Het eindspel was nog wel erg interessant.

Kooistra - Dudink

Volgens het beest is helemaal uit. Echter in de praktijk kan het irritante paard door een foutje zo een rij pionnen opsnoepen. Dus opletten!

Er volgde 38. … Pd7 39. Pc4 Kd5 40. Pa5 vergezeld van een remise aanbod.

Remise?

Op het eerste gezicht lijkt zwart de pion niet meer te kunnen dekken. Echter, als je iets verder kijkt, is de definitieve winst niet moeilijk te zien. Wat is dat toch dat de zet voor het remise aanbod zo vaak de verliezende is? Oke, de stelling was eigenlijk al gewonnen maar na deze zet zag ik het ook.

Er volgde nog. 40. … Ne5+ 41. Kg3 b6 42. Nb7 Kc3 43. Nd6 Kb3 44. Ne8 Nd7 45. Nc7 a5 46. bxa5 bxa5 47. Ne6 c5 48. Kf3 Kxa3 49. Ke3 Kb2 50. e5 a4 51. exf6 a3 52. f7 a2 53. Nxc5 Nf8 54. Nd3+ Kc3 0-1 want promotie wordt een feit.

De uitslag 5,5 – 2,5 en daarmee is de reeks op 16 gekomen. Hoe vaak zou zoiets zijn voorgekomen?

2 reacties op “Nr. 16!”

  1. ern wederom gefeliciteerd!
    Wie kan deze trein nog stoppen?

  2. ‘Hagelnieuw’ is voor mij een hagelnieuwe uitdrukking! 😉 Gefeliciteerd, mannen!