Succes voor Tweehoorn!

De eerste overwinning van het tweede is een feit! VAS 3 werd met 6-2 verslagen, en dat op een dag dat ook het eerste met 7-3 korte metten maakte met VAS 1.

Zaterdag 1 november speelden we voor het eerst een gezamenlijke thuiswedstrijd met Caïssa., die dit jaar in de promotieklasse uitkomt. Caïssa had gelijk maar een rapidtoernooitje georganiseerd waardoor het een gezellige drukte werd in de Huesmolen.

Voor het tweede stond de belangrijke wedstrijd tegen VAS 3 op het programma. Vooraf was de teamleider best wel een beetje nerveus . Na de ongelukkige nederlaag in de eerste ronde en een zware wedstrijd tegen de Waagtoren in het vooruitzicht zou ik niet graag van VAS 3 verliezen. VAS is op papier een van de zwakste teams in de klasse, en na een zware nederlaag in de eerste ronde stonden ze al onderaan. Maar we weten heel goed dat ook wij niet zoveel ratingpunten in het veld kunnen brengen, dus VAS zou zeker kansen ruiken.

Het verloop van de wedstrijd was dan ook een grote opluchting. Het begon er al mee dat VAS met drie invallers moest aantreden, terwijl wij op Alexander na compleet waren, mede dankzij de 100% opkomst van het eerste. Deze trouw bij bondswedstrijden is voor onze teams een flinke steun in de rug.

Tegen ZSC Saende wist niemand zijn partij te winnen, nu was dat helemaal anders met maar liefst vijf overwinningen. Daartegenover stond 1 nederlaag van Wilko, die net als de vorige keer tegen de sterke Joris van Vuure uitkwam. Wilko probeerde het anders te doen dan in de vorige partij, maar Joris bleek opnieuw geen gemakkelijke tegenstander. Langzamerhand nam zwart de stelling over. Op zoek naar tegenspel liet Wilko zijn dame insluiten en korte tijd later moest hij opgeven.

Ronald Ritsema zit in een verbouwing en de drukte die dat met zich meebrengt gaat duidelijk ten koste van zijn speelsterkte. In het middenspel maakte hij naar eigen zeggen verschillende fouten, wat uiteindelijk een pion kostte. Zijn tegenstander besloot de dames te ruilen en het in het toreneindspel te proberen, maar toen kwam het op techniek aan en stond Ronald weer zijn mannetje. Gedecideerd schoof hij het mindere eindspel naar remise.

Ook Kevin bereikte met zwart remise in een door beiden correct gespeelde partij waarin het evenwicht nooit werd verbroken.

Aan alle andere borden was het Hosanna voor de Eenhoorn. De tegestander van Joseph probeerde de ene na de andere aanvalszet, maar meer dan speldenprikken was het niet. Joseph wist elke actie van wit te pareren met een kleine verbetering van zijn stelling, totdat hij uiteindelijk een beslissende tegenactie kon uitvoeren.

Zelf speelde ik een van mijn betere partijen. Tegen een Benoni zette ik met de thematische doorbraak e5 mijn tegenstander onder druk met een vrijpion op d6. Die speelde vervolgens op het verkeerde moment de tegenstoot b5, waarop ik met een kleine combinatie een pion kon winnen. Het eindspel was vervolgens eenvoudig te winnen.

Arjon gooide er met zwart een gambiet tegenaan. Gedurende de partij dirigeerde hij steeds meer stukken richting de witte koning. Aan het eind werd de druk te groot, de aanval sloeg door en zwart bereikte een gewonnen pionneneindspel. Een prachtige partij waarover Arjon zelf meer gaat vertellen in het volgende clubblad!

Ook Arnold speelde een puike partij waarin hij kleine onnauwkeurigheden van zijn tegenstander aangreep om het centrum onder controle te krijgen. Ook hier werd de gewonnen positionele strijd beslist met een combinatie.

Tenslotte was er een prima overwinning van Jort Faber, die zijn debuut maakte in de KNSB. Tegen Don van den Bergh bouwde hij een drukstelling op en won hij eerst een pion en later de partij.

Het was dus een zeldzaam overtuigende overwinning met vijf winstpartijen waar nauwelijks iets op af te dingen was. Als we dit niveau ook in de volgende wedstrijden laten zien kan het een heel mooi seizoen worden!

NSI de Eenhoorn 2 – VAS 3

Joseph Molenaar (2043) – Milan Ramer (1993) 1-0
Wilko van der Gracht (2012) – Joris van Vuure (2094) 0-1
Ronald Ritsema (1963) – Dies de Dreu (1839) ½-½
Rob Mulder (1969) – David Kleeman (2031) 1-0
Arjon Buikstra (1913) – Rob van Dongen (1870) 1-0
Arnold Edeling (1936) – Ben Duivenvoorden (1572) 1-0
Kevin Smit (1816) – Ticho Cornelisse (1894) ½-½
Jort Faber (1764) – Don van den Bergh (1814) 1-0