Jort Faber wint voor de 2e maal Bischoff-toernooi

Ons jeugdtoernooi werd dit jaar op 18 oktober gespeeld. Er hadden zich 85 schakers aangemeld dus was het de bedoeling om elf groepen te maken.
Maar bij de inschrijving deed zich een verrassing voor want SV Schaakmat kwam met een groot aantal schakers naar ons toernooi en deze waren niet ingedeeld. Hierdoor moesten wij er nog een groep bij maken. Doordat er nogal wat files waren en diverse spelers daardoor later aankwamen was er voldoende tijd om in de zaal er tafels bij te zetten.
Toen alle spelers en speelsters gearriveerd waren gingen we na een welkomstwoord van Sander Bischoff van start, weliswaar wat te laat maar na twee ronden liepen we weer helemaal op schema.
Dit was het tweede Grand Prixtoernooi in een serie van een negen of tien die dit seizoen worden gespeeld. SC Santpoort was het eerste toernooi in deze reeks. De jeugdspelers kunnen in GP toernooien ratingpunten winnen en ja, ook wel eens verliezen.
Er waren ook drie schakers uit Leiderdorp en Rob Mulder was met enkele spelers uit vijfhuizen aanwezig.
In totaal waren er nu dus 94 deelnemers, deze werden in twaalf groepen ingedeeld.
10 groepen van acht deelnemer twee van zeven. De bedenktijd was 20 minuten p.p.p.p.
Ondanks de herfstvakantie deden er aardig wat spelers van onze vereniging mee die goede resultaten behaalden.
In de hoofdgroep werd Jort Faber voor de tweede maal winnaar hij is hiermee de eerste speler die ons toernooi tweemaal achtereen heeft gewonnen.
Hij verloor eenmaal van Seréyo maar wist zijn andere partijen op prachtige wijze te winnen.
Hij vond het zelf zwaarder dan vorig jaar, om met zijn woorden te spreken: de jaren beginnen te tellen (ja, ja), ik ben de Rapid partijen niet meer gewend.
Al met al is het een prachtige prestatie want je mag dan wel de grote favoriet zijn, je moet het toch maar waar maken en dat heeft hij schitterend gedaan. Gefeliciteerd Jort!
Op een mooie tweede plaats eindigde Seréyo Bekkink, hij bracht Jort zijn enige nederlaag toe maar jammer genoeg verloor hij zelf tweemaal werd dus net geen kampioen. Hij eindigde met een prachtige score van 5 punten op de tweede plaats, een geweldige prestatie!
Groep twee; Hier behaalde Sebastiaan Bosschieter een knappe derde plaats met 4½ punt. Debbie Bischoff en Mayke Ploeger werden 5e en 7e met 3 en 2 punten, heel knap in zo’n sterke groep.
Groep vier; Hier speelde Joey Bekkink, hij behaalde in deze sterke groep heel mooi twee punten.
Groep vijf; In deze groep deden Marc Pot en David Reus mee.
Zij kunnen terug kijken op een prima toernooi want Marc werd schitterend derde met vijf punten en David werd knap vierde met vier punten.
Groep zes; Hier speelde Teun Zwier hij werd mooi vijfde met drie punten. Teun speelt iets meer bij Honky Tonk, maar hij speelt ook in onze teams.
Groep zeven; Gerard Dudink die evenals Teun bij Honky Tonk speelt maar ook in onze teams speelt werd hier knap zesde met 2½ punt.
In de groepen 8 t/m 10 deden geen Eenhoornspelers mee.
Groep elf; In deze groep speelden twee van onze spelers.
Erik Neelen deed het hier geweldig want hij werd op fraaie wijze kampioen van deze groep met 6½ punt, heel knap Erik gefeliciteerd. Op een heel knappe tweede plaats kwam Chun van Lierop met 4½ punt . Dit was zijn eerste toernooi dus dat belooft nog wat!
Groep twaalf; In deze groep behaalde Merlijn de Zwaan een zesde plaats met toch een mooie score van 2½ punt.
Naast schaken konden de kinderen in de zijzaal video kijken en er was een kleurwedstrijd. Ook kon er geraden worden hoeveel schaakstukken er in een pot zaten.
Aan het eind van het toernooi mochten alle prijswinnaars van de kleurwedstrijd en de winnaars van het raden hoeveel schaakstukken in grote pot zaten hun prijs uitzoeken.

De prijsuitreikingen:
Als eerste werden de prijzen uitgereikt voor de totale beste prestatie voor alle GP toernooien 2007/2008 in de E-categorie. Dit gebeurt normaal bij het eerste GP toernooi in Santpoort maar toen waren Colin en Maaike op het Europese kampioenschap in Montenegro, vandaar dat zij nu hun prijzen kregen: Eerste werd Colin Stolwijk, op de tweede plaats kwam Maaike Keetman.
Patrick Berkhout werd toernooitijger. Dit kun je worden als je aan de meeste GP-toernooien hebt deelgenomen.

Hierna volgde de prijsuitreiking van ons toernooi.
Omdat er één groep bijgekomen was waren er bekers tekort, dit werd als volgt opgelost:
Erik Neelen (eerste), Seréryo Bekkink (tweede) en Sebastiaan Bosschieter (derde) gingen met een normale drinkbeker op de foto en krijgen hun dik verdiende beker later.
In ieder geval bedankt voor jullie medewerking jongens.
De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Lietze Diederich van buurthuis De Schoor in Hoorn, die hier was er helemaal verrast door.
Hierna mocht Jort Faber zijn kampioensbeker op komen halen en konden de fotografen hun werk doen.
Daarna kregen alle groepswinnaars hun dikverdiende beker en gingen alle prijswinnaars op de foto. Aan de groepstafel werden de vaantjes en de bekers voor de tweede en derde plaats uitgereikt en ook nog de bekende aanmoedigingsprijzen.

Terugkijkend op ons toernooi zijn we heel blij dat we bijna twintig deelnemers meer hadden dan vorig jaar. We mogen ook stellen dat onze spelers knappe prestaties hebben behaald.
Het toernooi was weer heel gezellig.
Wij willen onze sponsor dhr. Bischoff weer heel hartelijk bedanken voor zijn steun en voor zijn geweldige toezegging om ook het volgende, dus het 15e toernooi, te sponsoren. Hij werd bedankt met een groot applaus uit de zaal.
Wij willen ook alle tafelleiders bedanken voor hun wedstrijdleiding, heel leuk dat u wilde helpen.
Wij bedanken de medewerkers van De Huesmolen die de hele dag druk in de weer waren om iedereen van drinken en ook eten te voorzien.
We bedanken alle spelers en speelsters voor hun sportiviteit en enthousiasme, het was mede door jullie weer een heel leuk toernooi.

Tot slot maken we een heel groot compliment aan Sander die met zijn computer groots werk heeft verricht want hij moest er plotseling een groep bij maken. Maar dat was geen probleem voor hem, hij had dit snel opgelost en wist het toernooi in goede banen te leiden.

Het volgende GP toernooi is op 9 november in Zaanstad.