NHSB-beker: “keep ‘m coming”

Vanavond heeft de driehoorn met goede cijfers gewonnen van het (door outsiders) veel sterker geachte Santpoort. Teamcaptain Bas had al aangegeven dat er kansjes waren en had met Ron Deen gezorgd voor de live borden, die dit keer uitstekend werkten.
(zie ook de livepartijen-pagina waar de partijen nu nog na zijn te spelen)

Op bord 4 speelde Arjon tegen Henk Swier, de enige invaller met nog altijd een rating van boven de 1800.
Zwart antwoorde d5 op 1.e4 en na 20 zetten had arjon 30 minuten meer op de klok. In ruil had zwart een kleine dreiging (21 Be4 met..22 Df2) en een beetje druk op de witte stelling. Arjon beging een blunder met 22. Ld3 waar bijvoorbeeld 22.c5 vast wel goed was geweest. Nu ging er geforceerd een kwaliteit af. Zwarts zwartveldige loper ontbrak nu echter en Arjon wist daar optimaal gebruik van te maken. Met een loper op e7 en een dame op h6 marcheerde wits koning onder een spervuur van schaakjes naar het veilige f6, waarna het mat onvermijdelijk zou zijn.

Op bord 3 speelde Roy een hele fijne pot. Met 12. ..Pxe3 verzwakte hij de witte stelling en na 13…e5! Lag het initiatief zeker bij zwart. Wit had nog niet gerokeerd en na Db6 stonden zowel pion e3 als b2 in. 4 zetten lang stond het zwarte paard op c6 aangevallen en kon het niet geslagen worden. Met een betere stelling en de 3-0 al op zak dwong Roy de remise af om een paar biertjes te drinken bij de bar. Zeker niet slecht, want zijn tegenstander had een rating van 2136.

Jasper won soepeltjes van de jeugdige Ilias van der Lende (rond de 2000 elo), die in een weserov opening onder de voet gelopen werd. Ilias gebruikte veel tijd en toen zwart niet op b2 sloeg greep wit definitief het initiatief. Na de ruil van een groot aantal stukken bleef zwart met een verloren stelling en weinig tijd zitten, en Ilias gaf op.

Barry speelde waarschijnlijk wel de overtuigendste pot van de avond. Met zijn eigen openingstheorie kreeg hij al snel de door hem gewenste koningsvleugelaanval gepaard met een grote voorsprong op de klok. Met zwarte pionnen op e5 en f4, en een witte op e4 werd wit’s loper gereduceerd tot een onnozele toekijker. Door zwarts toren op de g lijn en de dame en paard in de buurt kon wit zich niet losweken. Wit offerde een kwal op d7, misschien in de ijdele hoop om nog wat druk op e5 te kunnen zetten. Barry stond zo goed dat hij niet eens hoefde te rokeren, en met het fraaie Ta8-d8-d3 gaf hij zijn veel hoger ingeschaalde tegenstander (elo 2166) de genadeklap. Ook hier viel het op dat onze speler gedurende bijna de hele partij in ieder geval 30 minuten meer op de klok had.

Met deze klapper is een van de sterkste teams (op papier dan) uit de beker gegooid, en zijn de kansen op een finale plaats zeker reël. Aan de bar gilde iemand dan ook door het dolle heen; “keep m coming”.

11 reacties op “NHSB-beker: “keep ‘m coming””

 1. Chapeau! Jammer dat ik ben vergeten tegen Roy te zeggen dat ie ook moest winnen 😉

 2. Van harte gefeliciteerd met deze overwinning heren! Heerlijke partij Barry! en dank voor het snelle verslag.

  @ Arjon. Jouw commentaar op mijn teamwedstrijd was trouwens helemaal juist! Mijn tegenstander had mooi kunnen winnen met Txc6. Ik kreeg bijna een hartstilstand toen ik thuiskwam die avond;-) Jij hebt trouwens ook een spannend potje achter de rug…Over de optie (33. ..Db6) zullen we het maar niet hebben he;-)

 3. Haha, tja… Hij deed idd nog Db6 na de partij, en dan is het gewoon dame-ruil en hopeloos, zoals barry liet zien. Ik had tijdens de partij maar besloten er niet over na te denken en gewoon aan te nemen dat ik remisekansen had (onzin dus) in het loper-toren eindspel, omdat de keuze toch niet bij mij lag 🙂

  Ik zal volgende keer mijn best doen om geen kwaliteiten weg te geven en ben blij dat mijn punt niet het beslissende was, haha.

 4. Dacht ik eerst ook (loper-toren eindspel) maar in combinatie met Tc3! is het helaas mat in weinig……Maar details, details;-)

 5. Haha, ik zie het… ‘Oeps’… ^_^’
  Ik snap nu ook echt niet waarom ik Tg1 deed, ik was er op dat moment heilig van overtuigd dat ik een tempo won… Dat was een heel slordige zet, alleen maar omdat mijn tegenstander nog maar een minuut per zet had, dat mocht niet echt.

  Maar goed, genoeg over dat gedrocht van een partij. Die van Barry is echt briljant! Heerlijke aanvalspartij, zelfs na 2. … f5? :p

 6. is toch mooi dat het 3e ook met een reserve opstelling bekerwedstrijden kan winnen!?
  Enneh arjon, kan je die live partijen ook ergens als pgn openen?

 7. Voor het moment staan de pgns nog in /livegames/ :
  http://eenhoorn.caissa-eenhoorn.nl/livegames/NHSB%20Bekert%201.pgn
  http://eenhoorn.caissa-eenhoorn.nl/livegames/NHSB%20Bekert%202.pgn
  http://eenhoorn.caissa-eenhoorn.nl/livegames/NHSB%20Bekert%203.pgn
  http://eenhoorn.caissa-eenhoorn.nl/livegames/NHSB%20Bekert%204.pgn

 8. gefeliciteerd jongens met deze overtuigende en toch wel verrassende overwinning.
  Understatement van de week: “Met zijn eigen openingstheorie…” (over Barry)

 9. Toen ik de pgn-etjes vanmiddag bekeek zag ik dat de opening uit de partij van Barry tot zet 8..Le6 openingstheorie is volgens het boek van fritz (6). Het boek gaat alleen verder met Lb4 en geeft dat een vraagteken. Barry’s zet is op zich best logisch.
  De opening zelf wordt gekwalificeerd als een zijvariant van de Leningrad variant van het Hollands, wat misschien nog interessant is voor je want volgens mij zat dat (vroeger) in je repertoire.

  Jasper had nog twee mooie tactische grappen die niet in de partij naar voren kwamen: 17 Pxe4 fxe4 18 Pxd6 exf3 19 Pxe8 fxg2 en dan 20 d6 schaak met winst.
  Aan het eind zat er ook nog een mooi grapje in: 24 Tg1 i.p.v. Dxc5..de pion achterstand is niet erg want de dreigingen tegen g7 zijn niet te pareren. Als Ilias Df7 had gespeeld i.p.v. Dg8 zat dit er niet in.

 10. Zie ook http://tinyurl.com/5rd3mq voor het verslag op de website van de tegenstander. Mijn stelling was inderdaad totaal gewonnen. De 4-0 lag voor het oprapen…

 11. Zit er geen copyright op dit stukje, Sjoerd? :p