De omgekeerde toren van Bosboom

Na een geslaagde jubileumavond de zaterdag daarop het aangekondigde snelschaaktoernooi.
Dat laatste deed denken aan de jaarlijkse toernooien van Aartswoud waar ook veel sterke schakers op af kwamen. Jammer genoeg werd het deelnemersveld in de loop der jaren steeds kleiner waardoor de organisatie begin 2000 had besloten om er een punt achter te zetten.
Bij de Eenhoorn was wel een grote opkomst met als favorieten o.a. Reinderman, Bosboom en Carlier.
In de vierde ronde had ik vrij snel verloren van Michael Lie van Aartswoud en daarom ging ik even kijken bij de toppers. Op dat moment was de slotfase aangebroken van de partij Bosboom – van Assendelft.
Het was een dame-eindspel en aan twee kanten pionnen op de koningsvleugel. Manuel had nog een c-pion en kon promoveren. Er was echter geen extra witte dame beschikbaar dus hij zet een omgekeerde toren neer en zegt duidelijk “dame”. Tegenstander doet een zet, daarna wit ┴c8-c6. Weer een zet van zwart en daarna ┴c6-f3.
Stand van de klok: wit 43 seconde zwart 18 seconde.
Na de zet Df3 leek het alsof zwart had opgegeven want er was wat discussie. In werkelijkheid claimde zwart de winst omdat er volgens hem een onreglementaire zet was gedaan. Je kan wel zeggen dame maar voor hem was het gewoon een omgekeerde toren. Als je het zo bekijkt is de zet Dc8-c6 nog wel te vergelijken met een toren. Maar Dc6-f3 niet meer. Voor wedstrijdleider Aart Strik de ondankbare taak om hier een oplossing voor te bedenken. Een heel lastig vraagstuk en hij had zich liever bezig gehouden met indelen want dat liep als een trein. Strikt formeel leek het hem niet toegestaan en riep de zwartspeler uit tot winnaar.

Ik schaak nu al vanaf 1980 in clubverband en heb al heel wat dingen meegemaakt.
Ook wel eens een loper van a1 over de diagonaal met curve naar g8 zien spelen, maar dit slaat werkelijk alles.
Het is juist een eer om tegen een titelhouder te spelen, maar die Van Assendelft had daar totaal geen respect voor door met zo’n absurde claim aan te komen zetten.

11 reacties op “De omgekeerde toren van Bosboom”

  1. Inderdaad een trieste claim van Floris van Assendelft in verloren stelling met veel minder tijd. Zoiets doe je gewoon niet ongeacht de tegenstander.
    Dat Floris vervolgens aanbood aan Bosboom om er remise van te maken, doet daar weinig aan af.
    Bosboom was over de gang van zaken niet te spreken en was niet geneigd om in te gaan op dat zogenaamde “sportieve” aanbod van zijn tegenstander.

    Ik kan nog melden dat als uitslag van deze partij wel remise verwerkt is. [volgens de statistieken van het programma Swissmaster]

  2. Als ik bosboom was geweest had ik de wedstrijdleiding dan ook nog aangesproken dat hij een half punt teveel had !

    Triest gewoon !

    Ik ben wel benieuwd of Dhr. Strik hier gelijk heeft, volgens mij moet men bij een snelschaaktoernooi volgens de regelementen bij elk bord 2 extra dames neerzetten ! Ik weet alleen niet wat er gebeurt als dat niet zo is, het roept alleen wel kansloze dingen op dit ! Je weet nu al dat iemand bij een volgend toernooi voor de partij om een extra dame gaat vragen omdat hij in tijdnood kan komen en hem dan nodig kan hebben……ik ben geen wedstrijdleider, maar als mens had ik floris (een jongen waar ik overigens totaal niks tegen heb !) gewoon een nul gegeven !

  3. Het was niet de plek voor deze claim, nota bene een -feest- toernooi. De regels zijn de regels, maar die zijn volgens mij pas iets van 3 jaar zo dat in dit geval winst geclaimd kan worden. De regels zijn gemaakt zodat er geen verwarring ontstaat over de positie, zodat beide spelers en de arbiter weten wat er op het bord staat, toch? Om in een volstrekt verloren stelling tegen een superieure tegenstander dan misbruik te maken van deze regel is zielig.

    Beging Van Assendelft bovendien niet zelf een fout door te accepteren dat er een onmogelijk stuk op de plek van de gepromoveerde pion werd neergezet? Een omgekeerde toren is volgens mij net zo weinig een toren als het een dame is. Anders wil ik wel eens kijken of mijn tegenstander in de volgende bondswedstrijd accepteert dat ik Ta-d1 manoeuvre uitvoer waarbij de bovenkant van de toren op d1 landt!

  4. Je kan moraliseren wat je wil, maar een toren is een toren, omgekeerd of niet. Voortaan gewoon klok stilzetten en om een echte dame vragen, of zorgen dat je er al een in je hand hebt.

    Ik kan me voorstellen dat zo’n claim een beetje lullig overkomt, zeker op de mensen die niet voor de prijzen zijn gekomen en de regels niet kennen, en dat niemand er echt vrolijk van wordt. Maar in de adrenalinefase kan het nu eenmaal hard tegen hard gaan, zeker als de echte snelschaakbeesten aan het werk zijn.

  5. Het lijkt mij ook dat hij meteen had moeten protesteren.
    Kijk ook op http://www.botwinnik.nl —->schaakrecht.

    Daar staat al pagina’s volgeschreven hierover

  6. Karpov was in ieder geval consequenter (tegen Kasparov) en beschouwde de gepromoveerde pion domweg als een loper, vanaf het moment dat hij promoveerde en Kasparov geen dame kon vinden. Van Assendelft accepteerde eerst de omgekeerde toren als dame – want hij zei noch deed niets – en claimde pas de winst na een diagonale zet van die nieuwbakken dame. Dat lijkt me de essentie: eerst gedogen en pas later claimen dat het geen dame is, wanneer het je uitkomt. Indien je een partij start met verwisselde koning en dame mag je die na drie zetten toch ook niet meer omwisselen? Kortom, behalve amoreel was de aktie van Van Assendelft wellicht ook onreglementair.

  7. Maar dit was binnen de drie zetten

  8. Ben wel benieuwd of meneer Assendelft zelf nog een reactie gaat geven. En daarbij aangeeft dat hij wellicht ondertussen zijn excuses aan Bosboom heeft aangeboden!

  9. Tja, Floris wilde misschien veel aandacht trekken en zo te zien is dat met dit verslag wel gelukt.
    Of hij dacht wie weet win ik wel een grotere prijs door te winnen.
    De wedstrijdleiding had hem ook een drankje kunnen geven op deze feestavond met de woorden; zo serieus is het ook weer niet vandaag.

    Maar Wilko zo heb je toch wel een bijzondere avond meegemaakt, ook leuk.

  10. Dan ook nog maar even een reactie van Jerrel. Of van Assendelft nou formeel gelijk had of niet, lekker boeien. Elk clubschakertje van 6 weet dat een omgekeerde toren een dame betekent. Beetje kinderachtige claim.

  11. Tsja. Ik ben het eigenlijk helemaal met Van Assendelft eens. Reglementair neemt Aart Strik de juiste beslissing. Bosboom zegt “dame” maar neemt een toren. Daar gaat het om. Dat die op de kop staat maakt mijns inziens niet uit. Als hij echt een dame had gewild is het een kwestie van klok stoppen en een dame zoeken of wedstrijdleider vragen.

    Er wordt wel vaker gerommeld met niet goed promoveren. De promotie is pas gereed als de pion is vervangen door een stuk. Als je geen dame kunt vinden, of als je weet dat de dame meteen geslagen zal worden, mag je ook niet je pion laten slaan. Juist een topper als Bosboom moet dat weten!

    Ik had de partij niet als remise verwerkt maar als nul voor Bosboom. Ook al is het niet symphatiek. Maar ja, zo zijn er, zeker in het snelschaken, talloze dingen. Zoals tegenstandertje door de klok jagen in zwaar verloren stelling. Zeggen we toch ook niks van?