Schrikkeladolescent

Vanmorgen las ik in het Noordhollands Dagblad een grappig artikel over mensen die op 29 februari iets te vieren hebben. Er waren schrikkeljarigen, schrikkelhuwelijken, schrikkelbedrijven, maar schrikkelverenigingen stonden er niet tussen.
Wij vieren vandaag het 20 jarig bestaan van De Eenhoorn. Het eerste lustrum. Een jonge vereniging. Dat is het karakter van De Eenhoorn altijd geweest. De oprichter(s ) van het eerste uur brachten talentvolle jonge schakers bijelkaar. De gemiddelde leeftijd zal in die beginjaren niet boven de twintig geweest zijn. En ze speelden met zoveel enthousiasme dat de prijzenkast nu nog steeds uitpuilt.
20 jaar. In mensenjaren gesproken ben je dan een adolescent. Als vader van een twintigjarige herken ik (na even googlen) enkele kenmerken van deze levensfase:

– Er is sprake van twee belangrijke invloedssferen: ouders en de vriendengroep.

Dat is zo. Waar zou een jonge vereniging zijn zonder de inzet van schakende ouders! Denk aan moeder Faber en moeder Bosschieter, of vader Blasweiler en vader en moeder Bekkink. En dan zijn Jan van Kalken en Gilles Provoost natuurlijk grootvaders. De vriendengroep is evident. Elke competitiedag komen oude Eenhoornschaakvrienden van heinde en verre om te spelen in de externe teams. En op de wekelijkse schaakavond ontstaan nog steeds vriendschappen voor het leven.

Nog een kenmerk (Ik sla de lichamelijke kenmerken even over):
– Er is sprake van abstract denken, hij/zij is in staat na te denken over zaken die niet direct waarneembaar zijn of rechtstreeks worden ervaren.

Nou, dat klopt ook aardig voor schakers.

-Ze krijgen ook steeds meer zicht op de betrekkelijkheid van dingen.

Als wedstrijdleider van de superliga kan ik dat zeker beamen.

-Adolescenten zijn vaak idealistisch.

Sterker nog, die idealen worden verwezenlijkt:
– We wilden toptraining en die krijgen we,
– we wilden computers en er staan nu computers,
– we wilden digitale borden. Ze kwamen er!
– we wilden een moderne website en … nou ja wil je nog meer bewijs.
– We wilden kampioen worden; het derde is het al tweemaal achter elkaar.
– We willen een gezellige sterke schaakvereniging zijn (en blijven) met een verfrissende jeugdafdeling en een sprankelend gedeelte voor de “senioren” en …

Alle Eenhoornleden, hartelijk gefeliciteerd.
Nog meer idealen? Stuur ze naar de website.

Piet Buikstra.