Verslag 13e Bischoff-Jeugdschaaktoernooi

Op ons 13e toernooi (13 is volgens velen een ongeluksgetal!) waren 75 jeugdige schakers uit Noord-Holland naar De Huesmolen gekomen. Dit was iets minder dan voorgaandejaren, we hadden misschien toch iets te veel concurrentie van de mooie herfstvakantie en het Nederlandse kampioenschap Rapid schaak. Maar de deelnemers die er waren maakten er een geweldige schaakdag van.
Dit was het tweede Grand Prixtoernooi in een serie van tien die dit seizoen wordt gespeeld. SC Santpoort is als eerste gestart in deze reeks. Je kunt in een dergelijk toernooi heel wat ratingpunten winnen en ja, soms ook wel eens wat puntjes verliezen.
We begonnen iets te laat doordat er nogal wat filevorming was rondom Alkmaar en ja, juist op het moment dat iedereen binnen was en de indeling door de printer ging liet die ons in de steek (toch vanwege de 13e?).
Maar onze computerdeskundige Sander wist dit vrij snel op te lossen zodat we, een kwartier te laat, toch van start konden gaan.
De deelnemers kwamen van 19 verschillende verenigingen en van een school: De Koet uit Midwoud met drie deelnemers (waarvan twee meisjes ). Liam Reitema van deze school deed het heel goed want hij wist in groep 10 een mooie tweede prijs te behalen. Dat belooft wat met het schoolschaken.
Er waren tien groepen bestaande uit zeven of acht spelers, die op hun rating werden ingedeeld. De bedenktijd was 20 minuten p.p.p.p.
Er deden ook weer aardig wat spelers van NSI De Eenhoorn mee en die behaalden heel goede plaatsen.
In de hoofdgroep werd onze Jort Faber de grote kampioen, hij wist dit toernooi op grandioze wijze te winnen, gefeliciteerd Jort!! Michel Knol wist in deze sterke groep knap twee punten te behalen.
In groep twee deden Debbie Bischoff (5e met 3½ punt) en Sebastiaan Bosschieter( 6e met 2 punten) het ook goed.
In groep vier behaalde Fons Groot een fraaie eerste plaats met 6½ punt uit zeven partijen, knap hoor! Gefeliciteerd.
In groep vijf zagen we een fraaie tweede plaats van Koen Meester met vijf punten en een mooie vierde plaats van Willemijn Jilink met 4½ punt. Jammer genoeg net geen beker voor Willemijn door het onderlinge resultaat, maar toch knap hoor.
In groep 6 zaten ook twee spelers van ons maar jammer genoeg kwam Marc Pot te laat op het toernooi, vandaar zijn lage plaats. David Reus behaalde met drie punten een knappe vijfde plaats.
In groep 10 deed Erik Neelen het heel goed op zijn eerste toernooi want hij werd schitterend derde en nam een mooie beker mee naar huis. Juan Olthof behaalde 2½ punt, door onderling resultaat werd hij zevende.

Aan het eind van het toernooi werden de prijzen voor de kleurwedstrijd uitgereikt en ook nog de prijzen van het raadsel hoeveel schaakstukken er in de glazen pot zaten.
Nadat deze winnaars hun prijzen hadden uitgezocht, werden de kampioensbeker voor Jort Faber en de grote aanmoedigingsprijs uitgereikt
De aanmoedigingsprijs ging naar Alexander Sternfeld van HWP Haarlem, die heel verrast was dat hij zo’n mooie beker kreeg. Hij mocht samen met de toernooiwinnaar Jort Faber op de foto.
Nu mochten alle groepswinnaars hun dikverdiende beker in ontvangst nemen en gingen hierna gezamenlijk op de foto.
Aan de groepstafels werden de vaantjes en de bekers voor de tweede en derde plaats uitgereikt en ook nog twee aanmoedigingsprijzen.
Als we terugkijken op ons toernooi mogen we stellen dat onze spelers knappe resultaten hebben behaald.
Het was weer heel gezellig!

Wij bedanken onze sponsor dhr. Bischoff weer heel hartelijk voor zijn steun en zijn toezegging dat hij ook het veertiende toernooi weer wil sponsoren, geweldig!
Hij werd met een groot applaus bedankt.
Bij dezen bedanken we alle tafelleiders voor hun wedstrijdleiding, heel leuk dat zij ons wilden helpen.
Onze dank gaat ook weer uit naar de medewerkers van De Huesmolen die de hele dag voor ons klaar stonden.
Leuk was het voor ons dat onze voorzitter Rob Mulder de hele dag aanwezig was en ook als tafelleider fungeerde, dit hebben wij erg gewaardeerd.
Een speciaal dankwoord en een compliment aan onze Sander die met zijn computer weer geweldig werk heeft verricht en het toernooi in goede banen wist te leiden.
Wij willen alle speelsters en spelers bedanken voor hun sportiviteit en enthousiasme, het was mede door jullie weer een heel leuk toernooi
Het volgende GP toernooi is op 17 november in Zaanstad.