Jeugdig 4e en nieuw 5e verliezen eerste partij

Afgelopen week speelden het vierde en vijfde team van NSI De Eenhoorn haar eerste bondswedstrijd in het nieuwe seizoen. Voor het eerst in het 20 jarig bestaan van onze schaakvereniging is er sprake van een vijfde team. Dit team komt uit in de speciale 4.5 klasse van de NHSB welke sinds 2001 bestaat. Hierin wordt gespeeld met viertallen.
Donderdagavond werd naar Bergen afgereisd. Teamleider Sam Sival had wat moeite met het samenstellen van een compleet team maar wist uiteindelijk Aart Dekkers en Sebastiaan en Eveline Bosschietter te strikken. Ook het vinden van de speellocatie liep niet op rolletjes, maar uiteindelijk werd er gespeeld en verloren met 3-1. Sebastiaan wist, zijn debuutwedstrijd in de bondsteams te winnen.

Een dag later speelde het vierde een thuiswedstrijd tegen KTV 3. Het vierde heeft dit seizoen een non-playing teamcaptian in de persoon van Jasper Seelemeijer. Hij begon de wedstrijd met een peptalk/voorbeschouwing in de ‘kantine’ van de Huesmolen. Twee seizoenen geleden werd er eveneens in een thuiswedstrijd gespeeld tegen KTV 3. Aan de kant van de Enkhuizense ploeg deden 5 van de 8 spelers weer mee, hetzelfde aantal gold voor onze ploeg. Toen werd het 4-4. Nu werd het 3-5.

Jort Faber speelde op bord drie tegen dezelfde speler als toen. Toen wist hij te winnen, nu speelde hij remise. Kevin Smit haalde het eerste punt binnen. Er kwam zelfs een 2-0 tussenstand want ook op bord zes werd er gewonnen. Op bord zes speelde Seréyo Bekkink, inderdaad onze 9-jarige jeugdspeler. Dit was een fraai moment op deze avond. Met het noemen van deze spelers heb ik direct 2,5 van de 3 punten opgenoemd en tevens de drie jongste spelers. De gemiddelde leeftijd van het vierde team lag deze avond nog onder de 21 jaar (!). Dan waren er nog verliespartijen voor onze dames Hillie Faber en Debbie Bischoff, die ten opzichte van de wedstrijd twee jaar geleden van tegenstander hadden gewisseld (toen verloren ze overigens ook beiden). Niels Out op het eerste bord met zwart en René de Groot op het vijfde wisten ook geen punten te behalen deze avond.
Het laatste halfje puntje was voor de voormalig teamleider, maar zeg niet hoe. Gepruts in de beginfase zorgden al snel voor een boos gezicht van zijn opvolger. Jasper was ‘not amused’. Toen de stand inmiddels 2,5-4,5 was, en alleen verder nog Jasper en zijn tegenstander aanwezig waren in de zaal (hij speelde een wedstrijd vooruit voor het derde én won), jakkerde Sander nog door tot het eind. Dat werd beloond. In het eindspel gaf Sander twee van zijn laatste drie pionnetjes weg zodat of een patstelling dreigde of promotie volgde. Met een twintigtal schaakzetten met de witte dame werd uiteindelijk remise overeengekomen. Daar kon nog wel een glimlach vanaf bij Jasper…