De eerste klap is een daalder waard

21 september het seizoen is weer begonnen. Na vorig jaar ongeslagen te zijn gepromoveerd is dit de eerste wedstrijd in de tweede klasse A,. De doelstelling voor dit jaar zal zijn, niet degraderen en daarna kijken of we kampioen kunnen worden. In de praktijk komt opeenvolgende promotie echter niet vaak voor.

Jasper Seelemeijer heeft de eerste klap reeds uitgedeeld door zijn partij tegen van Vliet te winnen. Jasper kreeg een mooie vrij pion die op kon stomen. Vlak voor promotie werd de wedstrijd opgegeven. 1-0

De Strandloper werd vorig jaar tweede in 3B en daarmee op het eerste gezicht een degradatie kandidaat. De strandloper had zich echter behoorlijk versterkt met een speler van 19+ en een van 2000. Kortom het werd geen envoudige wedstrijd.

Op bord 1 speelde onze aanwinst Roy Kerkhoven. Hij had de pech dat de Strandloper had gekozen voor een taktische opstelling. De invaller in het team werd op bord 1 gezet. Roy veroverde eerst een mooi centrum pion. Daarna werd nog een stuk opgehaald waarna de einduitslag wel duidelijk was.

Bord twee is werd door Jasper reeds afgewerkt. Op bord drie doet Barry zijn best om de sterkste Strandloper te bestrijden. Het is een bijzondere variant waarmee onder ander ook Thea Lancheva werd bestreden. Het is een lastige wedstrijd waarin Barry zich moet beperken tot verdedigen. Barry moet een kwaliteit geven en na wat ruilwerk lijkt het even of eeuwigschaak in zit. Zo ver laat Boom het echter niet komen. Boom wint daarna nog eenvoudig.

Bord vier is voor Sjoerd. Hij speelt tegen Bergman. Of liever gezegd tegen zichzelf. De wedstrijd gaat tot twee zetten voor het einde gelijk op. Sjoerd speelt echter al 12 zetten in tijdnood. Met nog enkele seconden te gaan doet Sjoerd op de 36e zet een dame kado.

Bord vijf is voor Arjon. Aanvankelijk lijkt Arjon onderdruk te komen in een grandprix van Beurs. Wit is klaar voor de aanval en zwart nog lang niet. Dan blijkt het toch niet eenvoudig om een pionnenstructuur zonder verzwakkingen aan te vallen. Arjon verdedigt heel goed want ook al investeert hij een pion de aanval stokt. Arjon komt zelfs een kwaliteit voor als wit dan ook nog een giftige pion slaat. Nog enkele zetten later gaat wit zelfs mat. Mooie pot scherp en sterk gespeeld.

Bord zes is voor Piet. Ik denk dat hij een leuke combinatie dacht te zien waardoor Piet een pion of f6 zou krijgen. Het klopt echter niet en aangezien Piet ook nog niet gerokeerd had, liep hij vervolgens achter de feiten aan. Iedereen had de hoop al lang al opgegeven. En eerlijk gezegd had Piet gelet de stelling best kunnen opgeven. Voor het team was echter belangrijk de nul zo lang mogelijk uit te stellen want de overwinning was alles behalve zeker. De wedstrijd eindigde in een anti-climax. De Strandloper, twee stukken voor, voert rustig zijn 36e zet uit en gaat daarbij door zijn vlag.

Bord zeven is voor Erwin Brouwer. Ook Erwin heeft een pittige klus. Aanvankelijk kan Erwin alleen maar toezien hoe Breidenbach zijn aanval opzet. De aanval gaat echter helemaal niet zo als dat hoort. Erwin wint een kwaliteit en kan daarna makkelijk verdedigen. De wedstrijd duurt nog erg lang. Breidenbach staat dan een toren achter en gaat door zijn vlag. Zich niet realisereerd dat de digitale klok het extra kwartier er automatisch bij telt.

Bord acht is voor Bart Blasweiler. Op papier moet Bart het niet al te zwaar krijgen. In de praktijk klopte daar niets van. Bart moet kennelijk nog even in z’n ritme komen. Hij kwam een pion achter en lag voortdurend onderdruk. Echter de eindspel behandeling van van Amerfoort is niet best. Alle sterke pionnen worden opgegeven om 1 pion te kunnen laten promoveren. Zo ver zal het echter niet komen en Bart rond het vervolgens bekwaam af.

Zo komt de eindstand op 6-2. Dat lijkt een riante overwinning maar dat was het niet. De Strandloper is een hobbel die de ander clubs nog maar moeten zien te nemen. De twee punten zijn op zak.