De Eenhoorn eerste geplaatst in poule

Schaakvereniging NSI De eenhoorn dingt dit seizoen nadrukkelijk naar het kampioenschap in de landelijke tweede klasse. Althans, als de cijfers op papier als maatstaf mogen worden genomen. De Hoornse schaakformatie, die vandaag thuis speelt tegen Sopsweps uit Naarden, is als eerste geplaatst in poule A met een gemiddelde rating van 2170.
Groot is het verschil met de eeuwige rivaal SC Purmerend niet. De club die vorig seizoen uit de landelijke eerste klasse degradeerde, heeft een gemiddelde rating van 2163. Daarnaast dient de Eenhoorn nog rekening te houden met Soester SC dat over de acht voorden een gemiddelde speelsterkte van 2122 heeft. volgens Peter Doggers, die de afgelopen jaren vele keren aan het eeste bord aantrad, is De Eenhoorn klaar voor een terugkeer naar de landelijke eerste klaase. “Wij hebben een gelschieter, waardoor we op zogeheten digitale borden kunnen spelen. Daat wil zeggen dat de partijen live op internet zijn te volgen. Ook krijgen we dit jaar weer professionele training. Vorig seizoen werd daarvoor internationaal meester Jopb Delemarre ingehuurd. Met andere woorden, de organisatie is dik in orde.”
Bij de Eenhoorn heeft Jeroen Edeling de plaats van Ardjan Langedijk ingenomen. Langedijk speelt komend seizoen in het tweede team. Een op het eerste gezicht opvallende beslissing, want Langedijk liet een prima indruk achter op het BDO Challenger Tournament in Haarlem. Hij promoveerde bijna naar de groep waar grootmeesters in acteren. “Maar Ardjan zette dat resultaat neer toen de teams al samgesteld werden,” vertelt Doggers. “Op basis van de ratinglijst van 1 augustus heeft Jeroen een hogere rating dan Ardjan en daarom speelt hij dit seizoen vast in het eerste.”
Dat team bestaat naast Doggers en Edeling uit de volgende spelers: Daan Zult, Martijn Monteban, Mark van Ojik, Henk-Jan Visser, Sjors Broersen en Ron Deen.
“Wij willen in ieder geval geen seizoen zoals vorig jaar, toen we na de vierde ronde voor spek en bonen meededen”, akdus Doggers. “Promoveren konden we niet meer, maar degraderen ook niet, omdat we wisten dat we nog tegen een aantal zwakke teams moesten spelen. Wij nemen de wedstrijd van vandaag dan ook uiterst serieus, zeker omdat Sopsweps een onberekenbare tegenstander is.”
De opponent uit Naarden sstaat bekend als een gezelligheidsteam. Dat blijkt alleen al uit de naam die een afkorting is van Samen Op Stap Spelen Wij Een Potje Schaak. De ploeg speelt, zo blijkt uit de naam, alleen uitwedstrijden.
Kenmerkend voor Sopsweps is verder dat de ploeg zowel met topamateurs speelt als met spelers die eigenlijk niet in de tweede klassa thuishoren. Wanneer het team echter op volle oorlogssterkte is, is het een pittige tegenstander. Vorig jaar verloor De Eenhoorn nog met 3-5 van Sopsweps.

Bron: Warner de Weerd, Noord-Hollands Dagblad (zaterdag 15 september 2007)