Toch een wereldkampioen

Verslag: Co Buysman, Bron: website Caïssa
Het was een mooi moment, halverwege de slotdag van het KNSB-bekertoernooi. In de grote Regenboogzaal van het Hoornse cultureel centrum De Huesmolen speelden landelijke en Noord-Hollandse toppers hun partijen in de halve finale, in de gebruikelijke speelruimte van Caïssa en de organiserende vereniging De Eenhoorn werd voor de toeschouwers een rapidtoernooi gehouden. In de pauze tussen de vierde en vijfde ronde zagen internationaal meester Edwin van Haastert en oud-West-Fries Joost Wempe daar een vrij bord en die bood een mooie gelegenheid om hun partij te analyseren. Toen wedstrijdleider Mark van Ojik de twintig rapidschakers opriep hun toernooi voort te zetten, vroeg Van Haastert heel vriendelijk: ,,Hebben jullie geen last van ons?’’

De viering van 650 jaar stadsrechten voor Hoorn bracht De Eenhoorn op het idee om bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond de organisatie van de slotdag aan te vragen. Op het moment van aanvragen waren onder meer Share Dimension (Groningen) en het Hilversums Schaakgenootschaap volop in de race voor kwalificatie voor ‘Hoorn’ en behoorde een finalepartij tussen de huidige wereldkampioen Vladimir Kramnik en Loek van Wely tot de mogelijkheden.

Zo ver kwam het afgelopen zaterdag in De Huesmolen niet. HSG werd verrassend uitgeschakeld door de Utrechtse vereniging Paul Keres en de kersverse landskampioen uit Groningen liet al zijn grootmeesters thuis. Toch was er in Hoorn een wereldkampioen te bewonderen: Rustam Kasimdzhanov. De 27-jarige grootmeester uit Oezbekistan veroverde in 2004 de mondiale FIDE-titel door in de finale Michael Adams te verslaan. Na 3-3 sloeg hij in het eerste rapidextraatje toe: 1½-½.

Zijn succes in de Libische hoofdstad kwam niet uit de lucht vallen, want in de aanloop (volgens het knockout-systeem) naar de gewonnen WK-finale schakelde hij achtereenvolgens Alejandro Ramirez, Ehsan Ghaem Maghami, Vasily Ivanchuk, Zoltan Almasi, Alexander Grischuk en Veselin Topalov uit. De Bulgaar verloor in de halve finale na 2-2 ook in rapidpartijen: 4-2. Een jaar later in het Argentijnse San Luis nam hij wraak door het top 8-toernooi om de wereldtitel overtuigend te winnen. Rustam Kasimdzhanov eindigde toen op de zesde plaats.

Met de Oezbeek aan het eerste bord was HMC/Calder (Den Bosch) favoriet in Hoorn. Daniël Fridman, in 2002 winnaar van het laatste snelschaaktoernooi van SV Aartswoud, was de tweede man, de kersverse meester Jan-Willem de Jong en de Haarlemmer Michel Abeln completeerden het kwartet. De Jong en Abeln hadden in de competitie van de meesterklasse alle wedstrijden meegedaan. Evenals Bianca Muhren, de vriendin van Jan-Willem de Jong en een van de beste schaaksters van Nederland. Uiteraard kwam zij in De Huesmolen kijken hoe haar club presteerde.

HMC/Calder won de eerste wedstrijd in Hoorn met 3-1 van outsider Paul Keres en in de finale met 2½-1½ van LSG. De toppartij daarin ging tussen Rustam Kasimdzhanov en John van der Wiel, de enige Nederlandse grootmeester zaterdagmiddag. Van der Wiel is net als Jan Timman een monument in de Nederlandse schaakgeschiedenis. De recordhouder voor wat betreft het aantal NK-deelnames is in de meesterklassewedstrijden een graag geziene speler en heeft na vele jaren topschaak in Breda vorig seizoen voor het Leids Schaakgenootschap gekozen. John van der Wiel kan bijna op de fiets naar de club en is ook niet te beroerd om in de bekerduels in de strijd voorop te gaan.

Het artikel over de bekerfinale op Schakers.info werd overigens opgesierd met een foto van de strijd tussen beide GM’ers en als zeer geïnteresseerd toeschouwer kijkt Bert Spil, staande achter de wereldkampioen van 2004, naar de zetten. Bert was een van de vele Caïssa-leden die zaterdagmiddag kwamen kijken.

Ook diverse schakers van De Eenhoorn bezochten het cupevenement. Rond het middaguur kwamen Roy Bekkink en zijn zoon Seréyo langs. Het 9-jarige talent ging de Regenboogzaal binnen en liep meteen door naar het bord van Rustam Kasimdzhanov die hij enige tijd gefascineerd volgde in zijn partij tegen Willem Bor.

Het bezoeken van de goed georganiseerde schaakdag was zeker de moeite waard. Qua namen waren de grootmeesters Rustam Kasimdzhanov, Daniël Fridman en John van der Wiel de trekpleisters, maar met Wouter Spoelman en Daan Brandenburg deden bijvoorbeeld twee toekomstige toppers mee. Op het recent in Venlo gehouden NK voor schakers tot en met twintig jaar haalde Spoelman met de uitstekende score van achtenhalf punt uit negen partijen (TPR 2710) de titel binnen, Brandenburg werd met zeven punten vice-kampioen.

Beide talenten waren niet de enige spelers in Hoorn met een meestertitel op zak. LSG kwam met drie IM’ers naar De Huesmolen: Eelke Wiersma, Edwin van Haastert en Mark van der Werf die tevens directeur van de schaakbond is. Bij HMC/Calder mag Jan-Willem de Jong zijn meestertitel ophalen, nadat hij zijn derde norm had gescoord in de onlangs beëindigde meesterklassecompetitie. De Jong is de 63e Nederlandse schaker met ‘IM’ achter zijn naam.

Rond elf uur openden wedstrijdleider Aart Strik (loting) en organisator Bas Dudink (welkomstwoord) de schaakdag die voor de bezoekers een lange zit werd. De prijsuitreiking stond voor half acht gepland. Menig belangstellende nam daarom graag deel aan het rapidtoernooi van Mark van Ojik. Er waren precies twintig spelers en de organiserende Eenhoorn-speler verdeelde die in twee groepen van tien. Een schaakvriend van hem, Ernesto Barros, was vanuit Amsterdam meegekomen naar Hoorn. Opvallend was dat hij en Mark van Ojik zelf op de eerste plaatsen eindigden met de fraaie maximale score van negen uit negen.

In de B-groep kon Jan Smink overigens maar drie ronden meedoen. Zijn plaats werd ingenomen door Arjon Buikstra die in zes partijen eveneens honderd procent haalde.

Uitslagen KNSB-bekertoernooi:

Halve finale:
HMC/Calder – Paul Keres 3-1:
Rustam Kasimdzhanov (zwart) – Willem Bor 1-0
Daniël Fridman (wit) – Mark Smits 1-0
Jan-Willem de Jong (zwart) – Xander Wemmers ½-½
Michel Abeln (wit) – Wim van de Fliert ½-½

LSG – Share Dimension 2½-1½:
John van der Wiel (zwart) – Wouter Spoelman 1-0
Eelke Wiersma (wit) – Daan Brandenburg ½-½
Edwin van Haastert (zwart) – Joost Wempe ½-½
Mark van der Werf (wit) – Luuk van Kooten ½-½

Derde/vierde plaats:
Paul Keres – Share Dimension 1½-2½:
Mark Smits (zwart) – Wouter Spoelman 1-0
Xander Wemmers (wit) – Daan Brandenburg 0-1
Dirk Floor (zwart) – Joost Wempe 0-1
Willem Bor (wit) – Luuk van Kooten ½-½

Finale:
LSG – HMC/Calder 1½-2½:
John van der Wiel (zwart) – Rustam Kasimdzhanov 0-1
Eelke Wiersma (wit) – Daniël Fridman 0-1
Edwin van Haastert (zwart) – Jan-Willem de Jong ½-½
Mark van der Werf (wit) – Michel Abeln 1-0

Uitslagen NHSB-bekertoernooi:

Halve finale:
De Waagtoren 2 – Aartswoud 2-2
Het Witte Paard – Schaakmat 3½-½

Derde/vierde plaats:
Aartswoud – Schaakmat 3-1

Finale:
Het Witte Paard – De Waagtoren 2 3-1

Eindstanden rapidtoernooi (15 minuten per partij):

Groep A:
Mark van Ojik 9
Henk-Jan Visser 7
Daan Zult 7
Holger Bonte 5
Tom Balla 4
Jerrel Thakoerdien 4
Tjerk Sminia 3
Barry Plukkel 2½
Alexander Geerts 2
Rob Mulder 1½

Groep B:
Ernesto Barros 9
Arjon Buikstra/Jan Smink 6
Sjoerd Kelder 5
Kevin Smit 5
Fred Avis 4½
Co Buysman 4½
Thomas Balla 4
Arie de Groot 3½
Roel Ridderikhoff 2
Tjibbe Bijlsma 1½