VIERHOORN pakt eerste titel voor de Eenhoorn dit jaar

Dinsdag 23 maart heeft de Vierhoorn de titel in de wacht gesleept door in een bloedstollend gevecht de enige overgebleven concurrent MSC uit Den Helder te verslaan met 3-1.

Om 20.15 kwamen we aan op de speellocatie in Den Helder. Een beetje later dan gewoonlijk maar ja sommige spelers moesten nog eten om 19.00 en de teamleider heeft een erg goedkoop navigatie systeem. Ondanks de late binnenkomst werden we hartelijk ontvangen door onze gastheren, waarna de strijd kon beginnen.

Op bord 1 speelde Mayke met wit tegen Peter Botman (die ook nog een 100% score had)
Mayke speelde haar favoriete Van Geet opening en toen tegenstander Peter met Ld6 op zet 6 de verkeerde voorzetting koos liet Mayke zien hoe je dit genadeloos afstraft. Eerst werd een pion buitgemaakt en vervolgens plantte Mayke haar paard in de hopeloze zwarte stelling. Deze sloeg vervolgens nog 2 pionnen en toen Mayke door een kleine combinatie ook een stuk won gaf haar tegenstander op. Met een score van 5 uit 5 op bord 1 met een TPR van boven de 2000 heeft Mayke redelijk voldaan aan de wensen van de teamleider. 1-0

Op bord 4 speelde Aart met zwart tegen Theo Krol. Toen tegenstander Krol opende met 1 g3 gevolgd door Lg2 en h3 en vervolgens de loper ruilde tegen een paard op c6 liep ik tevreden rond omdat ik weet dat Aart een hekel aan theo(rie) heeft. Toen Theo ook nog dameruil aanbood en al zijn pionnen op de 3de rij zette zag alles er goed uit. Maar toen gebeurde het… Aart biedt zomaar remise aan, gaat biertjes drinken en gezellig analyseren tijdens de partij met zijn tegenstander. Deze heeft Aart echter waar hij hem wil en doet een paar krachtzetten en Aart staat plotseling hopeloos verloren. Jammer voor Aart maar zijn tegenstander had dan ook een score van 3,5 uit 4 en schijnt dit systeem vaker te spelen. Aart heeft nu een score van 1,5 uit 4 maar heeft natuurlijk wel het belangrijke halfje tegen GZ gescoord en zijn mooie stelling tegen s.v. Harenkarspel weggegeven dus is het wel geflatteerd. 1-1

Op bord 2 speelde Sander met zwart tegen Gerrit Asselman. Na een rustig opgezette damegambiet komt zwart beetje bij beetje beter te staan. Sander neemt alle tijd en overziet alles goed. Als Sander nog 12 zetten moet doen in 15 minuten begint tegenstander Asselman echter zenuwachtig te worden en steeds grotere fouten te maken. Als Sander met Df4 een toren (d2) een loper (g4) en een pion (e4) aanvalt, verzuimt Asselman Dd1 te spelen en verliest hierdoor zijn loper. Hierna wint Sander ook nog een toren en is het pleit is beslecht. Sander heeft net als Mayke een 100% score (4 uit 4) met een TPR van bijna 2000. 2-1

Op bord 3 speelde Sebastiaan met wit tegen Ruurd v/d Zee (jawel de vader van …). Na een rustige opening waarin Sebastiaan wat ruimtevoordeel heeft worden de paarden geruild en ontstaat er een positioneel gevecht waarbij de lopers op de juiste diagonalen worden geposteerd. Sebastiaan profiteert niet optimaal van zijn ruimtevoordeel en weigert om met e5!! de zwarte stelling op te blazen. Ik krijg het idee dat Sebastiaan moeite heeft het juiste plan te kiezen. Tegenstander Ruurd heeft dat idee ook en komt met een paar krachtzetten.
Sebastiaan lijkt in de problemen te komen als Ruurd een kwaliteit dreigt te winnen, en zeker als Ruurd 2 kwaliteiten dreigt te winnen. (Nee ik heb niet gedronken zie stelling hieronder). Als er wat stukken worden geruild speelt Sebastiaan met 1 pion minder het briljante Te8!! gevolgd door Dg6! Hierdoor worden de dames geruild en krijgt Sebastiaan een eindspel met pion minder maar met een actieve toren en een pion op g6 die zwart volledig klem zet. Hierna heeft Sebastiaan geen moeite meer om het af te maken. Sebastiaan heeft een score van 5 uit 6 gehaald en volgens mij veel progressie geboekt (gebruikt tegenwoordig meer tijd en denkt dieper na). 3-1

Nog even de stelling van Sebastiaan tegen Ruurd v/d Zee:

Wit (Sebastiaan) aan zet en speelt e5 slaat d5

2 reacties op “VIERHOORN pakt eerste titel voor de Eenhoorn dit jaar”

  1. Sander en Mayke naar het 3e, Sebastiaan is nog een twijfelgevalletje. Aart misschien als hij belooft niet te drinken. De transfersom kunnen we kwijt bij de teamleider?

  2. fantastisch resultaat!
    Overigens, ben geheel eens met dreos, edoch t 4de dient ook bemand te worden, anders is Tom een kapitein aan wal