Tweehoorn wint!

Terwijl het vlaggenschip van de Eenhoorn op een haar na geen kampioen werd in de thriller tegen SMB, speelden in dezelfde zaal de reserves van de Eenhoorn en SMB tegen elkaar. Voor SMB 2 stond er niets mee op het spel maar de Eenhoorn 2 diende minimaal een matchpunt te halen om op eigen kracht de degradatie af te wenden. Dit werden zelfs twee matchpunten, met 4½ – 3½ werd SMB verslagen.

De wedstrijd begon goed. Ronald kreeg een vlijmscherpe openingsvariant op het bord waarin hij duidelijk beter de weg wist dan zijn tegenstander. Een fout van wit rond de twintigste zet maakte direct een einde aan de partij. Rob stond ondertussen ook al prima in een Blackmar-Diemer waarin wit veel te vroeg Pe5 had gespeeld. Het paard werd eenvoudig geruild waarna de witte wanhoopsaanval tot niets leidde, na 25 zetten was ook deze partij afgelopen. Ondertussen had Joseph met wit solide remise gemaakt.

In de partij van Alex werd een zelfbedachte opening gespeeld. Na 7 zetten hadden beide spelers al een uur nagedacht. De meningen van de toeschouwers waren verdeeld, sommigen dachten dat Alex zou verliezen, anderen wisten zeker dat hij zou winnen, maar uiteindelijk lukte het hem om af te wikkelen naar een comfortabel toreneindspel dat potremise was.

Ondertussen was er aan de andere borden van alles gebeurd. Arnold had met wit een goede stelling opgebouwd, maar de zieke Arjon was in de problemen geraakt. Jasper had een remiseaanbod afgeslagen, maar ging daarna vrijwel direct in de fout. En dan was er ook nog Wilko, in een spannende partij gingen beide spelers in de aanval, maar de aanval van zwart was duidelijk gevaarlijker en Wilko zag zich gedwongen om al zijn troepen terug te roepen naar de verdediging. Helaas bleek dit ook nog onvoldoende en uiteindelijk moest hij zijn koning omleggen, 3-2 voor dus, met nog drie slechte stellingen.

In het vervolg werden de zenuwen van de teamleider danig op de proef gesteld. Jasper was een kwaliteit kwijgeraakt, maar had de tijdnoodfase goed doorstaan, en een stelling bereikt met wederzijdse kansen. Jasper zette echter een promotiecombinatie in, maar overzag daarbij dat zijn eigen koning in een matnet gevangen zat. Zijn tegenstander had daar duidelijk niet meer op gerekend. Tot opluchting van de Eenhoorn overzag hij het mat in twee. Daarna miste ook Jasper de winst, wel wikkelde hij af naar een eindspel met een stuk meer tegen twee pionnen. Er had misschien nog wel wat in gezeten, maar in het belang van het team ging hij akkoord met remise, waarmee de Tweehoorn veilig was.

Ondertussen had Arnold namelijk ook remise gespeeld, maar niet zonder eerst de teamleider opnieuw tot wanhoop te drijven. In een comfortabel eindspel van paard tegen loper besloot hij wederzijdse promotie toe te staan. Dit leidde tot een eenvoudige remisestelling, maar zwart had wel een kans gemist om met schaak te promoveren. Volgens Arnold was ook dat remise geweest, en had hij alles gezien. Het enige wat hij gemist had was dat de zwarte a-pion van a6 naar a4 was opgerukt, daardoor had hij wat minder tempi over dan gedacht, en kon hij niet winnen. Ik begrijp er niets van. Met deze remise heeft Arnold zijn moeizaam begonnen seizoen toch heel aardig afgesloten met twee punten in de laatste drie partijen.

De degradatie was afgewend, maar het werd nog mooier doordat Arjon in een stelling met een enorme materiele achterstand met zijn laatste krachten een mataanval op het bord toverde die weliswaar net niet doorsloeg, maar zijn tegenstander wel tot eeuwig schaak dwong. Ook remise dus en daarmee was hij zowaar de matchwinner geworden!

NSI De Eenhoorn 2 – SMB 2 4½ – 3½
1.Geerts,A.(Alexander) 2045 – Rijkschroeff,B.L.(Bram) 2072 ½ – ½
2.Molenaar,J.(Joseph) 2051 – Houben,J.P.(Jaap) 2158 ½ – ½
3.Mulder,R.(Rob) 2004 – Knoop,W.(Wouter) 2081 1 – 0
4.Gracht van der,W.G.M.(Wilko) 1899 – Middelveld,M.(Martine) 2115 0 – 1
5.Ritsema,R.J.E.(Ronald) 1989 – Hogenhout,R.(Ruben) 2001 1 – 0
6.Edeling,A.(Arnold) 1891 – Hatert van den,R.(Roy) 1861 ½ – ½
7.Buikstra,A.P.F.(Arjon) 1950 – Dinjens,W.N.(Wouter) 1965 ½ – ½
8.Seelemeijer,J.(Jasper) 1925 – Siebers,J.W.L.H.(Jan Willem) 1882 ½ – ½

4 reacties op “Tweehoorn wint!”

  1. Gefeliciteerd met deze mooie overwinning. De stemming zat er goed in na de vlotte overwinning van Ronald. Ook opmerkelijk dat je de Blackmar-Diemer op het bord kreeg. Als je het een beetje kent, moet dat toch een bijna gratis punt zijn.

    Er degradeert nu geen NHSB team uit de KNSB wat volgens mijn een extra promotie plek voor de klassen 1 tm 4 geeft. Vooral interessant te zien wie de promotieplek krijgt in de 1e klasse door het inschuiven van Purmerend 2.

  2. Door de snelle fout werd het idd een makkelijk punt, maar er zit echt wel leven in die opening. Ik speel het zelf ook wel eens.

  3. Nogmaals gefeliciteerd.
    Volgens Bom Talla moeten KTV en Castricum nu een “promotie match” spelen-probleem is dat beide teams niet op zaterdag willen spelen en dus niet willen promoveren (!?).

  4. Zijn er spelregels voor ‘snel opgeven’ ? 🙂

    Als beide spelers willen verliezen, en beide kenbaar maken dat ze opgeven..

    Wie verliest er dan?