Leuk Leeuwarden

Alweer bijna een maand geleden vond in Leeuwarden een sterk bezet weekend-toernooi plaats welke mijn ouwe schaakmaat Ed Schouten en ondergetekende hadden verkozen om het gezinsleven enkele dagen te ontvluchten, een ‘nieuwe’ stad te verkennen en zelfs enkele potjes schaak te spelen. We hebben het over het 3e Waling Dijkstra weekendtoernooi, gehouden van 18-20 november in de prachtige ambiance van ‘Tresoar’, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, precies tegenover de beroemde scheve kerktoren Oldenhove.

Schouten – ooit de grote belofte van het Hoornse schaak – heeft ons edele spel zo’n 20 jaar geleden grotendeels ingewisseld voor het bridgespel, maar toonde in de 1e ronde geen ontzag voor GM Sumets (2569) en hield hem in een Franse ruilvariant keurig op remise! Het deelnemersveld verdient aandacht; slechts 37 deelnemers in de A-groep waaronder 10 GMs en 2 IMs, bijna allemaal uit Oost Europa! Deze opmerkelijke verdeling had tot gevolg dat je tegenstanders kon treffen van nogal verschillende sterkte; doordat Schouten na deze remise van de zwakkere broeders won trof hij nog een tweetal GMs (Jonkman en Lenderman), helaas zonder succes.

Mijn eigen toernooi verliep wat dramatischer; winst op een mindere God in ronde 1 deed me vervolgens uitkomen tegen GM Rusev (Bulgarije, 2521). Rusev had al rap spijt van zijn gewaagde openingskeuze met zwart (1.d4 e6 2.e4 b6 3.c4 Lb7 4.Ld3 f5?! 5.exf5 Lb4+ 6.Kf1), raakte vervolgens onterecht in paniek maar i.p.v. hem af te straffen raakte ik het spoor volkomen bijster en verloor alsnog vrij kansloos. Zo weten die GMs toch bijna altijd weer te winnen van ons prutsers.
Maar dat was niet alles; in de volgende ronde – bij winst zou ik wellicht weer een GM treffen – gaf ik met meer tijd en in gewonnen stelling in 1 zet een dame weg, iets dat me al 20 jaar niet is overkomen…
Enfin, dit is geen plek om te klagen. Allereerst namen we een bye op de zaterdagavond en verkenden het mooie centrum van Leeuwarden. Zondag werd het een en ander rechtgezet, wist ik revanche te nemen op Maarten Etmans voor een bondsnederlaag twee jaar geleden middels een leuk dameoffer, en viel de balans uiteindelijk uit op 1 gewonnen Elopunt alsmede een ratingprijs van 50 euro – vraag me niet hoe en waarom.
Het toernooi werd gewonnen door een drietal Oosteuropese GMs (Rusev, Guliev en Solodovnichenko). De tevens gehouden Haije Kramer Vierkamp werd gewonnen door het drietal Ernst, Werle en Brandenburg, of beter gezegd verloren door Migchiel de Jong.

Volgend jaar houdt men in de Friese hoofdstad een rapidtoernooi, in 2013 weer een weekendtoernooi. Prima organisatie, mooie speelzaal, interessante deelnemers en een mooie stad, dus van harte aanbevolen!

3 reacties op “Leuk Leeuwarden”

  1. Ik dacht al dat hij het was. Schaakt hij nog bij een club? Wil hij niet spelen voor de Eenhoorn? Hoe is het met zijn broer Marco? Is hij ook gaan bridgen?

  2. Neen, Ed schaakt zelden nog, is puur een bridger geworden. Ik vraag hem ieder jaar weer om voor De Eenhoorn te gaan schaken maar vooralsnog tevergeefs…

  3. Wie weet begint het toch weer te kriebelen na dat weekend toernooi.
    Vraag me af of Marco Schouten, Dennis Koek en Michael Wendarmin nog wel eens een potje spelen…
    Ik voel me nu opeens heel oud. :\