Tweehoorn verliest in Alkmaar

Zaterdag 22 november speelde het tweede tegen de Waagtoren in Alkmaar. Dit was de derde onderlinge wedstrijd sinds de Waagtoren in 2006 werd opgericht, en de eerste uitwedstrijd. Net als de vorige twee ontmoetingen moesten we onze meerdere erkennen, het wordt hoog tijd dat de Waagtoren eens promoveert.

Twee jaar geleden werden we nog afgedroogd maar vorig jaar was het een behoorlijk spannende wedstrijd, hoewel ook die uiteindelijk in een ruime overwinning voor de Alkmaarders eindigde. Dit jaar vond ik de Waagtoren nog sterker spelen, maar door geconcentreerd spel aan alle borden wisten wij nog enige tegenstand te bieden.

Wij liepen tegen vier nederlagen aan. Arnold Edeling had met zwart weinig in te brengen tegen de aanval van Gerard de Geus. Hij werd compleet onder de voet gelopen. Ronald Ritsema was door omstandigheden niet in zijn beste vorm, en dat maakte hem kansloos tegen en sterk spelende Jeroen Smorenberg. In het Engels speelde hij te vroeg c5 waarna zwart de stelling naar zich toe trok. Kevin Smit probeerde het wel in de aanval, maar hij kwam niet door de verdediging van Jos Vlaming heen. Uiteindelijk verloor hij materiaal waarna het eindspel onhoudbaar was. Tenslotte verloor ook Alexander Geerts van Roland Punt in een heel gecompliceerde partij waarin Alexander veel tijd verbruikte. Er kwam een eindspel op het bord met loperpaar plus pion voor Roland en Paard en vier pionnen voor Alexander. Voor de supporters leek een remise haalbaar, maar uiteindelijk was het loperpaar toch sterk genoeg om de pionnen een voor een te winnen.

Drie remises waren er. Joseph Molenaar speelde aanvallend tegen Frank van Tellingen, maar meer dan remise zat er niet in. Rob Mulder hield een Weense partij remise tegen Daan Bes. Daan dacht met twee pionnen meer winstkansen te hebben maar met ongelijke lopers is de remisemarge groot. Volgens Rob is het evenwicht niet verbroken geweest. Er komt een analyse van deze partij in het volgende clubblad. Piet Aardenburg hield remise tegen Danny de Ruiter. Ogenschijnlijk had Danny de vrijere stelling, maar Piet pareerde alle dreigingen waarna de handen konden worden geschud.

De eer werd gered door Arjon Buikstra. Tegen Frank Agter zag ik hem een pion offeren voor aanval. Volgens Arjon was dit een heel slechte zet, maar de aanval was er wel degelijk en na en onnauwkeurigheid van Frank kon Arjon het uitcombineren.

Alles bij elkaar een redelijk resultaat tegen een team dat op alle borden een surplus aan ratingpunten kon opstellen.


De Waagtoren        – NSI de Eenhoorn 2   5½-2½

1. Frank van Tellingen 2210 – Joseph Molenaar 2043 ½-½
2. Roland Punt     2121 – Alexander Geerts 2039 1–0
3. Jeroen Smorenberg  2117 – Ronald Ritsema  1963 1-0
4. Daan Bes      2126 – Rob Mulder    1969 ½-½
5. Frank Agter     2079 – Arjon Buikstra  1913 0-1
6. Gerard de Geus   2084 – Arnold Edeling  1936 1-0
7. Jos Vlaming     2061 – Kevin Smit    1816 1-0
8. Danny de Ruiter   1977 – Piet Aardenburg 1834 ½-½

8 reacties op “Tweehoorn verliest in Alkmaar”

 1. Oeeeei, The King is eerder een angry young man.

  Het resultaat is niet eens slecht. Complimentjes aan Piet!

 2. Reactie van the King (wie noemt zich zo?) is verwijderd vanwege ongewenst taalgebruik.

 3. Als je niet weet wie zich The King noemt dan heb je regelmatig niet zitten opletten tijdens etentjes, Rob! Ben benieuwd wat zijn verliespartij in hem opriep. 😉

 4. Hmmmm, wie bepaald wat (on)gewenst taalgebruik is? En was het werkelijk zo erg dat het verwijdert moest worden?

  Zoals je merkt ik hou niet zo van sensuur. Overigens ook niet van eenvoudig beledigend taalgebruik.

 5. Meerdere mensen noemen zich tegenwoordig King maar ze drukken zich niet allemaal koninklijk uit.

 6. Even voor alle duidelijkheid (zie ook reactie Peter). Ik was t niet! (hoewel ik wel jammerlijk verloor afgelopen zaterdag)

  groet Mark

 7. Over ongepast taalgebruik gesproken Bas…terug naar de schoolbanken!

 8. En Rob, het is laat, maar dat mag geen excuus zijn… inderdaad snap ik je heel wat subtieler geformuleerde hint nu pas.

  Tijd om te gaan slapen.

  Om een groot filosoof aan te halen “vrouwen komen en gaan, maar het schaakbord laat je nooit in de steek”