Driehoorn wint in Bergen met 3-5

Gisteravond, op een zeer stormachtige avond trotseerde het team de windstoten op weg naar Bergen voor de eerste uitwedstrijd van dit seizoen. Na Caissa is dit team van Bergen het hoogst gerate team dus dat een lastige avond zou kunnen gaan worden was bekend.

Om 19:00 was nagenoeg het gehele team verzameld bij de huesmolen om met Roy K. mee te rijden naar Bergen. Rob ging vanuit Haarlem en Seréyo met teamleider Roy B. gingen op eigen gelegenheid om via een kleine omweg eerst Niels op te pikken bij station Alkmaar. De trein had ondanks zware windstoten gelukkig nog geen last van bladeren op de rails, gladde sporen en andere ellende dus ruim op tijd was het volledige team aangekomen en maakte het laatste deel van de jeugdcompetitie nog mee, waarbij Seréyo diverse bekende jeugdspelers tegen het lijf liep.

Alles werd klaargezet en voor aanvang mocht de Eenhoorn nog een boekje over 50 jaar schaken in ontvangst nemen. Hierna werd het startsein gegeven en de klokken ingedrukt. Dit zou het begin worden van een toch wel zinderend avondje.
Na 2 uur en drie kwartier spelen haalde Arnold met wit op bord 6 het eerste punt van de avond binnen. Zijn tegenstander begon iets te vroeg met aanvallen en onder druk zetten. Arnold nam goed de tijd en bleef ondanks de druk de goede zetten spelen en zoeken naar tegenkansen. Het rokeren werd Arnold ontnomen en het zag er dreigend uit. Maar er was onvoldoende materiaal bij betrokken om de aanval succesvol te doen zijn. Dit resulteerde erin dat zijn tegenstander de druk moest loslaten en hiermee werden heel snel de rollen omgedraaid, waarbij Arnold wel met voldoende materiaal in de aanval ging.

Ondanks dat Arnold niet veel tijd meer op zijn klok had, had hij nog wel tijd om een praatje te maken met een iets te enthousiaste toeschouwer. Op dat moment weet je dat het wel goed zou komen en dat bleek. In een verloren stelling gaf zijn tegenstander op: 0-1

Vervolgens na bijna 3 uur spelen kwam Rob zich melden met een verlies. Rob speelde op het hoogste bord, tegen de hoogst gerate Bergenaar met een rating van 2019. Rob begon zoals altijd zeer geconcentreerd aan zijn partij en kwam ook goed uit de opening. Zijn tegenstander werd het rokeren ontnomen en er kwam bij beide een dubbelpion op het bord.

Na een kleine 3 kwartier spelen kwam Rob een pion achter te staan, maar ondanks dat ging het gelijk op. Na 3 uur spelen maakte een kleine misrekening een einde aan de goede stelling en hierdoor kon zijn tegenstander met zijn koning nog een pionnetje soldaat maken en hiermee viel het doek. Extra jammer was dat uit de analyse achteraf bleek dat er inderdaad iets meer in had gezeten. Tussenstand: 1-1

Nog geen 5 minuten later kwam Niels terug met een overwinning. Niels kreeg op bord 7 met wit het Scandinavisch tegen zich maar bleek hier niet al te veel moeite mee te hebben. Niels zat veel te chillen achter de bar. Op zijn spel had deze relaxte manier in ieder geval geen negatieve invloed want hij speelde een goede partij en met een goed berekend offer haalde hij hiermee dus het volle punt binnen. Tussenstand: 1-2

Na ruim 3 uur en tien minuten spelen was de stand echter weer gelijk. Roy K. op bord 3 kreeg het Frans op het bord. De hele partij speelde Roy volledig geconcentreerd en op de aanval. Hij kreeg een goede stelling op het bord met 2 torens op de C lijn die erg goed stonden tov de koning van zijn tegenstander, die in de verdediging moest. Naarmate de tijd vorderde begon Roy zijn stelling echter te verslechteren en zijn tegenstander maakte gebruik om onder de druk uit te komen en zijn stukken op de juiste plek te plaatsen. Uiteindelijk was er na ruim 3 uur spelen geen houden meer aan en kon Roy opgeven, tussenstand hierdoor : 2-2

Op dit moment stonden de borden van de overige Eenhoornspelers niet allemaal even goed, dus het werd echt erg spannend.

Het volgende punt werd gedeeld, Seréyo haalde op bord 2 een knappe remise tegen een hoger gerate tegenstander (1964) Deze zeer ervaren schaker opende met een flankopening (f4) waarschijnlijk bewust omdat jeugdspelers dit niet vaak tegen zich krijgen. Seréyo dacht echter heel goed na maar gebruikte veel tijd, terwijl je aan de tegenstander kon zien dat hij de opening op routine speelde. Al met al kwam Seréyo toch redelijk ongeschonden uit de opening en hierna kwam een kleine ommezwaai: nu ging zijn tegenstander in de denktank en kon Seréyo even rustig in de zaal lopen en bij iedereen kijken.

Hierna zaten beide geconcentreerd achter het bord waarbij Seréyo veel bedenktijd nam. Uiteindelijk kwam er na ongeveer 3 uur en een kwartier spelen een stelling op het bord van ieder een toren en 2 pionnen. Een remise aanbod van Seréyo iets eerder in de partij werd nog afgeslagen en met voor Seréyo nog 2 minuten op de klok en zijn tegenstander nog 20 minuten werd het spannend. Zijn tegenstander was uiteindelijk toch wel tevreden met een remise want er kwam 3 keer dezelfde stelling op het bord. Tussenstand nog steeds gelijk: 2,5-2,5

Vrij snel daarna was ook de partij van Bas in remise geëindigd en dit terwijl het er op de nog overig spelende borden niet heel rooskleurig uitzag. Op bord 4 speelde Bas echter een solide partij die redelijk gelijk op ging. Zijn tegenstander wat meer op de aanval spelend en Bas rustig zijn stukken op de goede plek zetten om vanuit een goede stelling toe te slaan.
Zijn tegenstander had misschien de hele partij het gevoel dat er iets te halen viel. Maar met 4 pionnen en een paard voor Bas tegen 2 pionnen en een toren namen beide toch maar het zekere voor het onzekere en werd tot remise besloten.

Tussenstand: 3-3 waardoor de spanning toch wel werd opgevoerd.

Op bord 8 was Sjoerd namelijk bezig tegen een tegenstander waarbij Bas vooraf nog gezegd had dat dit een sterke tegenstander is die zeer gewiekst was. Sjoerd begon dus gewaarschuwd aan de partij en voelde zich zichtbaar ietwat ongemakkelijk in het begin. Zo kon Sjoerd niet rokeren en doordat de stukken van zijn tegenstander goed stonden, zag Sjoerd zijn stelling er ietwat gehavend uit waarbij hij ook nog ver achterstond in tijd. Maar gaandeweg de partij begon hij zich steeds beter te voelen. De achterstand in tijd was helemaal ingehaald en langzaam maar zeker ging de partij richting eindspel. Hierin was Sjoerd in zijn element, en schijnbaar niet gebukt onder de dreigende spanningen, sleepte hij het winstpunt binnen: Tussenstand 3-4. Het eerste matchpunt was dus al zeker.

Onderwijl was de laatste partij van Kevin op bord 5 ook bijna klaar. Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht, de partij ging gelijk op. Onderwijl was er voor Kevin nog tijd voor wat dollen met Niels dus dat gaf veel vertrouwen in een goede afloop. Echter na ruim 3 uur spelen veranderde dat en Kevin zag zich opeens geconfronteerd met misschien wel een verliespunt. Dit zou het team dan de overwinning kosten. Zijn tegenstander begon steeds meer druk te geven en met beide nog zo’n 2 minuten op de klok werd het erg spannend en zag het er niet heel goed uit. Maar nadat de storm was gaan liggen zag Kevin het licht en kon met gebruik van dwingende zetten onder de druk uit komen. Een soepel en snel eindspel en het punt was binnen: 3-5

De driehoorn blijft hiermee mooi op koers met de volle 4 punten uit 2 ronden.

3 reacties op “Driehoorn wint in Bergen met 3-5”

  1. Leuk verslag, maar bij mij waren de problemen wat groter dan hier is weergegeven. In de opening werd ik weggespeeld, ik wist niet wat ik moest doen, ik dacht veel na maar verloor toch een pion. Ik stond toen verloren, maar mijn tegenstander wachtte te lang met afwikkelen waardoor ik wat druk kon zetten. Daarna koos hij een riskant plan, hij ging met zijn koning op jacht maar kwam daarbij bijna in een matnet terecht. Het was weer heel spannend, maar op de 30ste zet maakte ik een rekenfout en speelde het zwakke a4?? in plaats van het levensgevaarlijke c4!! Na deze fout was het ineens weer heel makkelijk voor zwart en na nog een fout was het direct uit.

    Ik ben blij dat de rest van het team wel slagvaardigheid heeft getoond en mijn nederlaag kon wegpoetsen.

  2. Dank voor de schaaktechnische invulling Rob!
    Voor de overige driehoornleden: schroom niet om ook commentaar te geven, aangezien dit verslag gemaakt wordt door een teamleider met een beperkt ratingniveau van 1400 🙂 geassisteerd door een schaakmoeder met geheel geen aanwezige schaakkennis:-)

  3. Allang al blij dat je wilde invallen Rob.
    Verder puik verslag, maar ik blijf de dubbele pindarotch in de nahand spelen totdat dit vermeld wordt!
    Ik kon overigens niet rokeren (Bas: “rokkeren”) omdat ik met de koning een dame had geslagen op d8. Net als Arnold en de tegenstander van Rob geloof ik. Op zich wel bijzonder dat er binnen een half uur 3 middenspellen zonder dames op het bord stonden-alle drie door zwart gewonnen.
    Kevin’s winst was trouwens erg netjes, met <2 minuten op de klok een dubbel pionoffer (..) om als eerste een dame te halen.