Tweehoorn weer zonder punten

Ook in de tweede ronde heeft de Eenhoorn 2 weer verloren met het kleinst mogelijke verschil. Een superspannende wedstrijd tegen het sterke WSC uit Naaldwijk werd op het nippertje verloren met 4,5-3,5. Daardoor zijn we nog zonder punten, maar ook in deze wedstrijd is weer gebleken dat de Tweehoorn behoorlijk mee kan tegen de ploegen in de tweede klasse.

De vorige keer was ik er zelf niet bij maar mij is verteld dat we zeker kansen hadden om te winnen tegen Fischer Z. Ook deze keer kwamen we heel dicht bij, voornamelijk door een paar ongelukjes aan de kant van WSC. In het vierde uur gingen twee goede stellingen bij WSC de mist in waardoor we ineens op een verrassende 3,5-1,5 voorsprong kwamen. Maar de drie overgebleven Naaldwijkers rechtten de rug en lieten een staaltje hardheid zien waar wij nog iets van kunnen leren.

Ik had deze keer alle tijd om de partijen te volgen want ik heb slechts 13 reeds bekende zetten gedaan eindigend in eeuwig schaak. Mijn tegenstander, die met wit speelde, dacht lang na op zoek naar een kansrijke uitvlucht, maar die was er natuurlijk niet. Hierdoor waren wij nog niet eens als eerste klaar, dat was Wilko die met zwart een goede stelling bereikte, en daarmee de remise afdwong. 1-1 dus.

Ondertussen was Ronald aan bord 1 in grote moeilijkheden geraakt en had Jerrel een kansrijke stelling opgebouwd. Alex was met een onduidelijke aanval bezig en Sereyo lostte was stellingsproblemen op en stond daarna als een huis.

Roy had aan bord zeven met zwart een aanval op de koning ontketend, maar wit verdedigde zich zo goed dat hij op een bepaald moment weer teruggedrongen werd. Maar toen gebeurde er ineens van alles. De tijd begon al wat op te raken toen van Lom een giftige pion pakte. Hierdoor verloor hij een kwaliteit en de controle over de stelling. Kort daarna maakte een tweede blunder een abrupt einde aan de partij.

Jerrel had een prachtige stelling opgebouwd maar kwam op een bepaald moment niet verder. Hij dacht te lang na, vond de juiste voortzetting niet en moest in remise berusten. Een tegenvallertje voor ons.

Aan bord zes kwam bij Arjon de tweede meevaller. Een ingewikkelde stelling was langzaamaan steeds meer veranderd in het voordeel van WSC. Aagaard drong met zijn dame binnen en nam de de koning onder vuur. Arjon had niets anders dan een desperate tegenaanval, maar werd ruim beloond toen zijn tegenstander de draad kwijtraakte. Toen werd de zwarte koning alsnog opgebracht.

Nu stond het dus ineens 3,5-1,5 en was het eerste matchpuntje wel heel dichtbij. Maar Alex was ondertussen weggecounterd. Hij had een stuk geofferd voor weinig compensatie. Ronald daarentegen wist zich in de tijdnoodfase te ontdoen van een dodelijk paard en stond alleen nog maar een pionnetje achter, wel een vrijpion maar met ongelijke lopers dus wie weet…

Ondertussen stond Sereyo nog als een huis, maar hij had net als zijn tegenstander veel tijd gebruikt zodat hij een echt tijdnoodduel moest aangaan. Na de meevallertjes op bord 6 en 7 was ik vol goede moed, maar ten onrechte. Ik had niet gerekend op de handigheid van Bieger, die met minder dan twee minuten op de klok de enige manier van tegenspel vond. Sereyo deed wat mindere zetten waardoor zwart zich kon bevrijden. Dit had tot remise moeten leiden, maar op de laatste zet voor de tijdcontrole greep Sereyo vreselijk mis waardoor hij een pion verloor in het toreneindspel en ineens verloren stond.

Kort daarna moest Alex de koning omleggen, zijn tegenstander had het allemaal toch beter gezien.

Met de stand 3,5-2,5 nog steeds in ons voordeel leefden wij tussen hoop en vrees, maar de onvermijdelijke nederlaag tekende zich af. Sereyo bracht nog allerlei trucjes in de stelling maar Bieger leidde het eindspel met vaste hand naar winst. Ronald wist zich nog lange tijd te verdedigen, sommigen dachten dat hij het misschien zelfs remise kon houden, maar Menno Pieterse vond toch een winstplan waardoor de overwinning voor WSC een feit was.

Samenvattend, weer een goede wedstrijd van de Tweehoorn waarin we kansen hebben gehad maar ons ook het kaas van het brood hebben laten eten. WSC was beter en heeft verdiend gewonnen. Wij zijn weer een ervaring rijker en proberen het de volgende keer weer!

De Eenhoorn 2 – WSC 3½ – 4½
1.Ritsema,R.J.E.(Ronald) – Pietersma,M.(Menno) 0 – 1
2.Geerts,A.(Alexander) – Dijk van,T.A.(Timon) 0 – 1
3.Gracht van der,W.G.M.(Wilko) – Woerden van,M.(Michiel) ½ – ½
4.Thakoerdien,J.(Jerrel) – Valstar,J.R.(Johan) ½ – ½
5.Mulder,R.(Rob) – Kindt,M.R.J.(Manfred) ½ – ½
6.Buikstra,A.P.F.(Arjon) – Aagaard,M.(Michael) 1 – 0
7.Kerkhoven,R.H.H.W.(Roy) – Lom van,R.(Rob) 1 – 0
8.Bekkink,S.(Sereyo) – Bieger,T.(Thierry) 0 – 1