Noordhollands kampioenschap snelschaken

poster.PNGOp zaterdag 10 april organiseert HSV De Eenhoorn het open Noordhollands kampioenschap snelschaken. Het toernooi zal gespeeld worden in 15 ronden van 5 minuten p.p.p.p.

De eerste vier prijzen bedragen €350, €200, €100 en €50 en voor de drie hoogst geëindigde deelnemers uit de NHSB zijn er fraaie bekers. Verder zijn er diverse ratingprijzen.

De aanvangstijd is 10:30 uur en de prijsuitreiking zal om 16:45 uur plaatsvinden. Het inschrijfgeld bedraagt €8,50 (GM / IM vrij). De speelzaal is Cultureel centrum De Huesmolen, De Huesmolen 60, 1625 HZ te Hoorn.

U kunt zich tot en met vrijdag 9 april opgeven via deze webpagina.

50 reacties op “Noordhollands kampioenschap snelschaken”

  1. ratingprijzen!??

  2. ik heb van de organisatie begrepen dat er in 2 groepen gespeeld wordt groep 1 met een knsb rating (volgens de lijst van feb 2010) van boven de 1832 en een groep 2 met een knsb rating lager dan 1832 (deze groep schijnt overigens hele mooie prijzen uit te delen) waarom die rating grens zo raar ligt snap ik ook niks van ik zal de organisatie voor de zekerheid nog even raadplegen

  3. Wel erg leuk dat het toernooi bij ons wordt gehouden! Reden te meer om mee te doen!

  4. is dit een mededeling dat je weer blijft slapen? haha
    laten we ons eerst maar voorbereiden op zaterdag proost

  5. Tom, volgens mij wordt de ratinggrens elk jaar met een paar punten verhoogd vanwege ratinginflatie. Vandaar dat die nu 1832 is.

  6. bedankt voor de uitleg nu snap ik het ik was ook al de enige die jou ratingsysteem voor de bondsteams snapte wel een beetje vervelend als je net een rating van 1833 hebt maar zo te lezen waren er geen leden van de eenhoorn met die rating ps ik mis op de eenhoorn kalender de beker wedstrijd van aankomende vrijdag word deze wel gespeeld?

  7. Deze wordt wel gespeeld & trouwens ook gewonnen. Coach Bas is vanwege zijn matige resultaten verbannen en interrim Fapser preekt goede voorbereiding en abstentie van late night pokertoernooien, nachtelijke tete a tetes en innemen voor de wedstrijd. Goeie zaak. Alleen jammer dat Regloh weigert te spelen onder Fapser.

  8. goeie zaak goeie zaak iedereen mag zich toch voorbereiden zoals hij/zij wil?
    straks gaat fapser ook nog zeggen dat zijn telefoon uit moet belachelijk
    ik ben overigens benieuwd wie dan wel starten als regloh en bas niet spelen en sjoerd gezien zijn resultaten en nachtelijke tete a tetes ook wel verbannen zal zijn
    word er wel een verslag gemaakt?
    ps fapser doet dus ook niet mee aan bmw toernooi?
    mochten jullie een interim coach willen ik ben in tegenstelling tot wat de media en sven zeggen gewoon beschikbaar

  9. Nette bekerwinst mannen. Ik ben benieuwd naar het verslag.

  10. De schuiver had wederom gelijk. 2,5-1,5 zoals voorspeld. De bordvolgorde was wel een vreemde verrassing!

  11. Zo, waar blijft nu de eindstand en het verslag?

  12. Ik heb begrepen dat Balla met de beker “snelschaakkampioen van Noord-Holland” naar huis ging. Hij zal dan toch wel een verslag schrijven?
    Wat er in ieder geval in moet staan:

    * Buikie z’n claim-incident
    * Regloh die kinderen aan het huilen maakt
    * Plukkel die toch weer een omgekeerde toren neerzet bij promotie daar waar een gewone toren mat geeft
    * De problematiek rond de partij Ris-Visser
    * Het claim conflict van ronde 1 op het laatste bord
    * De vele pity draws van Marc Helder

  13. net als andere clubleden heb ik geen tijd om een verslag te schrijven maar dat de beker mijn toekomt is zwaar terecht vanwege mijn zware programma namelijk de eerste 6 van de plaatsingslijst en het FEIT dat de GROTE KING niet op de deelnemerslijst stond (wat mijn speciale voorbereiding verpeste) dus samenvattend leuk toernooi terechte winnaars (ik heb het natuurlijk niet over de rating prijzen) verder is alles mijn inziens zonder incidenten verlopen alleen wat belachelijke claims (zoals bij King- Zultan) en verassende uitslagen (zoals bij Balla- Reinderman ,Balla- Ris, Balla- Bosboom, Balla-Carlier, Balla-Visser , Schoorl- Balla)

  14. 0-6 dus ?

  15. Heb je trouwens -voor Bas- nog wat meer details over de verassing ?

  16. de verassing???

  17. de verassende uitslagen toch?

  18. De claim King-Zultan heb ik trouwens gemist. Vertel!

  19. voor de partijen tegen reinderman en carlier moet ik me diep schamen
    ik werd met wit compleet weggevaagd tegen bopsboom had ik kunnen stunten hij gaf een volle kwal weg zonder compensatie maar liet vervolgens zien dat hij toch wel erg handig is tegen ris stond ik de hele partij gelijk maar liet me foppen tegen schoorl kansloos verloren tegen henkie miste ik slaan op d5 waarna mij eindspeltechniek me in de steek liet tegen de knuppert liet ik me weer eens lekker opsluiten maar weigert hij het af te maken waardoor ik via h2 counter en win
    tegen jerrel speel ik met een passieve loper(op b7) tegen een sterk paard(op e5)
    ik sta slecht maar jerrel kan het goede plan niet bedenken waardoor met een wanhoopsoffensief nog win en sereyo is zo sportief om mijn remise aan te bieden nadat hij een pion voorkomt tegen rik slaman ,dennis keetman,bart voorn,bas dudink(wel erg makkelijk) kom ik niet in de problemen tegen bastiaan veltkamp(geloof ik )vergeet ik schaak op te heffen in gewonnen stelling dus die verlies ik en ik win nog van ???????????

  20. ??????????????????? = erwin brouwer

  21. erwin brouwer = zeker ?????
    Maar jij hebt maar 7,5 punt gehaald?

  22. goed gerekend rekenwonder ik ben benieuwd naar jouw verslag

  23. Ik haalde 8 punten en Joseph kon niet eens van me winnen. De grote Kreetman wel trouwens. Tot zover mijn verslag.

  24. Geen incidenten???
    Dus bij drie keer dezelfde stand remise claimen is belachelijk?
    Er is natuurlijk geen notatie, maar als je tegenstander tot 3 kan tellen is er toch geen probleem…
    De vierde keer (na de claim) gaf hij dus maar een stuk weg om op de klok te winnen.
    Is dat gebruikelijk bij de Eenhoorn, of een incident :-)?

  25. Bij de eenhoorn is dat wel gebruikelijk. Je hebt de voorzitter al gezien. Er spelen hier nou eenmaal uiterst ongure types en Bom Talla is misschien nog wel de ergste van het stel. Na Regloh dan. Heb ik altijd al een stuitend vies mannetje gevonden.
    Een fatsoenlijk mens geeft het stuk weg na 2 x zetherhalen.
    Maar, fair is fair, volgens Regloh deed hij dat ook.

  26. Juist, zaterdag werd er door eerste teamspelers al geprobeerd om talenten uit de regio te werven voor de toekomst. Ik zie dat de lobby nu verder opgevoerd wordt 🙂

    Of zouden sommige spelers van de 3hoorn bang zijn voor hun plek, en aan een tegencampagne bezig zijn…?

  27. Vooralsnog zijn ze veel te druk met het campagne voeren tegen elkaar, denk ik.

  28. Ok ok, laten we het maar op de site gooien dan, Ik speelde afgelopen zaterdag in de 12e ronde tegen Dennis en ik heb vrij wel de hele partij beter gestaan en op winst gespeeld. Dan komt er een moment in de partij dat het er op lijkt dat Dennis remise af kan dwingen, wat ik nog niet in de gaten had toen ik 1 maal vrijwillig de zetten herhaalde. Ik geloof nog steeds dat we 2x de zelfde stelling op het bord hebben gehad, maar zelfs als we drie maal dezelfde stelling hadden, het valt gewoon niet aan te tonen omdat er niet noteren. Overigens had Dennis op het moment dat hij claimde nog maar 9 seconden op de klok en had ik het hele huis weg kunnen geven wat ik daarna ook deed (ik gaf een stuk weg om uit de schaakjes te komen) met de wetenschap dat hij het op tijd niet zou redden. Misschien niet heel sportief, maar tijdmanagement hoort er ook bij. Gezien het partijverloop en het feit dat Dennis zich eigenlijk in een uitzichtloze situatie bevond aangezien hij nog maar 9 seconden had, kon ik achteraf niet akkoord gaan met een remise. Misschien kan hij zich troosten met het idee dat ik daarna zelf alleen nog maar nullen heb gehaald en het oprecht vervelend voor hem vond dat hij de hele middag tranen met tuiten heeft zitten huilen.

  29. Juist,

    het leek dus niet alleen of hij remise af kon dwingen. Het was ook zo, want je kon alleen door verliezende zetten uit de herhaling komen. Daarom stopte je ermee toen er geclaimd werd, en dus meegekeken.

    Of het 2 of 3 keer was daarvoor, is inderdaad niet aan te tonen. Maar Dennis kan heel goed tot 3 tellen.

  30. Ja persoonlijk vind ik het dus wel geoorloofd om verliezende zetten te doen om uit een zet herhaling te komen, om gebruik te maken van het slechte tijdmanagement van een tegenstander. Tenslotte neem ik daar zelf ook risico’s mee. Overigens stopte ik niet toen er geclaimd “en dus meegekeken” werd. Dennis claimde op een incorrecte manier drie keer dezelfde stelling, namelijk in mijn tijd en zonder de klok stil te zetten, en toen ik zei dat dit niet klopte en legitiem een zet deed en de klok weer in drukte deed dennis ook weer onmiddelijk een zet en zo hebben we nog zeker een zet of 10 gespeeld waarna Dennis zijn vlag viel en ik de winst claimde.

    Ik snap nog steeds niet waarom Dennis nu zo van streek was, ik heb na de partij nog aangeboden om de kwestie voor te leggen aan Aart strik, ook al was dat niet nodig doordat er door beide partijen werd doorgespeeld na de claim, en als die zou zeggen dat drie keer dezelfde stelling remise was was ik bereid om akkoord te gaan met remise. Maar die zei dus precies hetzelfde als ik, er valt niks aan te tonen als er niet genoteerd wordt. Ik vind dus nog STEEDS niet dat ik buiten mijn boekje ben gegaan.

  31. Daar heeft Regloh wel een punt, ben ik bang. Sterker nog, bij een onterecht uitgevoerde claim had hij er zelf een kunnen indienen. Bij 3 x mag je inderdaad claimen, maar met dit tempo kan ik me voorstellen dat een van de spelers zich vertelt en dan wordt het lastig.
    Dan had de klok inderdaad door de claimende partij stil gezet moeten worden maar ik vraag me echt af hoe de arbiter dan een redelijke beslissing had kunnen nemen. Nu telt de vlag.

    Overigens is het wel een standaard praktijk om bij 2 x herhaling zo een winstpoging te doen, en het klinkt daarom ook wel logisch om niet 3 x te herhalen als je tegenstander zo weinig tijd heeft en verstandig om niet in zo’n situatie te komen.

    Hoe dan ook, het lijkt me dat hier niet kwaad opzet in het spel was (van beide kanten) zoals bij Buikie’s claim tegen Erwin.
    Ik snap alleen niet waarom jullie dit oud zeer weer allemaal oprakelen!

  32. Als je wint op tijd door een stuk weg te geven is het gewoon geen verliezende zet, zo is snelschaken.

    Ik was over mijn persoonlijke succes ‘s avonds nog zo gefrustreerd dat ik een wii-mote vrij hard op de voet van mijn huisgenote heb weten te werpen… Ik neem even een schaak-break! (tot zaterdag)

  33. Beste familie Keetman, ik ben zo vrij om ook even te reageren. Ik speelde in de 13e ronde tegen Dennis. Ik kende Dennis nog helemaal niet en voor aanvang van onze partij zag ik al weggepinkte traantjes. Ik had werkelijk geen idee wat er aan de hand was, voelde me ook niet echt gemakkelijk en ben maar gaan schaken. Later hoorde ik van Aart wat er aan de hand was. Maar goed, bij dat incident was ik niet aanwezig dus daar zal ik dan verder niets over zeggen. Om de pijn misschien wat te verlichten…dit soort dingen overkomt iedereen weleens. Toen ik een jaar of 14 was speelde ik een jeugdtoernooi. Na de kwalificatierondes kwam ik in de hoogste groep terecht. Na 4 ronden had ik een 100% score, o.a. door winst op aartsrivaal Harmen Jonkman. In de 5e ronde speelde ik tegen Sander M. Holsteijn, een andere eeuwige rivaal in die tijd. In een stelling waarbij ik mat in 1 dreigde, kon mijn tegenstander alleen maar eeuwig schaak houden. Dat ging een paar keer heen en weer. Maar omdat ik vond dat ik de hele partij het beste van het spel had, gaf ik na een aantal keer zetherhaling toch mat…terwijl ik dus schaak stond. Ik dacht of hoopte dat mat vóór zou gaan. Wedstrijdleiding erbij, ik een reglementaire nul, tranen met tuiten natuurlijk en vervolgens al mijn resterende partijen verliezen. Eindscore 4 uit 9 dus. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat ik achteraf kan zeggen dat het voor mij een goed leermoment was. Ik ben ervan overtuigd dat Dennis er op een later tijdstip ook zo over denkt en dat het hem een betere schaker zal maken…al begrijp ik dat ie er nu niks voor koopt.

  34. hhahahaha, goeie actie Jerrel 😉 Dat je ook eerst 2 keer herhaalt en dan denkt… Nah, doe toch maar mat.

    Overigens is het bij de eenhoorn spelers ook wel eens zo dat in rapid partijen wordt geclaimd dat 3 keer dezelfde stelling voor is gekomen terwijl dat nog maar 2 keer zo was! We kunnen leren uit deze voorvallen: remise is een onnatuurlijke uitslag van een schaakpartij

  35. ben ik even een avondje weg krijg je dit allemaal
    ik schrijf zonder incidenten omdat ik het niet gezien heb maar laten we wel zijn schaken is en blijft een spelletje met meerdere variaties (snel- ,rapid-,doorgeefschaak etc) en zo als bij alle spelletjes zijn er mensen die fanatieker zijn dan andere maar zolang alles binnen de regels gebeurd is het toegestaan natuurlijk is 3 keer dezelfde stelling remise maar bij snelschaken ligt dat anders omdat er niet genoteerd word ik heb jarenlang bij KTV (kan tegen verlies) geschaakt en daar had iedereen(weet ik bijna zeker) remise gegeven maar goed
    het hoeft niet een stuk weggeven en vervolgens doorspelen mag natuurlijk
    als ik in de situatie van REGLOH zou zijn zou ik wel remise geven omdat het indivdueel is (en er voor mij zaterdag niks te winnen viel )maar als ik voor het team zou spelen en ik moet winnen om kampioen te worden zou ik hetzelfde doen en je gewoon door de klok heen jagen dus ik kan REGLOH niet netjes noemen maar het is niet onsportief of tegen de regels in vind ik
    ps Dennis trek het je niet zo aan (lees jerrel) ik ben ervan overtuigd dat je hier allen maar sterker uitkomt(al is het een vervelend leermoment)
    maar aangezien je jezelf alweer de GROTE KREETMAN noemt zal dat wel goed komen

  36. het verslag van Henkie komt even later omdat hij gisteravond belangrijkere dingen te doen had mijn schuld sorry bij deze

  37. Mooi verhaal Jerrel. Maar die wedstreidleider heeft je wel ge** met die “reglementaire” 0.

  38. wat is een wedstreidleider???? haha
    even als gerust stelling voor jerrel op de laatste speeldag in de eerste klasse A speelde caissa2 tegen castricum bij een 4-3 stand voor caissa speelde deze sander m nog tegen de vries van caissa met nog 3 seconden op de klok zette de vries de klok stil en claimde remise wit had koning loper en zwart had koning paard pion op zich remise al moet wit natuurlijk wel een klein beetje opletten volgens omstanders (de wedstrijdleider stond er niet bij vanwege de vele partijen die in tijdnood waren kan natuurlijk gebeuren) waren er al een stuk of 50 zetten gedaan zonder dat de pion werd opgespeeld sander m gaf de partij zeer sportief remise omdat hij geen winstplan ondernam maar volgens mij kan heeft wit geen recht op een claim omdat 1 de wedstrijdleider er niet bij stond
    2 er niet meer genoteerd werd
    3 zwart nog wel degelijk op winst kan spelen
    het zou handiger zijn geweest als de teamleden van caissa al in een eerder stadium de wedstrijdleider erbij hadden gehaald en de speler al wat eerder geclaimd zou hebben maar goed zo kan het dus ook

  39. Schuiver: volgens mij begon jij zelf met het (niet zo oude) zeer op te halen door Dennis
    de grote Kreetman te noemen, en had je het er eerder op de dag ook al over. Dennis
    reageerde op de opmerking van Tom dat er alleen belachelijke claims waren.

    REGLOH: Wat Dennis zo aangreep is dat een kind dit heel anders beleeft. Voor hem is
    het zijn woord tegen het jouwe, en wordt degene die geen gelijk krijgt dus als leugenaar
    weggezet. Dat je de klok moet stilzetten om te claimen en dat de bewijslast, die in dit
    geval bij de claimer ligt, onmogelijk is, zijn dingen waar Dennis niks van weet. In zijn
    ogen is het dus heel onrechtvaardig als jij gelijk krijgt, terwijl hij ervan overtuigd is dat
    hij gelijk heeft (dat het wel al 3 keer dezelfde stand was).

    Of dingen als een claim afwijzen omdat de klok niet is stilgezet, of een stuk weggeven om op
    de klok te winnen onsportief zijn, is een heel andere discussie. Dat hangt denk ik van het nivo
    af. Op topnivo noem je zoiets professioneel, maar hoe vriendschappelijker het toernooi wordt, hoe eer
    hoe eerder ik zoiets zelf onsportief/ongepast zou noemen.

    Aangezien jullie beiden verder geen punten meer gehaald hebben, zullen jullie dit beiden in
    de toekomst waarschijnlijk ook anders aanpakken, en kunnen we dit dus achter ons laten.

  40. Ik denk niet dat het realistisch is om te denken dat dit de volgende keer niet weer gebeurt. Het is een probleem dat aan het format plakt, er kan geen scheidsrechter bij elke partij zijn, en beide personen willen graag de partij winnen. In mijn ervaring worden dit soort situaties meestal remise gegeven door de ‘winnaar’ als de rest van de partij ook gebalanceerd was; als je 2 dames en een toren voor staat is het anders. Dat gebeurde toevallig mij ook eerder die dag.

    Tegen Erwin deed ik met 10s op de klok a tempo zetten met 2 stukken, een toren en 2 pionnen, tegen zijn dame, koning en pion. Hij zette toen voor mijn gevoel zichzelf schaak op c4, een door mijn paard gedekt veld, waarop ik (met 8s tegen 15s) uitriep ‘ik claim’, maar de klok niet stilzette… Maar zijn koning kwam van a5, en ging naar b4 (schoof ietsjes door misschien). Ik keek erg boos, Erwin zei dat hij me remise wilde geven. In dit geval vond ik remise een onterechte uitslag, en Erwin kreeg het punt.

    Ik denk dat Dennis in een gelijksoortige situatie zat (het lijkt alsof je kunt claimen, maar dat kan gewoon niet, en bovendien is de claim verkeerd uitgevoerd), en ik kan wel begrijpen dat hij gefrustreerd was. Maar wees gerust, over een tijdje ben je 16 en mag je vloeibare geruststelling halen bij de barman. Mijn enige advies is dat je daarna niet tegen Lucas Boots moet spelen.

  41. Ik denk inderdaad dat ik in de toekomst dit soort situaties wel anders aan zal pakken, ik ben het er wel mee eens dat ik de remise aan had kunnen nemen, aangezien ik tijdens de partij wel in de gaten had dat het door de schaakjes een remise stelling was geworden en het eigenlijk inderdaad een vriendschappelijk toernooi betrof. Hiervoor bij deze dan ook mijn excuses Dennis. Wel vind ik het een beetje jammer dat er mij onsportief/ ongepast gedrag wordt verweten op een openbaar forum of dat clubgenoten het niet “netjes” noemen. Dat hoor ik dan liever persoonlijk van ze dan dat ze dat op het internet posten en mijn “goede naam” door het slijk halen ;).
    Ik vind die verwijten toch wel wat ver gaan, aangezien er toch regels zijn waar iedereen zich aan dient te houden, ook op een vriendschappelijk toernooi als het NH kampioenschap snelschaken.

  42. beste REGLOH er staat ik KAN het niet netjes noemen dat is een wezenlijk verschil met het IS niet netjes/ik VIND het niet netjes ik verwijt jouw helemaal niets ik zet er zelfs bij dat ik het in bepaalde omstandigheden ook zou doen omdat het gewoon mag ik schrijf dat ik remise zou geven omdat er voor mij niks te winnen viel dus dat ik jouw niet netjes vind klopt niet bij deze ik neem aan dat je wel weet dat ik dat persoonlijk tegen je zou zeggen (ik heb nota bene nog voor het toernooi even mijn mening gegeven over een ander stukje van je weet je nog?)
    kusjes voor iedereen

  43. Gezellig zo met al die mensen op de site maar de regels bepalen het spel. Wie zich aan de regels houdt is eerder sportief dan onsportief. 3x herhaling is remise maar gewoon remise geven terwijl je iemand kan vlaggen met wat slechte zetten is onzin. Tenslotte geven beide spelers een verloren stelling ook niet op als ze hun tegenstander kunnen vlaggen, en terecht. Zoals Arjon zegt, dit probleem is onlosmakelijk verbonden met het tempo, en claim incidenten kwamen zelfs voor op het laagste bord.

    Mijn kleine lieve Hollebol heeft in ieder geval niks fout gedaan! Genoeg!!

  44. Volgens mij had ik het alleen in algemene termen over hoe, wat ik onsportief/ongepast gedrag noem, verschuift per toernooi. Dit als reactie op Tom. En ik denk dat we het er over eens zijn dat dit verschuift.
    Het was in elk geval niet mijn bedoeling om jou hiervan te beschuldigen.
    Iedereen zal op verschillende wijze uitmaken hoe belangrijk of vriendschappelijk een
    partij is, en waar dus de grenzen liggen. Daar heb ik het niet over gehad.

  45. Oh nou ja dan heb ik alles verkeerd begrepen, het mooie weer is kennelijk naar mijn hoofd gestegen. Hiervoor dan ook mijn excuses, aangezien ik al lekker bezig was. En natuurlijk kusjes voor iedereen!

  46. Bedankt Holger, en tot zaterdag in Haarlem.

  47. Met al die kusjes is dit echt een grote verzoening geworden! Blij dat alles uitgepraat is en iedereen weer in harmonie met elkaar omgaat. Hoera voor Sinned en Regloh!

  48. Jongens, ik heb al zoveel ongelukken gezien met claims, zoveel partijen die verloren zijn gegaan door schakers die niet weten hoe ze moeten claimen.

    De regels kan iedereen nalezen.
    http://www.schaakbond.nl/knsb/reglementen/fide-regels-voor-het-schaakspel/FIDE%20regels%20van%20het%20schaakspel%201%20juli%202009%20vertaling%20mei%202009.pdf

    Lees vooral artikel 9 en 10

    Dus bij 3x dezelfde stelling direct klok stilzetten. Dit is de enige manier om te claimen, ook bij snelschaak.

    Denk er ook aan, een claim is niet onterecht omdat er niet genoteerd is. Als de tegenstander denkt dat het niet klopt dan haal je de wedstrijdleider erbij en ga je reconstrueren. Als je er dan samen niet uitkomt moet er natuurlijk doorgespeeld worden, maar dan heb je wel de wedstrijdleider erbij.

  49. En dan te bedenken dat een snelschaakpartij maximaal 2×5 minuten duurt. Het doorlezen van al deze commentaren duurt ………………….. iets langer.

  50. Jammer dat ik het toernooi heb gemist, al is snelschaken niet een van mijn sterkste punten. Zo te horen zijn er toch wat interessante dingen gebeurd :P, achja gelukkig dat alles weer goed is. En REGLOH, TRAB en ik zullen je altijd nog zien blijven zien als een vreselijke gast hoor, dus over je goeie naam hoef je niet bang voor te zijn hahaha :P. Nee we houden van je hoor ;).